Astsubaya müebbet!

Mutlu Kaya'nın ablasını öldüren erkek arkadaşı astsubay müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kararı değerlendiren Mutlu Kaya "İnşallah kararı Yargıtay da onar. Bu karar katledilen tüm kadınlara karşı uygulansın"

Haberler 24.02.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, bir televizyon kanalnda katld ses yarmasnda adn duyuran ve erkek arkada tarafndan vurularak tekerlekli sandalyeye mahkum braklan Mutlu Kayann ablas Dilek Kayay (33) tabancayla ate edip öldüren, birlikte yaad erkek arkada astsubay üstçavu Yusuf çalkan (31), kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasna çarptrld. Karar sonras konuan abla Songül Kaya, Dilerim Dilek için yerini bulan adalet, dier bütün kadnlar için salanr dedi.

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesi TOK sosyal konutlardaki evinde 22 Mart 2020 tarihinde kz arkada Dilek Kayay (35) katleden 8inci Ana Jet Üst Komutanlnda görevli Astsubay Yusuf çalkann (29) yargland davada karar açkland.

Diyarbakr E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan sank Yusuf çalkan, kasten öldürmek suçundan Diyarbakr 12nci Ar Ceza Mahkemesinde yargland davann 5inci durumasnda salonda hazr edildi. Taraf avukatlarnn yerlerini ald durumaya anne Hanm Kaya, katledilen Kayann kardeleri Songül Kaya ile erkek arkadann silahl saldrsna maruz kalp, tekerlekli sandalye ile yaamn sürdüren Mutlu Kaya katld.

Durumay Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi üyeleri, nsan Haklar Dernei (HD) Kadn Komisyonu, Özgürlük çin Hukukçular Dernei (ÖHD) Kadn Komisyonu ile Rosa Kadn Dernei Bakan Adalet Kaya ve Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim takip etti.

Taraflarn yaknlar ile birlikte gazeteciler ve izleyiciler polislerce kimlik kontrolü ve üst aramalar yapldktan sonra ancak içeriye alnd. Mahkeme bakannn talimat ile sank ve maktul yaknlar salonun iki ayr bölümüne oturtuldu ve aralarna polis yerletirildi.

SANIA SIRTINI DÖNDÜ

Songül Kaya, salonda yaklak bir metre mesafede oturduu sank çalkanla yüz yüze gelmemek için duruma boyunca srtn döndü.

Durumay balatan mahkeme bakannn söz verdii iddia makam, önceki celse sunduu mütalaasn tekrarlayp, TCKnin 81/1 maddesi uyarnca müebbet hapis cezas talebinde bulunduu sann kamu görevlisi olmas itibariyle cezasnda TCK 266 Maddesi uyarnca üçte bir oranda artrl uygulanmasn istedi. Mütalaaya kar söz verilen Kaya kardeler ile anneleri, sann en ar cezaya çarptrlmasn istediklerini ifade etti.

DLEK FZKSEL VE PSKOLOJK DDET GÖRDÜ

Sonrasnda savunma yapan Kaya ailesi avukatlarndan Zülal Erdoan, sank ile maktul arasnda arkadalk ilikisi bulunsa da sann makule sözel, fiziki ve psikolojik iddet uyguladn dile getirdi. Zülal, otopsi raporuna bakldnda da ölüm yarasnn dnda maktulün olay öncesinde fiziksel iddete maruz kaldnn anlaldn söyledi. Sann bugüne kadar ki savunmalarnda olayn kaza sonucu meydana geldii iddiasna sarlsa dosyada yer alan raporlarn büyük bölümünün sann Kayay kasten öldürdüünü açkça gösterdiini vurgulayan Erdoan, yarglann sank deil de, maktulmü gibi tarafl hazrlandn belirttii hazrlanan bilirkii raporunu ise eletirdi. Erdoan, öne sürdüü farkl gerekçelerle olayn sorumluluundan kaçmaya çalsa da kasten öldürmekten cezalandrlmasn istedii sana yine mahkemece iyi hal indirimi uygulanmamasn talep etti. Ailenin dier avukatlar da dosyada yer alan raporlar ve tank beyanlar dikkate alnarak, mahkemeden toplumun vicdann rahatlatacak caydrc bir ceza vermesi talebinde bulundu.

KAYADAN RAHMETL DYE BAHSETT

Sank çalkan ise, heyete 13 sayfalk yazl savunma sundu. Bugüne kadar kimseye iddet uygulamadn belirten çalkan, bu konuda beyanlarda bulunan tanklarn ise yönlendirildiini iddia etti. Kayadan rahmetli diye bahseden çalkan, olayn nasl yaandn hatrlamadn ileri sürdü.

