Bakan Varank: Artık eski Türkiye yok

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını belirterek, “Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güvenlik güçlerimizin, büyük fedakarlığı ve özverisiyle terörle mücadelesini sadece sınır içinde değil, sınır dışında da sürdürüyor. İşte terör örgütünün yaşadığı korkuyu, dehşeti, telaşı artık sadece telsiz konuşmalarından duymuyoruz. Örgütün sözde liderleri televizyon ekranlarına çıkıp bir taraftan partnerlerini, ortaklarını tehdit ederken bir taraftan da yardım dileniyor. Ancak nafile, Allah’ın izniyle yok olup gitmenin eşiğindeler ve yok olacaklar" dedi.

Haberler 10.06.2022 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Bar maskesi altnda terörü körükleyen vesayet odaklarnn maalar, Diyarbakrn muazzam potansiyelinin önünde korkuluk gibi dikilerek yatrmcy bu ehirden kaçrd. Niye biliyor musunuz? çünkü onlarn derdi hiçbir zaman Diyarbakr olmad. dedi.

Bakan Varank, Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen, Karacada Kalknma Ajans Toplu Açl Törenine katld.

Burada konuan Varank, kadim kent Diyarbakrn tarihin her döneminde sanatçlara, edebiyatçlara, alimlere ev sahiplii yaptn, sahabeleri arladn, bar ve huzur ehri olarak slam corafyasnda farkl bir yer edindiini söyledi.

Ancak bu güzel bar ikliminin terör nedeniyle bozulduuna iaret eden Varank, vakti zamannda ülkenin sanayi anlamnda en önemli ehirlerinden olan Diyarbakrn kan ve gözyandan beslenen terörün kurban olduunu belirtti.

BU EHRDE YATIRIMLAR ARTACAK, EKONOM BÜYÜYECEK

Varank, Maaralarda yitip gitsinler diye milletin çocuklarn zorla daa götüren terör örgütü, ülkemizdeki kardelik ortamn dinamitlemek için her türlü yola bavurdu. Bar maskesi altnda terörü körükleyen vesayet odaklarnn maalar, Diyarbakrn muazzam potansiyelinin önünde korkuluk gibi dikilerek yatrmcy bu ehirden kaçrd. Niye biliyor musunuz? çünkü onlarn derdi hiçbir zaman Diyarbakr olmad. Tek dertleri istismar alanlar oluturarak siyasi rant elde etmekti. Bunun peine dütüler. Ama artk eski Türkiye yok. diye konutu.

Türkiyenin, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann liderliinde güvenlik güçlerinin büyük fedakarl ve özverisiyle terörle mücadelesini sadece snr içinde deil snr dnda da sürdürdüüne dikkati çeken Varank, terör örgütünün yaad korkunun, telan artk sadece telsiz konumalarndan duyulmadn, örgütün sözde liderlerinin de ekranlara çkp bir taraftan ortaklarn tehdit ederken bir taraftan yardm dilendiini aktard.

Bakan Varank, bunun nafile olduunu ifade ederek, Allahn izniyle yok olup gitmenin eiindeler ve yok olacaklar. Terörle mücadelemiz tek bir terörist kalmayncaya kadar devam edecek. Netice aldkça da bu ehirde yatrmlar artacak, ekonomi büyüyecek, refah büyüyecek. Terör belasn defettikten sonra imdi artk kadim Diyarbakr, eski anl günlerine geri döndürmenin zaman geldi. eklinde konutu.

Bu kapsamda herkese büyük görevler dütüünü anlatan Varank, devlet olarak Diyarbakra olan aklarn kuru lafla deil eser siyasetiyle, yaptklar yatrmlarla gösterdiklerini vurgulad.

YATIRIMLAR SAYESNDE DYARBAKIRDA 40 BN K STHDAM EDLD

Varank, tarm ve hayvanclkta ülkenin önde gelen ehirlerinden olan Diyarbakr sanayi anlamnda da üst sralara tamak için ellerinden geleni yaptklarn, sanayi yatrmlarna ivme kazandrmak için ildeki organize sanayi bölgelerine kredi destei saladklarn ifade etti.

2002 sonras kurulan Diyarbakr Tekstil htisas OSB ve Diyarbakr Karacada OSB ile ehirdeki OSB saysnn 3e yükseldiini anmsatan Varank, ilçelerde de talep olduunu, o talepleri de yerine getirip ildeki OSB saysn çok daha fazla artracaklarn kaydetti.

Bakan Varank, Diyarbakr OSB ve Diyarbakr Tekstil htisas OSB için toplamda 263 milyon liraya yakn Bakanlk kredisi kullandrdklarn aktararak, Diyarbakr OSB Artma Projesinin yine Bakanlk desteiyle tamamlandn ve geçen yln sonunda faaliyete geçtiini anlatt.

