Aşılar geliyor

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduğu BioNTech şirketiyle 90 milyon doz Covid-19 aşısı için anlaşma yapılırken, dünkü toplantıya Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci de katıldı.

Haberler 21.05.2021 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türkiye 17 günlük tam kapanmann ardndan 1 Haziran itibaryla atlacak normalleme admlarna kilitlenmiken, Koronavirüs Bilim Kurulu dün hayli önemli bir toplant gerçekletirdi. Prof. Dr. Uur ahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduu BioNTech irketiyle 90 milyon doz Covid-19 as için anlama yaplrken, dünkü toplantya Prof. Dr. ahin ve Dr. Türeci de katld. Salk Bakan Fahrettin Koca, tüm Türkiyenin merakla bekledii gelimeleri kamuoyuyla paylamak üzere kameralarn karsna geçti. Basn toplantsna katlan Uur ahin, 120 milyon doz BioNTech as için anlamaya varldn duyurdu. Bakan Koca ise bu alarn hepsinin 4 ay içinde Türkiyeye geleceini belirtti. Bakan Koca, BioNTech alarnn tedariinde sorun yaanmazsa haziran aynda alamada 20 yaa kadar inilebileceini ifade etti. Bakan Kocann açklamalarndan öne çkan balklar öyle;

UZUN BR ARADAN SONRA VAKA SAYISI 10 BNN ALTINA ND

Kapanma döneminden sonra ilk Bilim Kurulu toplantsn yaptk. Bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka says 10 binin altna indi.

Özellikle kapanma dönemi sonras bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka saymz 10 binin altna dütü. Bu düüün bundan sonra da devam edeceini öngörüyoruz. Bugün Bilim Kurulumuza katlan önemli bir misafirimiz var. Küresel salgnda salgn durdurmak için en önemli silah olan ay ilk gelitiren bilim insanlarmz Doktor Uur ahin ve Özlem Türeci hocamz da bizimle beraberlerdi.

u an Özlem Türeci çalmalarna devam ediyor olduunu söyleyerek aramzdan ayrld. Uur Hocamz u an beni dinliyorlar. Bugün özellikle Uur Hocamzn baz görülerini bizzat kendisinden duymanz istiyoruz.

Uur Hocam vatandamzn sizden duymasn istedii baz konular sralamak istiyorum. Ama öncelikle bugün de medyaya yansm oldu, son olarak bildiiniz gibi 27 Aralkta ilk anlamamz yapmtk. Ondan 3 ay önce balayan görümelerimiz olmutu. Bu süreçte haftada en az 2 kere telefonla görümelerimiz oldu. çok youn gayret gösterdiniz.

Bu süreçte haftada en az 2 kere telefonla görümelerimiz oldu. çok youn gayret gösterdiniz. 60 milyona, devamnda 90 milyona, en son 120 milyon dozda anlama sizlerin youn gayret, efor ve çabanzla imzalanm oldu.

Burada konuma imkanmz olduu için çok mutluyum. Sayn Bakann anlatt gibi aralktan beri beraber konuuyoruz ve Türkiyeye bizim uyguladmz ay nasl iletiriz diye. Aralkta ilk defa bir buçuk milyonu konutuk ve sayn bakanm sa olsun her 2-3 hafta arada istedii dozlar yükseltti. Bugün tamam 120 milyon doz olarak imza attk ve çok mutluyum.

UUR AHN: HAZRAN SONUNA KADAR 30 MLYON DOZ GELYOR

Türkiyeye bu altnc ayn sonuna kadar, hazirann sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz-austos ve eylül aynda tamamyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Son 2 haftada bizim ekipler youn çalt. Ne zaman, ne kadar a dozu verileceini anlatk ve Allahn izniyle zamannda biz de alar Türkiyeye getireceiz.