Sann savunma yapt anlarda fenalaan anne Hanm Kaya, yaknlar tarafndan salon dna çkarld.

Sank avukatlar ise yaptklar savunmalarnda olayda herhangi bir kast olmadn kaydetti. Kayann vücudundaki darp izlerinin günlük hayattaki yaralanmalardan kaynakl olabileceini savunan avukatlar, öldürme kast bulunmadn belirttiklerini müvekkillerinin ihmal sebebiyle ölüme sebebiyet vermekten ancak sorumlu tutulabileceini belirtti. Avukatlarn savunmalarnn tamamlanmasnn ardndan mahkeme bakannn son sözünü sorduu sank çalkan, Ne rahmetliye ne de baka kimseye bugüne kadar iddet uygulamadm. Yaadm olay bir kaza sonucu meydana geldi, kaderimden dolay pimanm dedi.

MÜEBBET HAPS VERLD

Durumaya ara verilip, salonun boaltlmasnn ardndan kararn açklayan mahkeme heyeti, sank çalkan kasten öldürmek suçundan müebbet hapse mahkm etti. Heyet, cezasnda indirim uygulamad sann tutukluluk halinin devamna karar verdi.

BAYGINLIK GEçRDLER

Kararn açklanmasnn ardndan anne Hanm Kaya ile kzlar Songül Kaya koridorunda sinir krizi geçirip, bayld. Yaknlarnn anne ve kzna müdahalede bulunduu o anlarda gözyalarna halim olamayan Mutlu Kaya da yine yaknlar tarafndan sakinletirildi.

ADLYE ÖNÜNDE AçIKLAMA

Kendilerine gelmelerinin ardndan avukatlar ile birlikte dar çkan Kaya ailesi, adliye önündeki basn mensuplarna konutu.Avukat Berfin Ozan, kadn katliamlarnn artmasnn nedenlerinden birinin cezalarda indirim uygulanmas olduunu belirterek, Bu dosyada indirim uygulanmad. Sana müebbet hapis cezas verildi. Karar doru bir karardr. Emsal olmasn diliyoruz dedi.

Davann balangcnda bu yana yanlarnda yer alp sonuç almalarnda etkili olan kadn örgütleri ve basna teekkür eden Av. Zülal Erdoan ise, unlar söyledi: Soruturmann balangcndan bugün karar aamasna gelene kadar Dilek Kayann sank tarafndan kasten öldürüldüünü belirtilmitik. Tüm deliller de bunu dorulad. Yaplan yarglama sonucunda hukuka uygun bir karar verildi. Kadn cinayetleri dosyalarnda sanklar maktul kadnlar suçlayp, bir kaza nedeniyle olayn gerçekletiini öne sürüyorlard. Bu davada da benzer eylerle karlatk fakat dosya içerisinde bulunan tüm deliller mahkeme tarafndan hukuka uygun ekilde analiz edildi. Olayn bir kaza sonucu deil, kasten ilendii sonucuna varld. Sank hakknda indirim hükümlerini uygulanmad. Bizim önemle üzerinde durduumuz bir eydi bu. Bugün mahkeme de bu hususta hassasiyet gösterdi ve sank ödüllendirmedi. Fakat bu karar henüz kesin bir karar deil. Sank avukatlar büyük olaslkla stinafa bavuracaklar. Umarz ki istinaf incelemesinde mahkemenin verdii karar yerinde bulunur.

MUTLU KAYA: çIKAN KARARDAN MEMNUNUZ

Kendi mahkemesinden sonra yargya çok inanc kalmasa da çkan karardan memnun olduklarn dile Mutlu Kaya da Bu karar kadnlar katledilen bütün sanklara kar uygulansn ki artk kadn cinayetleri olmasn. Bana saldran ahs hak ettii cezay almad belki ama dilerim ömür boyu hapis cezas yaar. Bundan sonra ki süreçte bana saldran ahsa tekrar dava açacam, çünkü gerçekten onun yarglanmasn istiyorum ifadelerini kulland.

DLERM BÜTÜN KADINLAR çN ADALET SALANIR

Bütün avukatlarna ve yanlarnda duran herkese teekkür eden Songül Kaya ise, Bizi bu yolda yalnz brakmadlar, büyük bir kadn dayanmas içerisinde bizimle birlikte oldular. Biz de kadn cinayetlerinin durdurulmas için her zaman ön ayak olmaya çalacaz. Tüm kadnlar olarak sokaklar demeden, meydanlar demeden haykrlarda bulunacaz. Dilerim Dilek için yerini bulan adalet, dier bütün kadnlar için salanr. Bugün Dilekin davas için olumlu karar verildi fakat binlerce Dilekin davas hl sürüyor ve onlar için de mücadelemize devam edeceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git