OSBlerin tamamnda bugün itibaryla üretime geçen 263 parselde yaklak 14 bin Diyarbakrlnn istihdam edildiine dikkati çeken Varank, sözlerini öyle sürdürdü:

nallah tüm parsellerin dolmasyla bu say iki katna çkacak. Diyarbakr OSBnin 5inci genileme alanyla ilgili talepler var. OSB bakanmz da burada. Öncelikle yerel dinamikleri harekete geçirip bundan sonra biz de Bakanlk olarak inallah genilemeye ilikin desteimizi vereceiz. OSByi genileme alanyla sanayicimizin hizmetine sunmu olacaz. Son 19 ylda bu ehre yatrm yapmak isteyen firmalar için 1800e yakn tevik belgesi düzenledik. Bunlarn 850den fazlas tamamland. Hayata geçen bu yatrmlar sayesinde Diyarbakrda 40 bin kii istihdam edildi. Ama buras Diyarbakr. Bu rakamlar bu ehrin cevval insanna, sanayicisine yeterli gelmez, sadece kamçlar, daha iyisi için motive eder, tevik eder. Onun için bu saylar önümüzdeki dönemde katlanarak artacak, buna yürekten inanyorum.

14 YEN FABRKA BNASINI 3 AY çERSNDE HAZIR EDYORUZ

Varank, kendileri için stanbul, Ankara ne ise bölgeyi ve Diyarbakr da öyle gördüklerini, bu nedenle 81 ilin tamamnda büyük ve güçlü Türkiyeye gidecek yolu temin etmek üzere çalmalar büyük gayretle sürdürdüklerini bildirdi.

Hedeflerinin gelecek kuaklara daha müreffeh, daha yaanabilir bir Türkiye brakmak olduunu anlatan Varank, Bakanla bal kalknma ajanslar ve bölge kalknma idarelerinin bu hedef dorultusunda sadece son 2 ylda sanayi, giriimcilik, tarm, hayvanclk, turizme katk salayacak birçok projede öncü aktör olarak yer aldn hatrlatt.

Bakan Varank, Diyarbakrl gençlerle, sanayicilerle, vatandalarla önemli müjdeleri paylamak istediini dile getirerek unlar kaydetti:

çalan ve Üreten Gençler Program kapsamnda Bismil, çermik, Ergani ilçelerinde ve Diyarbakr Tekstil htisas OSBde hazr giyim sektörüne yönelik yaklak 50 bin metrekare kapal alana sahip 14 yeni fabrika binasn inallah 3 ay içerisinde hazr ediyoruz. 70 milyon liralk desteimizle tamamlanacak 4 projede yaklak 5 bin Diyarbakrl kardeimiz istihdam edilecek. Gençlerimiz burada istihdam kapsna kavumu olacak. Bu proje Gençlik ve Spor Bakanlmzn çok büyük katklaryla hayata geçti. çok büyük bir talep var. Neticeleri almaya baladk. Allahn izniyle buralardan çok güzel sonuçlar alacaz.

Bir dier müjdemiz; biraz önce Valimizle konutuk, Diyarbakr Lojistik Merkezi Projesi. 5 bin 400 kiiye dorudan istihdam salayacak, yaklak 2,5 milyar liraya mal olacak Diyarbakr Lojistik Merkezi Projesinde artk son eie geldik. Projenin temel atma töreni önümüzdeki günlerde yaplacak. Avrupann en büyük lojistik merkezlerinden biri Diyarbakrda olacak. Bu manada bölge ticaretinde ana damarlardan biri Diyarbakr olacak. Bu proje çok önemli ve deerli. nallah burada neticeye vardmzda bu ehrin ekonomisinin çok farkl gelitiini görebileceiz.

YAKLAIK 152 MLYON LRALIK YATIRIM HAYATA GEçRLECEK

Bölgesel kalknma anlayyla tasarlanan 40 milyon lira bütçeli 2022 Yl Stratejik malat Sektörlerine Finansman Destei Program (FNDES) ile yaklak 152 milyon liralk yatrm da hayata geçireceklerini açklayan Varank, bu destek programnn da ilan edileceini, firmalarn programa bavuru yapabileceini söyledi.

Bugün Karacada Kalknma Ajansnn destekleriyle hayata geçen, Diyarbakra deer katacak birbirinden önemli 4 projenin resmi açln gerçekletireceklerini vurgulayan Varank, toplam deeri yaklak 8 milyon lira olan bu projelerden ilkinin Diyarbakr STEM Merkezi ve Tasarm Beceri Atölyeleri Projesi olduunu dile getirdi.

Kurulan STEM Merkezinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarnda örencilere ve öretmenlere eitimler verdiklerini anlatan Varank, örencilerin buralarda ulusal ve uluslararas yarmalara hazrlanacan kaydetti.

Bakan Varank, ayn zamanda bu merkezin proje kapsamnda 17 ilçede kurulacak Tasarm ve Beceri Atölyelerinin koordinasyonunu da yapacan, ikinci proje olan Özel Gereksinimli Bireyler Mola Evi ile zihinsel ve fiziksel engelli bireylerin yaam kalitesinin artacan aktard.