BAKAN KOCA: SOMUT CRAATI GÖRMEK STYORUZ

Haziranda ilki 30 milyon ama 15 Hazirana kadar 14.2 milyonu günbegün arkadalar planlamlar. u ana kadar 6.1 milyon dozu bize u ana kadar teslim edildi. Gelecek, olacak demekten öte somut icraat görmek istiyoruz, vatandamz da bu aya erimek istiyor.

Prof. Dr. ahin: Sayn bakanmla telefonda çok görütük. Bana her zaman soruyordunuz, ben de imkan olunca evet diyordum. Elimizde garanti olmad zaman hayr diyordum. imdi dediiniz rakamlar elimizde imkan var, bir problem çkmazsa zamannda yollayacaz.

Son dakika haberi: Merakla takip edilen Bilim Kurulu toplants sona erdi Bakan Kocadan koronavirüs gündemine ilikin önemli açklamalar

3. DOZ AI NE ZAMAN YAPILACAK?

Bakan Koca: Gelitirilen ann mutasyonlara etkisiyle ilgili bilgi önemli. Ayrca hastal geçirmi olan kiilere tek doz ... yaplmas konusundaki fikirleriniz. 2 doz a olan vatandalarmzn 3. doz ann bu yl m yoksa gelecek yl m yaplmas konusundaki görülerinizi almak istiyorum.

BIONTECH 30DAN FAZLA VARYANT VRÜSE KARI ETKL

Prof. Dr. ahin: Bugüne kadar ay 30dan fazla varyantlara deneyledik. bizim amz en çok mutasyonlara kar güzel etki gösteriyor. Kent ve Afrika mutasyonlarna kar iyi kontrol yapyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve Hindistan varyantna kar da bizim amz yüzde 25-30 aralnda etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 orannda enfeksiyon korumasn bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceiz.

Enfeksiyonu geçirmi olan kiiler, bizim gördüümüze göre ilk dozdan yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar sanki 2 a yaplm kiiler gibi ayn oranda antikor oluyor. Onun için haftal geçirmi olan kiiler için 1 doz yeterli olabilir.

Üçüncü doz, en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra 2. dozdan sonra verirsek yeter. Türkiyedeki a kampanyasnda en çok 6.-7.-8. ayda a olacak olduu için 2022de 3. a yeterince olur.

Mutasyonlarla ilgili bir sorun görmüyoruz. Ama mühim olan vatandalar en çabuk zamannda a olmas gerekiyor.

Bakan Koca: Biz temin ettikten sonra vatandamz a olmaktan yana. Öncelikle sorumluluk bizde. Vatandamz ayla buluturduumuzda vatandamzn bu noktada ciddi bir sorunu olmadn söyleyebilirim.

Haziran ve temmuz youn alamayla birlikte yaz aylarnn daha güzel geçeceini umuyoruz. Sayn Cumhurbakanmzn sizlere çok selamlar var, baarlarnz yakndan takip ediyor. Haziran banda Türkiyeye davet etmek istiyoruz. Hem a kampanyasna desteiniz hem de Türkiyede yapacaklarnz deerlendirmek anlamnda, üretim dahil olmak üzere, davet etmek istiyoruz.

Prof. Dr. ahin: Benden de sayg ve selamlar iletiniz lütfen. Hazirann ilk yarsnda Türkiyeye gelme niyetimiz var.

Bakan Koca: Üretim ve baka projeleri de o dönemle inallah görümü oluruz.

Prof. Dr. ahin: Türkiyede hem a üretmek hem de ar-ge yapmak istiyoruz.

Bakan Koca: Özlem Hocamza da çok teekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Bu arada ann da gelecek haftadan, 26 Maystan itibaren, haziranda 30 milyon olmak üzere, eylülde 120 milyona tamamlanmak üzere Türkiyeye geleceini ve bütün vatandalarmzn da bunu beklediini, altyap olarak da bu ay günde bizim bir-bir buçuk, hatta daha fazla milyon a yapabilme potansiyelimiz var, yeter ki elimizde a olsun. O da sizin elinizde.

