Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi

Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. Arslantepe Höyüğü 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi.

Haberler 27.07.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlndan yaplan açklamaya göre, milattan önce 4üncü bin yl boyunca Dou Anadolu ve Mezopotamya uygarlklarnda devletin oluum sürecine ve dönemin gelimelerine tanklk eden Arslantepe Höyüü, çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantsnda alnan kararla dünya miras listesine girdi.

Arslantepe Höyüünün UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmesi kararnda, kültürel gelenekler ve toplumsal deerlerin deiimi, hiyerari, sosyal farkllklar ve ekonomik ayrcalklara dayanan sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çkna tanklk etmesi gibi özellikleri etkili oldu.

Antsal mimari, idari, teknoloji ve sanat alannda dönemin iktidarna özgü gelimelerine kaynaklk eden höyük, Mezopotamya ve çevresinde döneminin en kapsaml kazlm kamu komplekslerinin korunmu örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Arslantepe Höyüünün, Yakn Douda ilk devlet toplumunun ortaya çkna tanklk etmesi, bölge ekonomisini kontrol eden ve merkezi otorite uygulayan bir yönetimin ortaya çkna sahne olmas gibi pek çok özellii, dünya miras listesine girmesinde komite tarafndan dikkate alnd.

TÜRKYENN BR KÜLTÜR VARLII DAHA DÜNYA MRASI OLDU

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabndan konuya ilikin yapt açklamada, Türkiyenin bir kültür varl daha dünya miras oldu. Arslantepe Höyüü 44. Dünya Miras Komitesi toplantsnda alnan kararla UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedildi. Hayrl olsun. ifadesini kulland.

çALIK: ARSLANTEPENN ÖHRET UNESCO LE TAçLANDI

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur çalk, binlerce yllk geçmiiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Malatyadaki Arslantepe Höyüünün kalc listeye dahil edildiini açklad.

2014 ylndan beri UNESCO Kültür Miras Kalc Listesine girmesi için çalmalarn yürütüldüü 7 bin yllk geçmie sahip Arslantepe Höyüü, çinin ev sahipliinde online olarak düzenlenen Dünya Miras Komitesinin geniletilmi oturumunda kalc listeye alnd. Arslantepenin daha çok insan tarafndan tannmas ve turizm potansiyelinin artrlmasn salayacan ifade eden Öznur çalk, Arslantepenin daha çok insan tarafndan tannmas, turizm potansiyelinin artrlmas ve binlerce yllk bu mirasn gelecek kuaklara en iyi ekilde aktarlmas açsndan UNESCO Dünya Kalc Miras Listesinde yer almas gerçekten çok önemliydi. Bugün Arslantepenin kalc listeye alnmasyla UNESCOnun Türkiye topraklar içerisinde kültür miras listesine ald kültürel ve doal varlk says 19a yükseldi ve Arslantepenin öhreti UNESCO ile artk taçlanm oldu. Kültür ve Turizm Bakanmz Mehmet Ersoy, Dileri Bakanmz Mevlüt çavuolu ve UNESCO temsilcilerimiz bata olmak üzere emei geçen herkese çok teekkür ediyorum dedi.

Ana Sayfaya Git