Arılar kovanda kaldı, bal üretimi sıfıra düştü

Diyarbakır’da son günlerde anlık mevsimsel değişimlerin beraberinde Suriye ve Mısır üzerinden gelen toz fırtınası arıcıları olumsuz etkiledi. Mevsim etkisiyle arıların üretim kaynağı çiçekler yanarken kovanlardan çıkamayan arıların telef olmasıyla bal üretimi oranında düşüşe sebep oldu.

Haberler 21.04.2022 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda son günlerde anlk mevsimsel deiimlerin beraberinde Suriye ve Msr üzerinden gelen toz frtnas arclar olumsuz etkiledi. Mevsim etkisiyle arlarn üretim kayna çiçekler yanarken kovanlardan çkamayan arlarn telef olmasyla bal üretimi orannda düüe sebep oldu.

Diyarbakrda anlk mevsimsel havann deimesiyle arlarn bal üretim kayna olan bitkiler yanarak zarar gördü. Afrika üzerinden gelen toz tanmyla çiçeklerin zarar görmesiyle bunlardan beslenen arlar kovanlarndan çkamayarak telef oldu. Yaklak 18 yldr arclk yapan Mehmet Gümü, arlarn telef olmasndan dolay bu yl bal orannda ciddi düüün yaanacan öngördüklerini söyledi.

18 yldr böyle mevsim görmedim, petekler bo kald

Bu yl gördükleri mevsimsel geçilerini 18 yldr yaamadklarn söyleyen Gümü, bu yl iklimi kadar kötü bir iklim yaamadklarn ifade etti. Gümü, Geçen yl arlarmz polene iyi giderdi u an ise polene az gelir geliyor ve gelime yok. Mevsimsel geçilerde uanda sknt yayoruz, Adana bölgesinden Diyarbakra kadar arclar sitem ediyor. Güne açp kapanmas etkiliyor, arlar u anda uçmuyor, dar çkmyor. Arlar çalmad zaman geri kalyor. Nisan aynda ar harl harl çalmas lazmd. çöl tozu baya bir etkiledi, otlar da yakyor, kurudular. Albert Einsteinn dedii gibi Arlar olmasa insanlk ancak 4 yl yaayabilir. Kovanlarda verim olursa 25 kiloya kadar verebilir, verimden dütüü için arlarmz çok öldü, birçok kovan kapattk. Arclk meslei Türkiye geneli gençlie yönelik aktiflii yok. u anda gençler bu ii yapmyor. Geçmi yllarda herkes aktif, seve seve yaparken u anda girdisi artt için kimse yapmakla ilgilenmiyor. Arcln bitmesi demek insanln bitmesi demektir dedi.

Ana Sayfaya Git