Atıklardan kompost!

Diyarbakır’ın Kayapınar Belediyesi´nce gerçekleştirilen 'Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi' projesiyle, pazar yerlerinden toplanan sebze ve meyve atıklarının dönüştürülmesi sonucu elde edilen; 326 ton komposttan 60 tonu ve 1500 kilogram buğday tohumu 3 çiftçiye dağıtıldı.

Haberler 15.11.2021 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayapnar Belediyesi ve Topraktan Tabaa Tarmsal Kalknma Kooperatifi tarafndan gerçekletirilen Topraktan Topraa Biyobozunur Atk Yönetim Projesi pazar yerlerinde toplanan sebze, meyve atklar komposta dönütürüldü. çiftçinin toprakta kulland kimyasal gübre yapsnn organik gübre ile desteklenmesi ve topran iyiletirilmesi, sulama ile gübre maliyetlerinin düürülmesinin de arasnda olduu projenin ana hedefi tarmsal kurakln etkilerini azaltmak. Nisan ve Kasm aylarnda toplanlan 326 ton sebze ile meyve atklarndan 1,1 ton komposta ele edildi. Kompostlarn 60 tonu krsal mahallede bulunan 3 çiftçiye 20 er ton olarak verilirken ayrca 1500 kilogram da buday tohumu da datld.

KAYAPINAR BELEDYES OLARAK çFTçLERMZN YANINDA YER ALACAIZ

Kayapnar Belediyesi Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Ünal Koç, nisan aynda bir proje balattklarn ve isminin ise Topraktan Topraa Biyobozunur Atk Yönetim Projesi olduunu söyledi. Koç, Pazarlarmzda çkan atklar daha önce çöplere giderdi, biz bunu deerlendirelim dedik. Bu atklar topladk, kompost üretimi gerçekletirdik. Bugüne kadar 300 ton atk topladk, bunun 3te biriyle kompost üretimi yaptk. çiftçilerimize bunu datyoruz. 3 çiftçi belirledik örnek olarak datyoruz. 20 er ton kompost ve yannda da buday veriyoruz. Bir tarafta kompostlu alan üreteceiz, dier taraftan da kompostsuz alan da göreceiz. Böylece ortaya çkan sonuçlar ve verimi de ortaya koyacaz. Bu projemiz çok sayda belediyede de uygulanmaya balad. Bu verimi ilk defa karlatracaz. Türkiyede bu projenin daha da yaygnlaarak uygulanmas salanacaktr. Kayapnar Belediyesi olarak çiftçilerimizin yannda yer alacaz. Kuraklk vard geçen sene kompostta kurakla kar bir çözüm olarak da acaba salanabilir mi? Dedik ve onu da göreceiz. Topraklarmzdaki üretimi artracaz. Topraktan geleni tekrar topraa gönderiyoruz. Bahar aynda önümüzdeki aylarda tekrar inallah burada sonuçlar göreceiz dedi.

10 DÖNÜME KOMPOST, 10 DÖNÜME DE BUDAY ATACAIZ

Taban Mahalle Muhtar Mustafa Yldz, 100 dönüm arazisi olduunu ve 10 dönüme kompost uygulanacan söyledi. Yldz, 10 dönüme de normal buday atacaz. nallah iyi bir verim alrsak, çiftçiler daha yaygn olarak kullanacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git