Bağ köşkü müze oluyor

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan ve yıkılmaya yüz tuttuğu için 27 yıl önce Dicle Üniversitesi yerleşkesine taşınan Bağ Köşkü'nün müzeye dönüştürülmesi için çalışmalar yapılıyor

Haberler 19.09.2020 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde bulunan ve 27 yl önce Dicle Üniversitesi (DÜ) yerlekesine tanan, Ba Kökü etnografya müzesine dönütürülüyor.

DÜ tarafndan hazrlanan Etnografya Müzesi Projesi kapsamnda üniversite yerlekesinde bulunan ve 1995 ylndan bu yana misafirhane olarak hizmet veren kökün müzeye dönütürülmesi için restorasyon, konservasyon, tehir ve tanzim çalmalarna baland.

Diyarbakrn tarihi ve kültürünün tematik olarak sergilendii salonlardan oluacak müzede çalmalarn 6 ayda tamamlanmas hedefleniyor.

Müzede, ayn zamanda Diyarbakrl olan, DÜ Tp Fakültesi Temel Tp Bilimleri Bölümü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Serap Sergül nalöz Demir tarafndan balanan eserler sergilenecek.

DYARBAKIR YEN BR MÜZEYE KAVUUYOR

DÜ Mimarlk Fakültesi Restorasyon Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Dalklç, 1993 ylnda üniversite kampüsüne tanan Ba Kökünün Diyarbakrllarn hizmetine sunulabilmesi için etnografya müzesine dönütürülmesine karar verdiklerini söyledi.

Dalklç, 25 yldr DÜ misafirhanesi olarak kullanlan yapnn mimari önemine deinerek, Ba Kökü Diyarbakr mimarisi açsndan özel bir anlam ifade ediyor. çünkü Diyarbakrda 3 konut tipini görüyoruz. Diyarbakr Sur ilçesinde yer alan avlulu evler, Balar ilçesinde bulunan ba kökleri ve Dicle Nehrinin çevresinde yer alan Gazi ve Erdebil kökleri gibi büyük yaplar. dedi.

Bu tarz yaplarn genelde iki katl, malzemesi bazalt olan, dikdörtgen planl, 2 ile 4 odal yaplar olduunu ifade eden Dalklç, bunlarn az sayda kalmas nedeniyle son derece deerli olduunu belirtti.

- OSMANLI VE ERKEN CUMHURYET DÖNEM ESERLER SERGLEYECEZ

DÜ Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Cokun, kampüste yer alan Ba Kökünde tehir, tanzim çalmasn yürüttüklerini söyledi.

Kökteki 5 salonun kullanlacan, bu salonlarda küçük eserlerin de sergileneceini ifade eden Cokun, Daha önce bilinmeyen Diyarbakrllarn geleneksel, Osmanl ve erken Cumhuriyet dönemi yaantsn tematik olarak burada anlatacaz. Hem örenciler, yerli ve yabanc misafirler müzeyi ziyaret edebilecek hem de arkeoloji, sanat tarihi, tarih bölümü örencileri ve öretim üyeleri eserler üzerinde çalma yürütebilecek. Ayn zamanda onlara burada bir çalma sahas da oluturuyoruz. diye konutu.

Cokun, sadece üniversite örencilerinin deil, Diyarbakrdaki ilk ve orta öretim örencileri ve Diyarbakr halknn da müzeyi ziyaret edebileceine iaret ederek, burann yerli ve yabanc turistler için de gezilmesi gereken müzelerden olacan aktard.

- BAZI ESERLER DYARBAKIR HALKI DA LK DEFA GÖRECEK

Yaplacak çalmalara ilikin bilgi veren Cokun, Yapya, özgün, ilevine uygun olarak, geçmite Diyarbakrn yaamn kültürünü, gündelik hayatn anlatan eserlerin yer ald uyumlu yeni bir ilev verilecek. Basit onarm kapsamnda yapya müdahalelerde bulunacak. Yüzey temizlii, talarn temizlii derz yenilemesi, iç mekanlarda ahap döemelerde ahap girili tavanlarda salamlatrma çalmas yaplacak. dedi.

Cokun, gümü, el ii ürünler, sedef kakma, ahap ve cam eserlerin önemli bir koleksiyon oluturacan dile getirerek, Baz eserleri Diyarbakr halk da ilk defa görecek. çünkü daha önce hiçbir yerde sergilenmeyen yada bilinmeyen eserler ilk defa burada ziyaretçiye açlacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git