Bağımlıların meskeni oldu

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde 14 yıl önce kaba inşaat halinde bırakılmış 6 katlı bina, madde bağımlıları ve hırsızlar tarafından mesken edinirken, çevrede ikamet eden mahalle sakinleri durumdan endişeli.

Haberler 07.01.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 14 yl önce Kayapnar ilçesi Peyas mahallesi 285. Sokakta ina edilen 6 katl bir binann farkl nedenlerden dolay kaba haliyle kalmasn frsat bilen madde bamllar, fuhu çeteleri ve hrszlar terkedilmi binay mesken tuttu.

Söz konusu binann içinde resmen kendilerine ayr bir dünya kuran madde bamllarnn yan sra hrszlk, kapkaççlk, torbaclk, fuhu ve adam yaralama gibi birçok suça karanlarn varlndan endie duyan mahalle sakinleri, ikayetlerini dile getirmekten dahi korkuyor.

Mahalle sakinleri, emniyet birimlerinin bu bina ve çevresinde yapt denetim ve kontrollerin yetersiz kaldn belirterek sorunun bir an önce kalc çözüme kavuturulmas gerektiini belirttiler.

çevre esnaflarndan A.ç, 2008 ylndan beri bu yap metruk olarak var. Ben burada bir esnaf olarak, yaanan olumsuzluklara elimden geldiince müdahale etmeye çalyorum. Ne kadar madde bamls varsa bu binay mesken edinmiler. Biz burada en fazla kendimizi ve komularmz koruyabiliyoruz. eklinde konutu.

15 YALARINDA MADDE BAIMLISI KIZ çOCUKLARI DAH BU BNAYI KULLANIYOR

Söz konusu binann kamuya vakfedilerek topluma fayda salayacak bir adrese dönütürülmesi hususunda önerisini dile getiren A.ç, u an hazr kayyum varken burasn Yeilay binas, salk oca veya anaokulu gibi halkn faydasna sunmaldr. çevrede bulunan halk ve esnaf olarak zor durumdayz. Dükkn ve daire girilerindeki güvenlik kameralarmz olmasa burada daha çok tehlike saçarlar. Tabi kameralar da belli bir yere kadar bizi koruyor. ifadelerini kulland.

Madde bamllarnn kullandklar uyuturucunun etkisinde kalarak çevredekilere iddet uygulayabildiini hatrlatan A.ç., Validen, Kaymakamdan ve belediyeden rica ediyoruz bu binaya ne yaplmas gerekiyorsa yaplsn. Yaklak 5 yl önce 15 yalarnda kz çocuunun da burada madde kullandna tank oldum. Müdahale etmek isterken çevremdekiler bana engel oldu. çünkü bizim de burada can ve mal güvenliimiz yok. Polisi aradk onlar gelip müdahalede bulundular. dedi.

EMNYET BRMLERNN MÜDAHALES YETERSZ KALIYOR

A.ç., Burada sadece madde kullanlmyor, çevredeki site sakinleri burada fuhu yapldn da görmüler. Biz burada genç bir kzn madde bamlsyla içeri girdiini gördük. Müdahalede bulunmak isterken madde bamls adam havaya iki el ate ederek bizi geri püskürttü. Ayn zamanda çevredeki kapkaç olaylarn da buradaki madde bamllar yapyor. Bundan dolay her gün mutlaka polis geliyor. Madde bamlsnn ne yapaca belli olmaz. Herhangi bir can kayb yaanmadan yetkililerin gerekli müdahale bulunarak tedbirleri almalarn istiyoruz. diye belirtti.

Söz konusu binann ev sahibi ve müteahhit arasnda çkan anlamazlk sonucu kaba inaat halinde kaldn söyleyen mahalle sakinlerinden B.Y., Bu mahallede ikamet ettiim 10 sene içerisinde hrszlk, tecavüz, torbaclk gibi birçok kötülük bu inaatta mevcut ve gerek mahallemizden gerekse dier mahallelerden ne olduu belirsiz ne kadar insan varsa hepsi buraya geliyor. naatn içinde bu saydm kiiler rahatlkla istedii her eyi yapabiliyorlar. eklinde konutu.

BU BNADA TACZCLERN ELNDEN KURTULMAK STEYEN BR BAYAN NTHAR ETT

Geçmite yaanan ac hadiselere de deinen B.Y., Bu arada tecavüz olaylar yaand. Bir bayan tacizcilerin elinden kurtulmak için kendini inaattan atarak intihar etmiti. Mahalle sakinleri her gün polisi aryor. Onlar da artk bu duruma altklar için olsa gerek, ilk çarda deil de sonraki çarlarmzda geliyorlar. naat sahibi ikayetler üzerine binann giri kapsna duvar örmesine ramen madde bamllar binann yan tarafndan tulalar krarak kendilerine kap yaptlar. dedi.

lgili kurumlara sitemini dile getiren B.Y., Yetkililere müracaatta bulunduumuz zaman hep bizi baka bir kuruma yönlendirerek topu bakasna atyorlar. Belediye, emniyet ya da valilik birkaç can yandktan sonra m buraya müdahalede bulunacak? Burada oturan bina sakinleri olarak gerekli çözümün bulunmasn istiyoruz. Mahallelinin; can, mal ve namus güvenlii yok. Defalarca burada park halindeki araçlarn camlar patlatlarak hrszlk olaylar meydana geldi. Bu bina özel mülktür diye bu mahallede bu kadar olayn yaanmasna müsaade edilmemeli. ifadelerini kulland.

BU çEVREDE YAAYANLARIN CAN VE MAL GÜVENL YOK

Mahalle sakinlerinden S.A. ise, 10 yldan fazladr bu bina yüzünden sorunlar yaanyor. Buraya giren çkan belli deil ve çevredeki bütün aileler bu binadan ikayetçidir. Polis memurlar her gün gelip müdahalede bulunuyor ama ertesi gün ayn kiiler yine geliyorlar. Her türlü madde burada kullanlyor. Bu çevrede yaayanlarn can ve mal güvenlii yok. Devletin ya da mülk sahibinin bu duruma el atmasn istiyoruz. eklinde konutu.

Bu inaatta yaanan olaylardan dolay söz konusu muhitteki dairelerin fiyatlarn dahi etkilediini belirten S.A., Kimse buralardan ev almak istemiyor. Biz burada ufak kzlarn madde kullandna veya baka fiiliyatlarda bulunduklarna bile gözlerimizle ahit olduk. Hatta gece saatlerinde inaatta hayvan sesleri duyuyoruz. Defalarca emniyete ikyette bulunmamza ramen deien bir ey olmad. dedi.

Ana Sayfaya Git