Bakan Kasapoğlu, Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde konuştu

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Gençlerimizin dünya sınırlarını aşarak uzayı keşfetmelerini ve gökyüzüne adlarını yazdırmalarını istiyoruz. İstiyoruz ki uzay alanında nitelikli insan kaynağımız daha da güçlensin, Milli Uzay Programına gençlerimiz daha güçlü şekilde katılsınlar." dedi.

Haberler 11.06.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlklarnn himayesinde, Diyarbakr Valilii, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Karacada Kalknma Ajans ile Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajansnn (TGA) destek ve katk verdii, 2022 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii TÜBTAKn koordinasyonunda balad.

Diyarbakrn çnar ilçesindeki Zerzevan Kalesinde düzenlenen organizasyonun açl töreninde konuan Bakan Kasapolu, artk gökyüzü gözlem enliinin geleneksel hale geldiini söyledi.

ÜLKEMZDE GÖKYÜZÜ GÖZLEMNN EN Y YAPILDII 10 DESTNASYONDAN BRNDEYZ

Kasapolu, gökyüzü gözleminde sadece ülkede deil, dünya üzerinde akla gelen en önemli destinasyonlarndan birinin Zerzevan Kalesi olduuna iaret ederek, tarihin ve bilimin yldzlarla bulutuu bir mekanda olduklarn aktard.

Ülkemizde bugün gökyüzü gözleminin en iyi yapld 10 destinasyondan birindeyiz. Biliyorsunuz 2020 ylnda Dünya Miras Geçici Listesine alnan 3 bin yllk tarihi ile Zerzevan Kalesi medeniyet ve kültür hazinemizin en nadide örneklerinden biri. Kale içinde yaplan kazlarda kefedilen dünyann en iyi korunan Mitras Tapnann ise tarihte önemli astronomlara ev sahiplii yapt biliniyor. ifadelerini kullanan Kasapolu, dünya genelinde bu tapnaklarn tamamnn gök cisimlerine, yldzlarn konumuna göre yerletirildiine ve her birinin ayr ayr anlamlar tadna inanldn belirtti.

Kasapolu, binlerce bilim insannn asrlar öncesinde yapt çalmalarn bugünün gündemi olan uzay çann ilk basamaklar olduuna iaret ederek, bu alimlerin yetitii topraklarn evlatlar olarak geçmile gurur duyduklarn bildirdi.

Bugün, dünyadaki deiimin içinde olmann deiime yön vermenin hesaplar yaplarak, büyük bir azim, özgüven ve özveriyle çallmas gerektiini anlatan Kasapolu, Cumhurbakannn liderlii ile balatlan Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programnn gençlere bu dorultuda yeni kaplar açmak için hayata geçirildiini kaydetti.

Kasapolu, inovasyon, biliim, giriimcilik ve teknolojinin her basamanda gençlere güç verecek, gençlere yeni imkanlar salayacak çalmalara birlikte imza attklarn dile getirerek, binlerce projeyi, milyonlarca kayna gençlerin bu anlamdaki geliimini desteklemek amacyla saladklarn belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl, T3 Vakf ile Deneyap Teknoloji Atölyeleri gibi 21. yüzyln en stratejik becerilerini gelitirmeyi hedefleyen çok kymetli çalmalar yürüttüklerini anlatan Kasapolu, tüm paydalar, akademi camias ve büyük izbirlikleriyle bu konularda gerçekletirdikleri yüzlerce farkl proje olduunu bildirdi.

MARS KAMPLARI

Kasapolu, sözlerini öyle sürdürdü:

81 ilimizin tamamnda saylar her geçen gün artan u an itibaryla 407 gençlik merkezimiz, 322 genç ofisimiz, gençlerimizin akademik, teknolojik, bilimsel, kültürel, sportif ve sosyal geliimini desteklemeye, gençlerimizi her alanda daha güçlü daha donanml klmaya yönelik eitimleri, atölye çalmalarn, projeleri ve programlar hayata geçiriyor. Milyonlarca gencimiz de bu imkanlardan hamdolsun dolu dolu faydalanyor. Gökyüzü gözlem etkinliini yaptmz vilayetlerde e zamanl olarak Mars kamplar düzenlemeye baladk. Ve bugün Diyarbakr Sur Gençlik Merkezimizde Mars kampmz balad. 6 ve 7. snf örencileri için balattmz bu kampta olaanüstü koullar üzerinden gençlerimizin problem çözme, sürdürebilir modeller kurma ve farkl beceriler kazanmaya yönelik yeteneklerini artrmay amaçlyoruz.

Mars kamp atölyelerinde topraksz tarm kitleri kullanarak katlmc her gencin tarmsal üretim alannda farkl bir alternatifi deneyimlemesinin salandn belirten Kasapolu, gençlerin kendi elleriyle ilk topraksz tarm sistemlerini de bu kamplarda kurduunu, uzay hakknda eitimler aldn, güne teleskobuyla, güne gözlemleri gerçekletirdiini aktard.

Kasapolu, programla gökyüzüne ilgi duyan gençlerin uzay hakkndaki çekici bilgileri örenip, uzayda tarmsal üretim balnda tüm altyap bilgilerini yine deneyimleyerek örendiini, program vesilesi ile gençlik merkezlerine aldklar teleskoplarn gençlerin her daim gökyüzünü kefetmeleri için bir zemin oluturduunu dile getirdi.

