"Anne-Çocuk Ünitesi" uygulaması start aldı

Annelerinin yanında kalmak zorunda olan 0-6 yaş arasındaki çocuklar için Türkiye'de ilk kez Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda oluşturulan "Anne Çocuk Ünitesi" startını alırken, proje kapsamında Diyarbakır Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda da ünite açılacağı bildirildi.

Haberler 11.10.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Annelerinin yannda kalmak zorunda olan 0-6 ya arasndaki çocuklar için Türkiyede ilk kez Sincan Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda oluturulan Anne çocuk Ünitesi, çocuklarn fiziksel, zihinsel ve sosyal geliimlerinin salkl bir ekilde sürdürülmesine katk salarken, proje kapsamnda ceza infaz kurumunda çocuklaryla kalan kadnlar için Diyarbakr Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda da anne-çocuk üniteleri bulunan model bir kurum ina edilecek. 4 bin metrekare alan içine kurulacak iki katl binada Sincan modelinde olduu gibi 20 metrekarelik 8 odas bulunan 6 ünite yaplacak.

Pilot olarak uygulanan ünitede çocuklar, anneleriyle özel odalarda kalrken açk ve kapal oyun alanlaryla çok amaçl salonlarda da yatlaryla birlikte eitici, görsel ve sosyal faaliyetlere katlma imkan buluyor. Sincan Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda annelerinin yannda kalmak zorunda olan 0-6 ya arasndaki çocuklar için kurulan Anne çocuk Ünitesi, çocuklarn fiziksel, zihinsel ve sosyal geliimlerinin salkl bir ekilde sürdürülmesine katk salyor.

Türkiyede ilk kez bir ceza infaz kurumunda oluturulan ve pilot olarak uygulanan ünitede çocuklar, anneleriyleözel odalarda kalrken açk ve kapal oyun alanlar ile çok amaçl salonlarda da yatlaryla birlikte eitici, görsel ve sosyal faaliyetlere katlma olana buluyor. Sincan Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda pilot olarak uygulanan proje kapsamnda, kadn hükümlü ve tutuklular için yaplan ek binaya yaklak bir yl önce anne-çocuk ünitesi ina edildi.

UYGULAMA DEVREYE SOKULDU

Ünite, 5 bin 160 metrekarelik kapal ve açk alanda, anne ve çocuklar için özel olarak tasarlanm 6 bölümden oluuyor. Her biri 20 metrekare alana sahip 48 özel odada anne ve çocuk yata, banyo, tuvalet, televizyon yer alyor. Bu bölümlerde mutfak, çamar ykama bölümü, kapal ve açk çocuk oyun alan, balkon ve ortak yaam alan bulunuyor.

Anne-çocuk ünitesinde ayrca çocuklar için okul öncesi eitim de alyor. 300 metrekarelik bahçenin ve krein de bulunduu ksmda çocuklar, uzman eitmenler eliinde zihinsel, sosyal ve fiziksel becerilerinin gelitirilmeleri amacyla çeitli faaliyetler yapma imkan buluyor. çocuklar, annelerinden uzakta kalmadan okul öncesi eitim alrken proje kapsamnda ayrca psikolog, çocuk geliim uzman ve sosyal çalmaclar eliinde anne ve çocuklarna yönelik çeitli eitimler veriliyor.

DYARBAKIRDA UYGULANACAK

Proje kapsamnda ceza infaz kurumunda çocuklaryla kalan kadnlar için Diyarbakr Kadn Kapal Ceza nfaz Kurumunda da anne-çocuk üniteleri bulunan model bir kurum ina edilecek. 4 bin metrekare alan içine kurulacak iki katl binada Sincan modelinde olduu gibi 20 metrekarelik 8 odas bulunan 6 ünite yaplacak.

Burada da ortak yaam noktalar, çocuk oyun alanlar, kre, mutfak ve çamarhane bulunacak. Proje kapsamnda kurumda kalan 3-6 ya grubu çocuklara günlük yaam ve eitim programlar oluturulacak. Kurumda bulunan çocuklarn temas içerisinde olduu tüm kadnlara yönelik bu çocuklarn kar karya gelebilecei riskler, ihtiyaçlar ve çevresindeki yetikinlerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda eitim materyalleri gelitirilecek.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ KADINLAR

5275 Sayl Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanunun 65inci maddesinde yer alan Analar hükümlü olup da darda korumasna braklacak kimsesi bulunmayan sfr-alt ya grubundaki çocuklar analarnn yannda kalabilirler hükmü dorultusunda 0-6 ya grubu çocuklar annelerinin talebi halinde ceza infaz kurumlarnda kalabiliyor. 0-6 ya grubu çocuklar annelerinin infaz rejimlerine dahil olmayp anneleriyle kuruma kabul edilebildii gibi tutuklu veya hükümlü annenin talebi halinde daha sonra da kuruma kabul edilebiliyor. Bu süreçte de ceza infaz kurumlarnda annesinin yannda kalan çocuklarn psikososyal geliimlerinin desteklenmesi yönünde çalmalar sürdürülüyor.

çocuklarn zihinsel ve ruhsal geliimleri, anaokulu ve kreten faydalanma durumlarna yönelik i ve ilemleri, dardaki bakm verenleri ile ilikileri, ceza infaz kurumlarndaki yaantlar bu birimlerde görev yapan psikolog ve sosyal çalmaclar tarafndan yakndan takip ediliyor. Hükümlü ve tutuklu annelerin ebeveynlik becerilerinin arttrlmas, çocuklarnn ya gruplarna uygun davran biçimleri gelitirebilmeleri gibi konularda da bireysel görümeler, grup çalmalar, seminerler ve konferanslar gerçekletiriliyor.

çocuun kurumda kalma ya süresi dolmadan önce anneyle görüülerek kurum dnda bakmn yürütebilecek bir yaknna ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl korumasna verilmesine yönelik çalmalar balatlyor.

- Türkiye, süre bakmndan en uzun birliktelii salyor

Avrupa ülkelerinde hükümlü veya tutuklu annelerin çocuklaryla bir arada olmalar çeitli koullara göre deiirken, Türkiye süre bakmndan en uzun birliktelii salyor.

talyada Temel Güvenlik Cezaevlerinde annesiyle birlikte kalan çocuklar 6, dier kurumlarda ise 3 yana kadar hükümlü ve tutuklu anneler ile birlikte kalabiliyor.

Hollandada tutukevi ve kapal cezaevinde çocuklar annelerinin yannda sadece 9 ay bulunabiliyor. Bu süre, cezasnn bitimine iki ay kalan hükümlü için kurum müdürünün inisiyatifiyle uzatlabiliyor. Açk ve yar açk cezaevinde ise çocuklar 4 yana kadar annelerinin yannda bulunabiliyor.

çocuklar, Romanya, sveç, Bulgaristan, Macaristan, rlanda ve Maltada 1, Slovenyada 2, Slovakya, Almanya, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Polonya ve spanyada 3, Letonya ve Hollandada 4 yana kadar annelerinin yannda kalabiliyor. Portekiz ve Slovakyada da velayet sahibinin izniyle 5 yaa kadar olan çocuklar anneleri ile ceza infaz kurumunda bir arada barnabiliyor.

Ana Sayfaya Git