Arazileri istiyorlar

Diyarbakır’da Sinanlı köyünde yaşanan arazi sorunu sürüyor. Tapuyu elinde bulunduran kişinin araziyi satması üzerine köy sakinleri evsiz ve topraksız kalma riski ile karşı karşıya kaldı.

Haberler 08.01.2022 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrn Bismil lçesinde bulunan Sinan Köyünde yllardr devam eden arazi davas devam ediyor. Diyarbakr ve Batman arasnda bulunan köyün temel geçim kayna tarm. 120 bin dönüm yakn tarm arazisi alan bulunan köyde köylüler yllardr tarmla geçimini salyor. Devam eden sorunlar, yaklak 10 yl önce köy arazilerinin köylülerin aa dedii Kemal Sinanlnn adna tapuland ortaya çkmas ile balad. Araziler Sinanl adna kaytl olduu için köy halk yllarca arazilerini ekmedi, ekilmesine de müsaade etmedi. Bunun üzerine yarg yoluna gidilerek davalar açld. Ancak bun da sonuç çkmad. Araziler tapuluydu ve köy halk yasal olarak bir hak elde edemiyordu. Sorunlarn devam etmesi üzerine 2010 ylnda siyasi parti ve STKlarn araya girmesi ile Kemal Sinanl arasnda imzalanan protokolle bar saland. Protokole göre arazinin kullanm hakk arazinin sahibi Kemal Sinanl tarafndan köylülere devredildi.

ARAZY SATIN ALAN K KÖYÜ BOALTMAK STYOR

Ancak bu uzun sürmedi. Köylüler ile protokol imzalayan Kemal Sinanl, 2 yl önce tapuyu i insan Bedrettin Nasroluna devretti ve sorunlar tekrar balad. Köylülerin anlattna göre araziyi alan Nasrolu, kendilerini köyden çkarmak istiyor. Nasrolunun köye gelip Bu köyü buradan kaldracam dediini ve evlerini ykmak istediini anlatan köylüler, protesto eylemi balatt. Araziyi devralan Nasrolunun köyde antiye kurmak istemesi üzerine köy halk çaramba günü Diyarbakr-Batman karayolunu trafie kapatt. Eyleme müdahale eden jandarma, çok sayda kiiyi gözaltna ald. Gözaltna alnanlar serbest braklarken, köylülerin yaad sorunlar devam ediyor.

CHPDEN çARI: YETKLLER BU SORUNU çÖZÜME KAVUTURMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakr l Bakan Gönül Özer, arazi sorunun devam ettii köye giderek köylüler ile görütü, ardndan basn açklamas yapt. Köye basnn dahi alnmadn duyduunu ifade eden Özer, Sinanl köylüleri toplanmlar burada. Arazilerinin gasp edildiini söylüyorlar. Basn yasa konmu. Askerler etraflarn çevirmiler. Vali ve kaymakamn gelip bir an önce bu köylülerin sorunlarna çözüm bulmalar gerekiyor. Kim hakl kim haksz biz bilemeyiz. Ama en azndan barmay salayp bu insanlarn bu soukta bir an önce evlerine dönmelerinin salanmasn istiyoruz dedi.

ÖZOK: BZM ELMZDE OSMANLI DÖNEMNDEN KALAN TAPULAR VARDI

Yaadklar sorunla ilgili konuan köy sakinlerinden Fikri Özok, üç kuaktr bu köyde olduklarn söyledi. Sadece kendisinin bildii 300 yldr burada yaadklarn anlatan Özok, Bakn bu köy eski bir köy. Tapular elinde bulunduran kiide bural deil. Hayvanlar varm, zamannda Mu tarafndan gelip buraya yerlemi. Bakn bizim köyde mezarlk var. Gelsin ailesine ait tek mezar gösteremez, çünkü burada yaamam. Bizim ellerimizde Osmanl dönemine ait tapular vard. Biz onlara güvenerek rahat davrandk. Ama bu kii bir ekilde bu araziyi kendi üzerine tapulam. Bir baktk ki arazilerimiz bakann çkt. Zengin biri olunca hemen bunu yapabiliyor dedi.

MEZARLIIMIZI BLE KALDIRMAK STYOR

2010 ylnda Kemal Sinanl ile yaptklar protokolle barn salandn ve arazileri ekmeye baladklarn anlatan Özok, kendilerinden habersiz tapu devrinin Kemal Sinanl tarafndan Bedrettin Nasroluna verilmesinin ardndan sorunlarn tekrar baladn söyledi. Bedrettin Nasrolunun kendilerini mahkemeye verdiini, köyü ykmak istediini ifade eden Özok, Köye geldi, ben bu köyü ykacam dedi. Taziye evini, evlerimizi ykmak istiyor. Köyün mezarln bile kaldrmak istiyor. Biz ykma kar çknca bu defa Batmandan, Diyarbakra ne kadar asker varsa köye ymlar. Köyün etraf sarlm. TOMA, zrhl araçlar getirmiler. Biz askere gidiyoruz bize Ne yapalm tapusu var diyorlar. Mahkemeye gidiyoruz ayn ekilde. Ya 110 bin dönüm araziden bahsediyoruz. Bu arazi yetmiyormu gibi birde bizim ektiimiz 8 bin dönümü de istiyor. Ne yapacamz ardk. Kime bavuruyorsak bize çözüm bulmuyor. Bu kar k, arazisiz biz ne yapaz diye konutu.

YETKLLER NASIROLU LE GÖRÜTÜ

Sinan köyünde yaanan sorun devam ederken, bu gün yeni bir gelime yaand. Köy sakinlerinin verdii bilgiye göre, aralarnda askerlerin de bulunduu yetkililer kendileri ile temasa geçti. Köylülerin taleplerini dinleyen yetkililer, ayrca araziyi satn alp antiye kurmak isteyen Nasrolu ile de görüerek, bu sorunun çözülmesi için orta yolun bulunmasn istedi. Nasrolunun yetkiler ile görütüünü, çözüm için giriimlerin sürdüü aktarld.

Ana Sayfaya Git