Aynı kaderi yaşamasınlar

14 yaşındayken evlendirilen Diyarbakır'ın tek kadın muhtarı, 40 kız çocuğu gelin olmaktan kurtardı

Haberler 30.11.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Balar ilçesi Muradiye Mahallesinde iki dönemdir görev yapan, kentin tek kadn muhtar Dilek Demir (49), dilek-ikayet kutusuna atlan ihbar mektuplar sayesinde 40 kz çocuunu erken yata evlenmekten kurtard. Kendisi de küçük yata evlendirilen Demir, 14 yanda önlüüm üzerimden soyuldu, gelinlik giydirildi ve çocuk gelin oldum. Babam beni iddetle, döverek, zorla evlendirdi. ikayet kutusuyla 40 genç kzmzn hayatn uçurumdan kurtardk dedi.

Balar ilçesi Muradiye Mahallesinin iki dönemdir muhtarln yürüten 4 çocuk annesi Dilek Demir, göreve gelince muhtarln duvarna dilek-ikayet kutusu ast. 14 yanda okuldan alnarak, zorla evlendirilen Demir, kendisi gibi evlendirilmeye çallan ya da baka sorunu olup da dile getirmeye çekinenler için ast kutuya gelen ihbar mektuplaryla bugüne kadar 40 kz çocuunu erken yata gelin olmaktan kurtard.

KIZ çOCUKLARI çN YEMN ETTM

14 yanda okuldan alnp evlendirildiini, 17 yl önce de einden ayrlan Demir, öyle konutu:

Önlüüm üzerimden soyuldu, gelinlik giydirildi ve ben çocuk gelin oldum. Babam beni iddetle, döverek, zorla evlendirdi. Karydm, okuyup polis olmak istiyordum ve içimde uhde kald. Liseyi bitirdim, imdi üniversite snavlarna hazrlanyorum. Mahallemi çok seviyorum. Hizmeti çok seviyorum. Hizmet etmeyi bir anne görevi gibi düünüyorum. Bu 8 ylda 650yi akn kiiye bir ekilde maa balattk. Bu insanlara köprü oluyoruz, vesile oluyoruz. Okuldan alndm için bir okuma ak içimde kald ve artk hiçbir insann, hiçbir kz çocuunun özellikle okuldan alnmamas için yemin ettim. u anda gücüm kendi mahalleme yetiyor. Elimden geldii kadar baka taraflara da yardmc olmaya çalyorum.

ANAHTARI HER ZAMAN BENDEDR

Seçimi kazandktan sonra Dilek anneler çoalmasn diyerek harekete geçtiini belirten Dilek Demir, Okuldan alnan genç kzlar madur olmasn, erken evlendirilmesin diye veya baka ikayetleri olup da yanma gelmeye çekinenler için dilek-ikayet kutusu yaptrdm. Onun anahtar her zaman bendedir. Ben açarm, ben kapatrm. lk yllarmda çekiniyorlard ama imdi artk yanma geliyorlar. Bu kutuyla 40 genç kzmzn hayatn uçurumdan kurtardk. u anda çou okulunu bitirmi, çou meslek sahibi. Gerçekten bu kutunun çok faydas oldu. Bunu gördük, 40a yakn kz çocuunu evlilik masasndan çevirdik. Bu rakam sadece kendi mahallemde gerçekleenler. Tabii ki tek bana hiçbir ey olmaz. Gittiimiz tüm mercilerin yardmlaryla oldu bunlar. Kapma gelenin ya ilac yoktur ya bezi yoktur ya çocuunun mamas yoktur ya a yoktur ya da ii yoktur. Gücüm yettii kadar yapyorum. Tabii ki bir muhtarm sonuçta. Yanma geldikleri zaman skntlar tamamen hallolmu gözüyle bakyorlar diye konutu.

Ana Sayfaya Git