Aşı adil dağıtılmalı

Diyarbakır Eczacı Odası, aşıya ilişkin vatandaşların sadece bilim ve bilim insanlarına itibar etmesi gerektiğine dikkat çekerken, aşının adil dağıtılmasını istedi.

Haberler 29.01.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEB 11. Bölge Diyarbakr Eczac Odas Bakan Mahmut Sert, a konusunda bilgi kirliliinin youn bir ekilde yaandn ifade ederek, bunun ortadan kaldrlmas için effaf bir ilemin yürütülmesi gerektiini bildirdi. Sert, alarn adil datlmas gerektiine dikkat çekti.

Yazl açklamada bulunan Sert, COVID-19 hayatmza girdii andan itibaren adeta tüm dünya, bir laboratuvardan gelecek a müjdesine odakland. Güvenli, etkili, yaygn alama pandemiyi kontrol altna almak adna en büyük umudumuz oldu. Nitekim yakn zaman önce farkl irketler a üretimine balad. Ülkemizde de ilk parti alar, salk çalanlarna uyguland. A konusunda çalmalar sürerken ve alama süresince bilimsel temeli olmayan birçok düünce ortaya atlp bilgi kirlilii yaratld. Öncelikle ölümcül bir pandemi ile kar karya olduumuzu bir kez daha hatrlatyor; sadece bilime ve bilim insanlarna itibar edilmesi gerektiinin altn çiziyoruz. dedi.

AININ ADL DAITIMI

Virüs snr tanmyor. Ancak ne yazk ki salk sistemlerine, ilaca, aya eriimde snrlar çok kat bir ekilde varln koruyor. Dünya Salk Örgütü Bakan, geçtiimiz günlerde yapt açklamada Feci bir ahlaki çöküün eiindeyiz dedi ve zengin ülkelere milyonlarca, bir yoksul ülkeye 25 doz a verildiini ifade etti. diyen Eczaclar Odas Bakan Sert, Bu çok ac ancak herkesin üzerine düünmesi gereken bir durum. çünkü ann üretimi kadar datmnn adil olmas da hayati öneme sahiptir. Aya ulam, temel bir insan hakkdr. Ayn zamanda yaygn alama olmadan salgndan korunmann imkn yoktur. Bilim insanlar, ülkemizde de en az 55-60 milyon civarnda kiinin alanmas ile salgnn kontrol altna alnabileceini öngörüyor. Toplum baklna giden yolu ksaltmak adna stratejik admlarn atlmas hayati önemdedir. diye konutu.

Açklamada önerilenler u ekildedir:

* COVID-19 asnda tek bir ilaç irketine bal kalnmamal, a temini noktasnda farkl alternatifler mutlaka deerlendirilmelidir.

* A uygulamalarnda kimse geride braklmamal, avantajsz gruplar da kapsayacak ekilde politikalar gelitirilmelidir.

* A ile ilgili tüm süreçlerde effaf ve somut veriler kamuoyu ile paylalmaldr.

* Alamada salk çalanlar birbirinden ayrlmamal, tüm salk çalanlar alanmaldr.

* Her eyden önemlisi, a olabildiince yaygn ve ücretsiz ekilde uygulanarak salgnn önüne geçilmelidir.

* Toplum içinde a konusundaki kararszlk dikkate alnmal, halk salna zarar vermemesi için bilgilendirme çalmalarna arlk verilmelidir.

KORUNMA ÖNLEMLERNE DEVAM ETMELYZ

Tbbi ve güvenilir ürünler olan alar; yalnzca alanm bireyi deil, ayn zamanda alanmam bireyleri ve dolaysyla toplumu da korumaktadr. Alar, milyonlarca insann yaamna salkl olarak devam etmesini salamaktadr.

Covid-19 salgnndan korunmak için toplumun çok büyük bir çounluunun ay olmas gerekiyor. O nedenle, salk çalanlar ve riskli hastalarmzdan balayarak, amz olacaz ve belirli bir süre geçene kadar da maske mesafe hijyen önlemleriyle yaamaya devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git