Engelli bakmnda ailelerin yaad sorunlarn çözümüne yardmc olduklarn belirten Varank, öyle devam etti:

çinde eitim odalar, hobi snflar, spor salonu, mutfak ve yemekhane bulunan Gündüzlü Bakm Merkezinde revir, çar merkezi, engelli araç ve psikososyal servis hizmetleri sunulacak. Üçüncü projemiz tarma yönelik. Kurduumuz tohumculuk laboratuvar sayesinde Diyarbakrda sertifikal tohum üretimi ve buna bal olarak tarmsal üretimi ve kaliteyi artryoruz. Açln yaptmz son proje çocuklarmzn, gençlerimizin okuma ve aratrma alkanlklarn gelitirecek kütüphaneler ina edilmesine yönelik. Bu kapsamda 4 ilçemizdeki cami mütemilatlar, Kuran kurslar ve atl durumda bulunan 11 mekann tadilat yaplarak bu alanlar gençlerimizin kullanmna sunuldu.

Varank, tarma, eitime, sosyal yaama deer katacak tüm bu projelerin Diyarbakra hayrl olmasn diledi.

nsan kayna potansiyeli, gelien sanayisi, altyaps ve kazandrdklar devasa yatrmlar sayesinde Diyarbakrn Türkiye ekonomisine büyük çapta katk salamak için hazr olduuna dikkati çeken Varank, bundan sonra ehrin tek gündeminin yatrm, üretim, istihdam ve ihracat olduunu bildirdi.

çOK DAHA GÜZEL EYLER GÖREBLECEZ

Diyarbakrn sanayi, tarm, hayvanclk ve turizm bata olmak üzere birçok alanda potansiyelini harekete geçireceine, hak ettii pozisyona ulaacana inandn vurgulayan Varank, ehre her geldiinde bir adm daha ileriye gittiini görebildiini söyledi.

Kentin potansiyelini yakalayabilmesi için daha gitmesi gereken uzun mesafelerin olduunu da gördüünü belirten Varank, birlik ve beraberlikle Cumhurbakannn liderliinde ehre ve ehrin insanna hizmet ederek daha güzel neticeler alnacann altn çizdi.

Bakan Varank, öyle konutu:

steyen gelsin OSBlerimizi görsün. OSBlerde üretim yapan firmalarmz nasl ihracat baars gösteriyor, gelsinler buna ahitlik etsinler. Biraz önce sanayici arkadamzla sohbet ettik. Sayn Bakanm geçen sene 12 ayda yaptmz ihracat bu sene 4 ayda yaptk. dediler. Siz bir ehre huzur, bar getirirseniz ve amacnz o ehre hizmet olursa böyle güzel neticeler ortaya çkar, yatrmc burann potansiyelinden faydalanr. Allahn izniyle Diyarbakrda çok daha güzel eyleri görebileceiz. Yeter ki bir ve beraber olalm, bu ehre hep birlikte hizmet edelim. Bu vesileyle açln yaptmz projelerin yürütücü kurumlar l Milli Eitim Müdürlüü, Büyükehir Belediyesi, Diyarbakr Ticaret Borsas ve l Müftülüüne ükranlarm sunuyor, Karacada Kalknma Ajansna katklarndan ötürü teekkür ediyorum.

Vali Ali hsan Su da Diyarbakrn her alanda hzl gelimelere sahip bir il olduunu belirterek, bir taraftan kamu yatrmlar bir taraftan da yerel yönetimlerin, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin yatrmlarnn hzla devam ettiini söyledi.

Özel sektör yatrmlarnn da hzla sürdüüne iaret eden Su, Bakanln destekleri sayesinde organize sanayi bölgeleri ve tekstilkentte çok önemli çalmalarn yürütüldüünü belirtti.

Diyarbakrn hzl bir geliim içerisinde olduunu, bugün de çok önemli 4 hizmeti vatandalarla buluturmann mutluluunu yaadklarn aktaran Su, açln yapacaklar hizmetlerin ehre ve ülkeye hayrl olmasn diledi.

YEN NESL BÖLGE PLANI çALIMALARINA BALADIK

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral ise Sanayi ve Teknoloji Bakanl Kalknma Ajanslar Genel Müdürlüü koordinasyonunda faaliyet yürüttüklerini belirterek, 2014-2023 dönemleri bölge plan ve sonuç odakl programlar çerçevesinde çalmalarn sürdüünü, proje destekleri verdiklerini aktard.

Maral, bugün açln yapacaklar projelerin ilin ekonomik ve sosyal gelimesine katk sunacak projelerden olduuna deinerek, 2024-2028 yllarn kapsayan yeni nesil bölge plan çalmalarna baladk. nallah yakn zamanda siz deerli paydalarmzla younlatrlm çaltaylar neticesinde bölge taslaklarn çkartacak ve Sayn Bakanmza arz edeceiz. Projelerin hayata geçmesi ile inallah ehrimiz sosyoekonomik gelimilik sralamasnda hak ettii yere gelmi olacak. ifadelerini kulland.

Daha sonra projelerin açl yapld.

Törene, Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti l Bakan Muhammed erif Aydn, kurumlar ile sivil toplum kurulularnn temsilcileri, i insanlar ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git