Prof. Dr. ahin: Biz Türkiyeye ay zamannda getirmek için gece gündüz çalacaz. Türkiyedeki a kampanyasnn çok çok uzman ekilde yapldn örendim. Bizim uzmanlar sizin ekibinizle beraber çalmalarnda mükemmel bir çalma olduunu anlatt bana. Ben de Türk olarak çok mutlu oldum bundan, böyle güzel profesyonel bir çalma olduu için.

Bakan Koca: Filyasyon, salk altyapmz, salk çalanlarmzn gücünü ve a kampanyasnda nasl bir sistemle bunu gerçekletirdiimizi size yerinde göstermek isteriz. Sizin ifadenizle Birlikte, Allahn izniyle beraber baaracaz.

BRNC HEDEF: VAKALARDAK DÜÜÜN KALICI HALE GELMES

Özellikle bugüne kadar, 4.5 milyon anlamadan, aralkta yaplan anlamadan 120 milyona kadar çktmz ve artk imzalanm olan eylül sonuna kadar da bu tedarikin tamamlanaca ilk haziran ay itibaryla 6.1 milyona ilave 30 milyon ann geleceini hepimiz duyduk. Bundan sonraki süreçte vatandamz hzla alamak istiyoruz. artk hastal tanyoruz, tedavi protokolleri oturdu.

Özellikle bundan sonraki süreçte birinci önceliimiz vakalardaki düüü kalc ve sürekli hale getirmek olacak. Ayrca bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kiisel tedbirlerle ve yaygn alamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Normale dönmek için çaba sarf ediyor olmu olacaz.

Artk yaygn alamayla birlikte pandemiyi gündemimizden çkarmak bizim ana hedefimiz olacak. Biz artk ilk vakann açkland 11 Marttan itibaren ayla birlikte önümüzü daha net gördüümüzü söyleyebiliriz ve salgn öncesi döneme artk geçmek istiyoruz.

Bunun için de vatandamzn a noktasnda hassasiyet göstermesini ve bulabildii ay erken dönemde olmasn ve bununla birlikte de tedbirleri elden brakmayarak bu dönemi geçirmesini özellikle hassasiyetle ifade etmek istiyorum.

SORU-CEVAP

YERL AIDA SON DURUM

Faz-2 çalmas gönüllülerin çalmas bitti ve faz-3ün balamas da zannediyorum önümüzdeki iki hafta içerisinde, hazirann banda balayacan düünüyorum. Bir taraftan siz üretim yapyorsunuz, üretim yaparken bütün safhalarn baaryla tamamlanmas gerekiyor. Bütün sonuçlar olumlu olursa haziran banda biz faz-3e geçebileceimizi düünüyoruz. Üç tane amz daha var, 2 tanesi inaktif, 1 tanesi VLP as. Orada da faz-1 safhasndalar. Zannediyorum önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde orada da faz-1 çalmasnn sonuçlar görülerek baarl olursa faz-2 çalmalar peyderpey balam olur. Bu süreçler baaryla tamamlanrsa eylül aynda acil kullanm onayyla birlikte kullanm söz konusu olabilir. Bu anlamda ilk Türk amz baaryla gündeme girebilir diye bekliyoruz.

AILAMA TAKVM NASIL OLACAK?

Bu dönemde u an biz 55 ya üstünü alyoruz. Salk çalanlar ve benzeri riskli gruplara da devam ediyoruz. A tedariiyle birlikte, önümüzdeki haziran aynda ilave 30 milyonun sadece BioNTech olacan, Sinovac as için de önümüzdeki 1 hafta-10 gün içerisinde beklediimiz bir miktar var.

Haziranda Biontech asyla birlikte 14.2 milyon ann geleceini biliyoruz. Tedarikte sorun yaanmazsa haziran aynda 20 yaa kadar inmek istiyoruz.

