Bağbozumu start aldı

Diyarbakır’da coğrafi işaretli Boğazkere üzümünde bağbozumu başladı.

Haberler 15.10.2021 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn çüngü ilçesi Mrgan yaylasnda yetitirilen ve tescil ettirilerek corafi iaret aln Boazkere üzümünde babozumu balad.

çüngü ilçesi Mrgan yaylasnda yetitirilen Boazkere üzümü babozumu etkinliine lçe Kaymakam Tuncay Kaldrm, lçe Belediye Bakan Ali Suat Akmee, lçe Jandarma Komutan Yüzba Mehmet çakr, lçe Tarm ve Orman Müdürü Deniz Yldrmn katlmyla Mrgan yaylasnda çiftçi Hasan Ylmazn banda balad. Etkinlikte üreticilere bereketli hasat dileyen Kaymakam Kaldrm, çüngü ilçesinde baclk çok eski dönemlere dayanmaktadr. Genel olarak ilçemiz sofralk, kurutmalk, ralk ve araplk üzüm çeitlerinin yetitirilmesi için son derece elverili iklim ve toprak yapsna sahiptir. Ayrca sahip olduu iklim koullar en erkenci çeitlerden en geç olgunlaana kadar, her olgunluk kademesindeki çeitlerin yetitiriciliini de mümkün klmaktadr dedi.

lçede 9 bin 750 alanda baclk yaplyor

lçede toplam 9 bin 750 alanda baclk yapldn ifade eden Kaymakam Kaldrm, 2021 yl verilerine göre toplam 6 bin 282 ton üzüm üretimi gerçeklemitir. Yörede birim alandan elde edilen verimlilik 2021 ylnda 561 ile 686 kilogram olmutur. Ülkemizin kaliteli krmz araplk üzüm çeitlerinden Boazkere ve Öküzgözü üzüm çeitlerinin yetitiricilii ilçemizde yaygn olarak yaplmaktadr. Üzüm üretimi ilçede ayn zamanda sofralk yüzde 33 ve kurutmalk yüzde 1 olarak da deerlendirilmektedir. lçede terbiye ekli olarak tüm balarda Serpene yöresel terbiye ekli uygulanmaktadr. Yeni kurulan ba alanlarnda telli terbiye sistemleri de uygulanmaya balanm olup bu hususta üreticilerimiz teknik olarak desteklenmektedir. l Tarm ve Orman Müdürlüü tarafndan 10 Mart 2021 tarihinde Diyarbakr Boazkere üzümü olarak tescil ettirilerek corafi iaret alnmtr. Baclk konusundaki faaliyetler daha çok aile iletmeleri eklinde sürdürülmektedir. Üreticiler, genel olarak aile ihtiyaçlarna yönelik üretim yapmaktadrlar diye konutu.

10 çiftçinin banda 100 dekar ba mücadelesi yaplmtr

lçe Tarm ve Orman Müdürü Deniz Yldrm ise Bacln önemli merkezlerinden biri olan ilçemizde bacln geliimi ve devamll için hastalk ve zararllarla mücadele oldukça önemli. Balarda genel olarak Külleme, Mildiyo, Ölü kol, Salkm güvesi, Trips, Üvez, Ba uyuzu hastalk ve zararllar yaygn olarak görülmektedir. Son zamanlarda yaanan mevsimsel deiiklikler nedeniyle hastalk ve zararllar ile güne yanklnda artlar görülmektedir. Ba hastalklar için ilaçlama yaplrken, zararllar konusunda ba entegre mücadele kapsamnda popülasyon takibi yaplarak ilaçlama yaplmaktadr. Bakanlk ve müdürlüümüzün birlikte yürüttüü Entegre Mücadele Program kapsamnda zararl takibi yaplmaktadr. 2021 ylnda toplam 10 çiftçinin banda 100 dekar ba alannda entegre ba mücadelesi yaplmtr eklinde konutu.

Konumalarn ardndan lçe Kaymakam Tuncay Kaldrm, lçe Tarm ve Orman Müdürü Deniz Yldrm çiftçilerle birlikte babozumunu balatt.

Ana Sayfaya Git