Bakan duvarı savundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Diyarbakır'da tren rayları boyunca yapılması planlanan ihata duvarının yapımında sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alındığını ifade ederek, STÖ’ler de kendilerine danışmanlık yaptığını bildirdi.

Haberler 24.10.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakrda tren raylar boyunca yaplmas planlanan ihata duvarnn yapmna ilikin Meclise verilen soru önergesi, Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu tarafndan yantland.

GÖRÜ ALINDI DDASI

Önergeye verilen yazl cevapta, projenin Diyarbakr Ticaret Sanayi Odas (DTSO), okullar ve Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan talep edildii belirtilerek, projeye dair halkn ve sivil toplum örgütlerinin görü ve önerilerinin alnd ileri sürüldü. Yantta, bugüne kadar bahse konu bölgede birçok tren kazasnn yaand ifade edilerek, nsanlarn can güvenliinin salanmas bu projenin uygulanmas önem arz etmektedir denildi.

Yantta, bu tarz projelerin birçok ilde yapldna dikkat çekilerek, projeye ilikin çED raporunun hazrlanmasna gerek olmad savunuldu. Söz konusu projenin duvar deil, Panel çit eklinde ina edilecei ifade edilen yantta, Bu proje ile tren hattndan gelii güzel geçilerin engellenerek ihtiyaç olan noktalardan yaya üst geçitleriyle kontrollü bir ekilde yayalarn güvenli geçiinin salanmas amaçlanmtr diye kaydedildi.

SORU ÖNERGES

HDP Milletvekili Güzelin 16 Eylülde verdii önergesinde, Devlet Karayollar 5. Bölge Müdürlüü tarafndan balatlan projeye dair herhangi bir fizibilite raporu hazrlanmad, 1.80 cm yüksekliinde 12 km uzunluunda yaplacak olan duvar ile ehrin dokusunun tamamen deitirileceini, projenin birçok maduriyete yol açacana vurgu yapmt.

STÖLERLE PAYLAILMADI

Proje ayrca Diyarbakrn merkez noktalarndan birini ikiye bölecei gerekçesiyle kentteki sivil toplum örgütleri tarafndan tepkiyle karlanmt. Bakann verdii yantn aksine 21 sivil toplum örgütü, duvarn kentin bütüncül gelimelerine dikkat edilmeden ve kent dinamikleriyle paylalmadan gerçekletirildii belirtilerek, duvarn çevresel Etki Düzenlemesi (çED) Raporu hazrlanmadan yapldna dikkat çekmiti. Açklamada, Bütün çaba ve önerilerimize ramen TCDD 5. Bölge Müdürlüü önerileri dikkate almayarak kentin yaam alanlarn kstlayan duvar örme iine devam etmitir. Bizler bu kentin sivil toplum örgütleri olarak kentimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yaamn olumlu yönde etkileyecek her projeye her türlü desteimizi vermeye devam edeceimiz gibi yarardan çok zarar getirebilecek projelere kar kentimizin haklarn koruyacak pozisyonda olmaya devam ediyor olacaz ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git