Aşı olanlar tedbirli olsun!

Diyarbakır’da korona virüs aşısına ilgi artarken Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yenal Karakoç, “Vatandaşların tedbirlere devam etmeleri gerekiyor, her yaş grubundan yatan hastaların ortak özelliği aşı yaptırmamaları" dedi.

Haberler 25.08.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr mavi risk haritasnda doru yön çevirmeyi baard. Krmz kategoriden turuncuya dönerek alanma oranna ilginin artt kentte son birçok noktaya a stand kuruldu. Diyarbakrda aya ilginin arttn aktaran Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekim Yardmcs Dr. Yenal Karakoç, oranlarn istenildii gibi olmadn söyledi. Dr. Karakoç, Diyarbakrda özellikle son 20-25 günlük periyotta vatandalarmzn aya olan ilgisini artt görüyoruz. Tabii ki bizim için hala yeterli deil çünkü herkesin izledii gibi, Diyarbakr halen sadece turuncu kategoride. Turuncu kategoride u demek yüzde 55.06 orann da bir alamamz var, bizim hedefimiz asgari olarak Diyarbakr yüzde 75-80 bandna çkarmak, yani mavi kategoriye getirmek. Özellikle bu süreçte tüm vatandalarmzdan talebimiz ve isteimiz unun üzerine, lütfen rica ediyoruz, herkes alarn muhakkak yaptrsn ve tek dozla alamayla kalmasn muhakkak 2.doz alarn da yaptrmalar gerekiyor. çünkü biz hep unu belirtiyoruz, sürecin bandan beri alamalarnz tam yaptrmazsanz, tek doz ayla koruyuculuk tam olarak salanmam oluyor diye konutu.

HASTANELERDE YOUNLUK DEVAM EDYOR

Özellikle son süreçte delta varyantnn artndan dolay hastanelerde hem servis hem de youn bakmlarda ciddi bir ekilde hasta artnn olduunu vurgulayan Dr. Karakoç, Bununla paralel olarak vefat saylarmz da artmaya devam ediyor. Mutantlarn ve varyantlarn gelimemesi için en önemli koullardan biri alama orann yüksek seviyeye çkarlmas. çünkü varyantlarn gelimesindeki en büyük sebep asz insanlar arasnda virüs yaylmas ve yap deitirmesinden kaynaklanyor. Halkmza batan beri söylediimiz gibi a ile ilgili halk arasnda yaylan söylentilere itibar etmemelerini istiyoruz. Ayla ilgili özellikle ülke genelimizdeki dier illerimize baktmzda alama orann artt illerde, vaka saylarnn dütüünü hastane yat orannn ve youm yat orann dütüünü görüyoruz. Tüm vatandalarmzn da bunu görüp bu duyarllkla hem Diyarbakr hem de Güneydoudaki tüm illerimizde bu duyarl göstermesini istiyoruz eklinde konutu.

AI OLANLAR, TEDBRLER UNUTULMAMALI

Bu süreçte en önemli iki temel basaman olduunu, birinin alama dierinin ise tedbirlere ve kurallara uymak olduunu dile getiren Dr. Karakoç, alanan vatandalarn tedbirleri ve kurallar elden brakmamas gerektiine vurgu yapt. Dr. Karakoç, öyle devam etti:

A sadece tek bana sizi koruyacaktr diye söylemde bulunmuyoruz, tedbir ve kurallara uymak zorundayz Diyarbakr ve bütün Güneydou hep birlikte el birliiyle kurtarmak hepimizin elinde. Bu sadece salk çalanlarn mücadelesi deil, her vatandamzn bu duyarll göstermesini istiyoruz ve bizim hastanemizde bata olmak üzere hastanelerimizde randevusuz ayla bavurabilirler. A için randevu beklemeye gerek yok hem birinci dozlarn hem de ikinci dozlarn vakti geldiinde muhakkak alamalarn yapsnlar tedbirlere uymaya devam etsinler.

HER YA GRUBUNDAN YATAN HASTA VAR, ORTAK ÖZELLK AISIZLIK

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekim Yardmcs Dr. Yenal Karakoç, her ya grubunda hastalarn hastanede yattn yüzde 90nn ortak özellii asz olduunu aktard. Dr. Karakoç, Hem genç ya grubumuzda hem de ileri ya grubunda yatan hastalarmz var, ama hepsinin ortak özellii yüzde 90 orannda asz olmalar. Yatan çok a artk bu ii çok etkiliyor, her ya grubunu koruyucu en önemli silah adr. En büyük mücadelemiz adr, tüm vatandalarmzn buna uymasn istiyoruz. Özellikle hastalarmzda unu görüyoruz, duyumsamalarndan kaynakl olarak alarn yapmadklarn görüyoruz. Hepsinden duyduumuz ey yüksek oranda u Keke alamam zamannda yapsaydm, keke bu sknty yaamasaydm. çünkü hastaneye düüp youm bakmda yatmak, mekanik vantilatöre balanmak, solunum sknts çekmek, serviste sürekli oksijene bal kalmak, insanlar çok rahatsz ediyor. Biz salk çalanlar olarak hastalarn bu durumda olmalarna çok üzülüyoruz. nsanlar bunu gördükçe keke alarmz zamannda yapsaydk diyor dedi.

HASTANE DOLULUK ORANI YÜZDE 75, DER SALIK HZMETLER AKSIYOR

Dr. Karakoç, hastane doluluk orannn yüzde 75 civarnda olduunu dile getirerek hem servis hem de youn bakmlarnda ciddi bir doluluk oran olduunu ve dier salk hizmetlerinden vatandalarn faydalanamadklarn kaydetti. Dr. Karakoç, Bu da neye sebep oluyor dier rahatszlklar hisseden insanlarn salk hizmetinden faydalanmasn da engellemi oluyorsunuz bu yüzden her vatandamzn bu duyarll tekrar yeniden elde etmesini ve bu mücadeleye destek vermesini istiyoruz. Tüm vatandalarmz duyarlla, aya ve tedbirlere uymaya davet ediyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git