Aslanlı Çeşmeden Artık Su Akıyor!

Diyarbakır'da geçmişte kentin yönetim merkezi olarak kullanılan İçkale'deki tarihi "Aslanlı Çeşme", restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açıldı.

Haberler 03.09.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çkale Müze Kompleksinde, Artuklu döneminden kalma aslan heykelinin yerletirildii 130 yllk çemeden 30 yl aradan sonra yeniden su akmaya balad.

çocukluk anlarndaki çemeden yllar sonra tekrar su akmas ilçe sakinlerini mutlu etti.

çeme bir yandan müze kompleksini gezmeye gelenlerin su ihtiyacn karlarken bir yandan da d çekim için gelen gelin ve damatlarn fotoraflarna konu oluyor.

- Tescilli yap

Diyarbakr Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt, 1880li yllarda ina edilen çemenin tescilli bir yap olduunu belirtti.

Aslanl çemenin Diyarbakr Cezaevi olarak kullanld zaman ziyaretçilerin su içtii bir çemeydi. Herkesin bir nebze de olsa hatralarnda yaayan bir çeme. Özellikle müzede fotoraf çektirmeye gelen gelin ve damatlardan büyük bir talep oluyor. diyen Yurt, bu nedenle yapnn vatandalar için önemli olduunu söyledi.

ddiaya göre, 1985e kadar çemede çift aslann olduunu ifade eden Yurt ikinci aslann bulunmas için aratrmalarn sürdüünü dile getirdi.

Yurt, sözlerini öyle sürdürdü:

Kalan aslan müze kompleksine tandktan sonra koruma altna aldk, depoda duruyordu. Diyarbakrllarn hatralarnda yer alan Kürtçesi Kaniya ira diye ifade edilen Aslanl çemeyi tekrar faal hale getirmek için gerekli izinleri aldktan sonra çalmalara baladk. Vali Hasan Basri Güzelolunun da isteini yerine getirmek için mevcut orijinal aslanmz Diyarbakr bölge laboratuvarnda bakm, onarm yapldktan sonra hazr hale geldi. çememiz an itibaryla yaklak 30 yl önceki eski faal durumuna getirildi. Aslann azndan su akmaya balad.

- Artuklu eseri

çemede yer alan aslan heykelinin mermerden yapldn aktaran Yurt, Aslann mermerden yaplm olmas, üstündeki yelesi, ayaklarna bakld zaman Artuklu dönemine tarihlendirilebilir. Aslan heykeli için yaklak 800 yllk bir tarihlendirme yapabiliriz. ifadelerini kulland.

çkalenin geçmite Diyarbakrn yönetim merkezi olduunu ve tüm su ihtiyacnn buradan karlandn belirten Yurt, çeme Aslanl Dilek çemesi olarak da geçiyor. Böyle bir inan da var. çünkü Diyarbakr sahabeler, peygamberler ehri. dedi.

- çemenin akmadn görünce çok üzülüyorduk

62 yandaki Hasan Aydn, çemenin eski haline döndüünü ve bundan dolay memnun olduunu söyledi.

Aydn, nsanlar buraya çok gelirdi, dilek tutard, dua ederdi. çocukken buralara gelirdik, su akyordu, imdi eski haline döndü. Eskiden geldiimizde çemenin akmadn görünce çok üzülüyorduk. çemeyi gören herkes geçmiini hatrlyor. dedi.

52 yandaki Turan Benek de çocukluunun müze kompleksi ve çevresinde geçtiini belirterek unlar kaydetti:

Burada adliye varken evden buz ve sürahi getirip çemeden doldurup burada su satardm. Yaklak 25 yldr buradan su akmyordu. imdi çemenin tekrar akmas çok güzel. Allah devletimizden raz olsun. Ben bu çemenin suyundan çok ekmek yedim, okul harçlmz çkarrdm. Buraya geldiim zaman çocukluum aklma geliyor.

70 yandaki Mehmet Yaar Erek, 60 yl önce çemeden su içtiini dile getirerek suyun tekrar akmasna sevindiklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git