Arsa avcılarına şok operasyon

Kamu arazileri satışı bahanesiyle dolandırıcılık yapan suç örgütüne yönelik operasyonda 106 şüpheli yakalandı. Şebeke iki yıllık teknik takip sonucu ortaya çıkarıldı.

Haberler 21.04.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu arazilerinin satn yapmak vaadiyle nitelikli dolandrclk yapan suç örgütüne yönelik Ankara merkezli 14 ilde düzenlenen operasyonda, 106 üpheli gözaltna alnd, 8 araç, 40 tanmaz ve 30 milyon liraya el kondu.

Alnan bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüü Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekipleri, kamu arazilerinin satn yapma vaadiyle nitelikli dolandrclk yapt belirlenen suç örgütü üyelerini 2 yl boyunca teknik ve fiziki takibe ald.

Elde ettikleri bilgi ve delilleri deerlendiren ekipler, aralarnda avukat ve kamu görevlilerinin de olduu zanllar yakalamak için bu sabah Ankara merkezli 14 ilde e zamanl operasyon balatt.

Soruturmay, kamuya ait arazilerin hazine adna satn yapan çevre ve ehircilik Bakanl yetkilileriyle koordineli yürüten polis ekipleri, Arsa Avcs Operasyonu ile 106 üpheliyi gözaltna ald.

Mali Suçlar Aratrma Kurulu (MASAK) ile yaplan ortak çalma sonras, suçtan elde edilen gelirler kapsamnda, örgüt elebalar ve üyelerine ait 8 araç, 40 tanmaz (i yeri, konut, arsa) ve 30 milyon liraya el kondu.

Suç örgütü üyelerinin, madurlar ikna etmek amacyla devlet büyükleriyle yakn olduklar izlenimi verdikleri ve mesleki güvenden faydalanmak için avukatlk bürosu veya irket ofislerini arac yaptklar tespit edildi.

Yer teslim tutana yapyor izlenimi vermek isteyen örgüt mensuplarnn, sözde sat yaplacak arazilere madurlar sahte kamu tat tantm kart koyduklar kendi araçlaryla götürdükleri belirlendi.

Tapu müdürlüünde daire bakan olarak tantlan örgüt üyesi ile madurlar arasndaki sahte sözlemelerin, kamu görevlisi olan örgüt üyelerince kamu binasnda ayarlanan odada imzaland ortaya çkarld.

Kamu idarelerinin isim ksaltmalarn kullanarak irket açan örgüt mensuplarnn, böylece madurlar paray irket hesaplarna yatrrken kamu kurumunun hesabna yatrdn düünmelerini salad saptand.

160 K, 300 MLYON LRA

üphelilerin, SMS paketi satn alarak Tapu Müdürlüü balyla ilemlerin balatld yönünde madurlara SMS gönderdikleri, tapu müdürlüünde irtibatl olduklar kamu görevlileri sayesinde memurlarn bulunduu alana geçerek ilemleri yaptklar ve madura sahte tapuyu teslim ettikleri anlald.

Suç örgütünün, bu yöntemle 160 kiiyi 300 milyon lira dolandrarak madur ettii belirlendi.

Dolandrclk faaliyetlerine 2016da balayan ve bu tarihten önce hiçbir mal varl bulunmayan örgütün sözde yönetici ve üyelerinin, zenginleerek lüks araçlar satn aldklar ve lüks dairelere tandklar tespit edildi.

Teknik takip srasnda, örgüt mensuplarnn, aldatarak yüklü miktarda paralarn aldklar madurlarla alay ettikleri, dolandrldnn farknda olmayan baz madurlar ise arsann deerlendii yalanyla ikinci kez dolandrdklar belirlendi.

Yine teknik takip srasnda zanllarn, madurlardan dolandrdklar 4 milyon lirann çuval içinde bir aracn bagajnda tand da tespit edildi.

Öte yandan, örgüt mensuplar ile madurlarn ilgili arazilerin sözde satna ilikin tapu müdürlüünde ilem yapt ve bir mekanda görütüü anlar güvenlik kameralarna yansd.

Ana Sayfaya Git