Alama oranyla ilgili, u an toplamda 65 ya üstü yüzde 84e kadar ulam durumda. Bunun yüzde 90 ve üzeri olmasn istiyoruz. O nedenle özellikle açlan 55 ya üstü tanmlanan grubun, insanmzn a noktasnda beklemeden en erken dönemde alarn olmalarn önemle ifade etmek istiyorum.

HASTALII GEçRENLER çN AILAMA NASIL OLACAK?

Bu konuda bizim tercihimiz olmayacak, vatandamz ikna etmeye çalyor olacaz. BioNTech as için u dönemde daha yeni balandndan en az 9 ay zaman dilimi sonras, yani 2022 ylnda rapel doz öneriliyor. Hastal geçirmi olan kiilerin de Bilim Kurulunun bu noktadaki yaklam 6 ay sonra rapel dozun yaplmas eklinde.

Bu tek doz ya da çift doz eklinde olabilir.

1 HAZRANDAN SONRASI NASIL OLACAK?

Bundan sonraki süreçte 10 binin altna bugünden itibaren vaka saymz var. Tam kapanmayla birlikte bu düü önemli bir düü, 63 binden 9 385e kadar inmi oldu bugün.

Artk bu enfeksiyonun, virüsün nasl bulatn bütün vatandalarmz biliyor. Bundan sonraki süreçte yasaklamalar daha azaltan, ama kiisel koruyucu tedbirleri daha younlatran, bununla birlikte yaygn alamay yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz.

O nedenle, Bilim Kurulunun bu çerçevede önerisi gelecek hafta itibaryla ekillenmi olur. Haziranda nasl bir normalleme olabileceiyle, sektörlerle ilgili bir önerisi var. Ama genel mantn kapatmaktan ziyade kiisel kontrolleri ayla birlikte sürdürmekten yanayz. Ana gündem maddemiz de pandemiyi gündemden çkarmak, yaygn alama yapmak.

YATAK DOLULUK, YOUN BAKIM DOLULUK ORANLARI

Vaka says dümesiyle birlikte hastaneye yat, devamnda youn bakm ve entübe olan hasta says ve vefat eden kii saysna giderek etkisini göstermeye balar. u dönemde vaka saysyla birlikte bizim pandemiye ayrdmz yatak saymz Türkiyede toplamda 10 bin 428 idi. u an 10 bin 428 yatamz pandemi için ayrlm durumda. Toplam yatak saymz 242 bin. Toplam erikin youn bakm saymz ise 31 bin 732. Bunun 10 bin 428ini pandemiye ayrdk.

Bunun yüzde 53.49u dolu, yani neredeyse yarsna yakn bo. Serviste ise toplam yatak saymz 242 bin. 242 bin yatan 41 bininin ayrdk pandemi, kovid hastalar için. 41 bin yatan yüzde 35e yakn dolu, 34.72. Yani neredeyse 3te 2si u an bo. Güçlü bir salk altyapmzn olduunu göstermek için bu rakamlar söylemek istiyorum. Vakalarn azalmas youn bakma geç yansd için önümüzdeki günlerde daha da düeceini, ama önemli olan u an dümü olan 9 bin 300lere dümü vaka saysnn kalcln salayabilmek.

Dar çktmzda illa yannzda 2 metreden daha ksa mesafede yoksa maske takmanz gerekmiyor. Ama 2 metreden daha yaknda birileri varsa maskeyi takmanz gerekiyor. Evin içinde 2 metreden daha ksa mesafe varsa kiisel tedbirler, maske devreye giriyor olmal.

Ulamda, çalrken, berbere, AVMye giderken ne yaplmas gerekiyor gibi yeni dönemde Bilim Kurulu tedbirleri gündemine daha youn ekilde alp vatandamzn da asn olup kiisel tedbirleri daha youn ekilde devreye yerletirmesini önemsiyoruz.

Ana Sayfaya Git