Annesine hayat oldu

Diyarbakır'da, kronik böbrek yetmezliği hastası olan annesi Hamdiye Akan'a (38) böbreğini vermek isteyen ancak obez olduğu için verici olması kabul edilmeyen Nurullah Akan (21), 5 ayda 35 kilo vererek annesini hayata bağladı. Sol böbreği alınarak annesine nakledilen Nurullah Akan, "İlk geldiğimde kilodan dolayı olmaz dediler, sonra ben diyete başladım kilo verdim. 5 ayda 127 kilodan 92 kiloya düştüm, direndim ve başardım. Annem bana bir can vermişti, bir can da ben anneme verdim" dedi.

Haberler 08.11.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan Hamdiye Akan, kronik böbrek yetmezlii yaaynca Dicle Üniversitesi Hastanesine bavurdu. Doktorlar, Akann her iki böbreinin de çalmadn tespit etti. lk olarak Akann ei böbreini vermek istedi ancak eker hastal olduu için kabul edilmedi, ardndan olu Nurullah böreini vermek istedi annesine. Nurullahn da obez olmas nedeniyle doktorlar nakli riskli buldu. Bunun üzerine rejim yapmaya karar veren Nurullah Akan, 5 ayda 35 kilo verdi. Nurullahn ideal kiloya dümesinin ardndan doktorlar anne ile olunu ayn anda ameliyata ald. Baarl geçen ameliyatta, Nurullahn sol böbrei alnarak annesi Hamdiye Akana nakledildi.

ANNEM BANA BR CAN VERMT, BR CAN DA BEN ANNEME VERDM

Ameliyat sonras sevinçten yüzü gülen Nurullah Akan, çok mutlu olduunu dile getirerek yaad süreci öyle anlatt:

Annemin 6 aydr böbrek yetmezlii var, 6 ayn sonunda böbrek nakil edilmesi gerektiini söylediler, ben de ben vericiyim dedim, o esnada da kilom fazlayd. lk geldiimde kilodan dolay, olmaz dediler, sonra ben diyete baladm kilo verdim. 5 ayda 127 kilodan 92 kiloya dütüm, direndim ve baardm. Spor yaptm, yemek fazla yemedim, annemin hayatn kurtarmak için azimle direndim. Organ nakli haftasym bu hafta, biz de yeni örendik, organ nakli hayat kurtaran bir ey ve çok güzel. Annem bana bir can vermiti, bir can da ben anneme verdim. imdi çok mutluyum, böbreim anneme oldu, çok ükür, çok salkl geçti ameliyatmz. Tüm doktorlarmza teekkür ediyorum.

OLUM ZORLA LLA BEN VERECEM DED

Hamdiye Akan ise, lk bata istemiyordum olum versin, zorla illa ben böbreimi vereceim, diyaliz kabul etmiyoruz, kim sana bakar dedi, mecbur kaldm kabul ettim. Babas ben vereceim dedi, onun ekeri vard olmad eklinde konutu.

NURULLAH BZM çN BR KAHRAMANDIR

Dicle Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Veysi Bahadr, böbrek naklinin organ nakli haftasna denk gelmesinin anlaml olduunu belirterek, anne ile olunun durumunun iyi olduunu söyledi. Nurullahn bir kahraman olduunu ifade eden Dr. Bahadr, özellikle beyin ölümü gerçekleen kiilerin organ banda bulunmasnn önemine vurgu yaparak öyle konutu:

Hastamz, böbrek yetmezlii tablosu bir yl içerisinde gelien bir hasta. Olunun hafif bir obezitesi vard ve ailede böbreini verebilecek tek kii olarak bize sunuldu. Kendisinin obezitesi olduu için, obez hastalarn yani kilosu olan hastalarn iyi bir organ vericisi olduunu düünmüyoruz. Kendisi çok azimli, annesi için kilo verdi ve kilosu uygun koullara geldi, biz de ondan sonra ameliyat karar aldk. Kendisinin sol böbreini aldk, kendisi balad, kendisi bir kahraman bizim için. Organ vericilerin tamam öyle. Annesine böbrek naklini gerçekletirdik, annesi iyi, klinik tablosu çok iyi, geceyi de çok iyi geçirdiler. Tabii bizim youn bakm ve klinik takibimiz devam ediyor her iki hasta için. ler u anda yolunda görünüyor. Bu süreç bittiinde annesi bu böbrekle yeni yaamna dönecek ve salkl bir ekilde hayatn devam ettirecek. Verici de kendine dikkat edecek, kilo vermeye devam edecek, daha salkl ve daha pozitif bir yaama geçerse çok büyük bir zarar görmeden hayatna devam edecek. Annesi, kronik böbrek yetmezlii hastas, iki böbrei de çalmyordu, biz ona olundan aldmz böbrei takarak diyaliz sürecine girmeden tekrar böbrekli yaam balatm olduk. Tabii bizim isteimiz, bu haftann önemini vurgulamak adna söylüyorum, yaayan ve hayatna devam eden kiilerin deil de beyin ölümü gerçeklemi kiilerin organ ba yapmas önemlidir ve bunu istiyoruz.

Ana Sayfaya Git