Milli Uzay Programmzn gelecei olan bu gençlerimiz, dünyann tarm ve iklim alanndaki problemlerini tartyorlar, çkarmlarda bulunuyor ve uzay çalmalarna ilikin merak ettiklerini yine ilgili uzmanlardan, eitmen arkadalardan öreniyorlar. diyen Kasapolu, gelecek dönemde yine Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile gerçekletirecekleri Uzay temal gençlik kamplar ve gençlik merkezi faaliyetleri ile bu ilgiyi artracaklarn söyledi.

STYORUZ K UZAY ALANINDA NTELKL NSAN KAYNAIMIZ DAHA DA GÜçLENSN

Kasapolu, gençlerin merak etmesini ve bilimin peinden koarak, kendilerini en iyi, en donanml ekilde yetitirmelerini istediklerini belirterek, Gençlerimizin bu yola revan olmalar için bu anlamdaki her türlü destek bizlerin en önemli hedefi ve misyonu. Gençlerimizin dünya snrlarn aarak uzay kefetmelerini ve gökyüzüne adlarn yazdrmalarn istiyoruz. stiyoruz ki; uzay alannda nitelikli insan kaynamz daha da güçlensin, Milli Uzay Programna gençlerimiz daha güçlü ekilde katlsnlar. eklinde konutu.

Gençlerin bilim ve teknoloji alannda geliimini desteklemek için geçen yl Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile i birlii protokolü imzaladklarna deinen Kasapolu, bu balamda ülkenin her bir köesinde bilime ve teknolojiye yönelik çalmalar hz kesmeden devam ettirdiklerini aktard.

Kasapolu, Zerzevan Kalesi Gökyüzü Gözlem Etkinliini, astronomi ve uzay bilimleri alannda bilimsel farkndal artrmak ve kiisel geliime katk salamak için yine birlikte hayata geçirdiklerini anmsatarak, 3 gün boyunca gençlerin bir yandan gökyüzünü inceleyeceini bir yandan da çeitli bilim dallarnda eitimlerle, seminerlerle, yarmalarla kendilerini gelitireceklerini kaydetti.

Etkinlikte, gökyüzüne merak duyan gençlerin, bu alanda eitim gören üniversite örencilerinin ve 81 ilden katlmclarn yer aldn belirten Kasapolu, En genç katlmc 1 yanda, en büyük katlmc ise 65 yanda. Dünyann farkl yerlerinden gelen misafirlerimiz de bugün bizlerle beraberler ve bu ayn zamanda bir beraberlik tablosu. diye konutu.

BU TOPRAKLAR KARANLIK HABERLERLE DEL, SPORLA, TEKNOLOJYLE, TURZMLE ANILACAK

Kasapolu, kötülükleri beslemeye çalanlara, gençlere umutsuzluk alamaya kalkanlara inat, bu corafyann gönlü zengin ve prl prl gençlerini, bilimle, sanatla, eitimle, kültürle, sporla daha güçlü yarnlara hazrlamaya devam edeceklerini ifade ederek, öyle konutu:

Medeniyetlere ev sahiplii yapm bu topraklar karanlk haberlerle deil, sporla, teknolojiyle, turizmle anlacaklar. Ve burann gençleri bu corafyann evlatlar sahip olduklar birikimle, donanmla tüm dünyay kendilerine hayran brakacak.Tüm imkanlarmz bu corafyann, bu milletin evlatlar için, 81 vilayetimizdeki tüm gençlerimiz için. Ve inallah her geçen yl artan bir performansla katlmla ve güçle bu güzel etkinlik geleneksel hale geliyor. Uluslararas arenada görünürlüü artyor ve Diyarbakr da bu anlamda her zamanki gibi en güzide en samimi ev sahipliiyle gökyüzü gözlemi alannda da bir merkez haline geliyor.

Kasapolu, bu etkinlikte görev alan, katk salayan tüm paydalara, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank ile ekibine, Kültür ve Turizm Bakanlna teekkür etti.

TEKNOLOJ LE NSANLARIMIZIN BULUTURULMASI TAKDRE AYAN

Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Nadir Alpaslan da ülkenin tarihi açdan çok önemli alanlara sahip olduunu, insanlk tarihinin balad bu topraklarda çok önemli arkeolojik çalmalar yapldn belirterek, Zerzavan Kalesinin de bu alanlardan biri olduunu belirtti.

Alpaslan, bilim akyla yanan gençlerin burada gökyüzünü gözlemlemesini salayan, geçmile gelecei ve teknolojiyi birletiren bu etkinliin önemli olduunu bildirdi.

Konumalarn ardndan, açl törenine katlan Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Bakan Kasapolu ile protokol üyeleri stantlar gezdi.

Açla, Diyarbakr Valisi Ali hsan Su, baz ülkelerin Ankaradaki büyükelçileri, Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, AK Parti Diyarbakr milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, kaymakamlar, kamu kurumlar ile sivil toplum kurulularnn temsilcileri ve farkl illerden davetliler katld.

Ana Sayfaya Git