'Aşılanalım, salgını aşalım'

Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, hastanelerde yatanların büyük bölümünün aşı olmayan kişilerden oluştuğuna işaret ederek, "Aşılanalım, salgını birlikte aşalım" çağrısı yaptı.

Haberler 29.07.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye katk sunmak amacyla oluturulan, aralarnda siyasi parti ve sivil toplum kurulularnn temsilcilerinin de bulunduu Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu (STPK) Türkçe ve Kürtçe yapt açklama ile vatandalara a çarsnda bulundu.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) bahçesinde sivil toplum kurulular ve siyasi partiler adna basn açklamasn Diyarbakr Tabipler Odas Bakan Elif Turan, Türkçe, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ube Bakan iyar Güldiken de Kürtçe okudu.

Turan, dünyada olduu gibi Türkiye ve bölgede de salgnn kontrol altna alnmadn ve artarak devam ettiini söyledi.

Herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan, toplumu endieye sevk eden gerçek d beyanlarn, salgnla mücadele baarsn olumsuz etkilediine iaret eden Turan, endie verici varyantlarn olduu bir ortamda a orannn düük olmasnn bata salk personeli olmak üzere bütün toplumun saln tehlikeye soktuunu aktard.

YEN VARYANTLAR ANCAK ETKL BR AILAMA LE ENGELLENEBLR

Turan, salgnn kontrol altna alnmasnda ann kritik bir önem sahip olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Gelinen aamada salgn kontrol altna almak, pandemi ile mücadelede baarl olmak için önemli bir frsat yakalanm, en kritik toplumsal korunma önleminin a olduu bilimsel verilerle ortaya konulmutur. A olmasa salgnn sürekli artarak yllarca sürecei, milyonlarca insann ölüm riskiyle kar karya kalaca bilinmektedir. Ülkemizde ve dünyada uygulanan alar bilimsel süreçlerden geçirilerek onaylanm ve öncelikle güvenirliliinden emin olunarak uygulanmaya balanmtr. Bugüne kadar dünyada 4 milyara yakn doz a uygulanmtr. Toplumsal baklk için en az yüzde 80-90 gibi bir alama oranna ulalmas gerektii uzmanlar tarafndan dile getirilmektedir. Hastaln yaylmas yavalatlmadkça yeni varyantlar ortaya çkmaktadr. çeitli ülkelerde çkan yeni varyantlar ancak etkili bir alama ile engellenebilir.

A kartlarnn hurafelere dayal, bilim d anlatmlar gerçeklii yanstmamaktadr. Uygulanan alar güvenilir ve etkilidir. Yaygn alamann olduu birçok ülkede Kovid-19 nedeniyle hastanelerin youn bakm ünitelerinde yatan hastalarn çok büyük ksm alanmam bireylerden olumaktadr. Alananlarda hastalk çok daha hafif geçmektedir. diyen Turan, bilimsel çalmalarn ann hastal kötü geçirme ihtimalini önemli oranda ortadan kaldrdn gösterdiini aktard.

Turan, Ülkemizdeki salk çalanlarnn pandemide yaadklar da bunu kantlamaktadr. Alama öncesinde Türkiyede 400e yakn salk çalan hayatn kaybetmitir. Alama sonrasnda bu dramatik süreç krlm, ölümlerde belirgin bir azalma salanmtr. limiz hastanelerinde yatan hastalarn çok önemli bir ksm asz ya da yetersiz dozda alanm olanlar. Ölen kiilerin çok büyük bir ksm a yapmam olanlar. Bu durumda ölümlerin büyük çounluunun alama ile durdurulabilir olduu görülmektedir. dedi.

AILAMA ORANLARININ ARTIRILMASI çN SORUMLULUK ALMAYA HAZIR olduumuzu ifade ediyoruz

Vaka saysnda art tablosunun ortadan kaldrlmas için kamu araclyla yerel dinamiklerin de sürecin içine katld güçlü bir a bilgilendirme kampanyasna ihtiyaç olduunu dile getiren Turan, STPK olarak kentimizdeki alama oranlarnn artrlmas için sorumluluk almaya hazr olduumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Önümüzdeki günlerde basn açklamasyla topluma yönelik çarlar yapacaz. Anons araçlaryla çar, ksa mesaj, videolar, sosyal medya ve yerel yazl-görsel medya aclyla bilgilendirme, afi ve broür datm, billboardlarda a çars yaplmas, alama birimlerine ziyaretler yaplmas ve yerel dinamiklerle bir araya gelinmesi planlanmtr. ifadelerini kulland.

Turan, büyük bir bedel ödenen salgna kar a olmann toplumsal bir sorumluluk olduunu aktararak, Kendimizi, sevdiklerimizi ve toplumu korumann en etkili ve güvenilir yolu alamadr. A oranlarn arttrarak sevdiklerimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Adan deil, virüsten korkulmaldr. A candr, hayat kurtarr. Tedirgin olma, a ol. Alanalm, salgn birlikte aalm. çars yapt.

Ana Sayfaya Git