Bakanlığın 'Alo 183' hattında pandemi yoğunluğu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 'Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Yaşlı ve Engelli Sosyal Destek Hattı', 81 ilden gelen çağrıları cevaplandırarak, şiddet mağduru kadınlara yardım ulaşmasını sağlıyor. 2019'da 1 milyon çağrıya cevap verilen merkezde, pandemi ile birlikte 2020'de 3,3 milyon çağrı çözüme kavuşturuldu.

Haberler 29.05.2021 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk bünyesinde 2002 ylnda kurulan Alo 183 Aile, Kadn, çocuk, Yal ve Engelli Sosyal Destek Hatt ile bugüne kadar bata aile içi ve kadna iddet ile istismar konular olmak üzere engelli, yal, ehit yaknlar ve gazilerle ilgili sorunlara ilikin 14 milyon çarya cevap verildi. 60 personelin görev yapt Sakaryadaki merkeze gelen acil çarlar, vakann bulunduu kentin kolluk birimine bildirilerek müdahale edilmesi salanyor. Vatandalardan gelen çarlar 7 gün 24 saat cevaplandrlyor. aret dili bilen görevlilerin iitme engellilere görüntülü görüme hizmeti verdii merkezde Kürtçe ve Arapça çarlar da cevaplandrlyor.

2020DE 3,3 MLYON çARI GELD

Bakanln Alo 183 hattna gelen çarlar pandemi ile birlikte artt. 2019da 1 milyon çarya cevap verilen merkezde, pandemi ile birlikte 2020de 3,3 milyon çar çözüme kavuturuldu. Destek hattna en fazla bavuru engelli hizmetleri konusunda yapld. Engelli hizmetlerindeki 71 bin müracaat, arlkl olarak evde bakm, istihdam, engelli bakm ve rehabilitasyon merkezleri, engelli haklar, indirimler, engelli kimlik kartlar konularnda oldu. çarlardan 58 bin 278i kadn hizmetleri, 56 bin 444ü çocuk hizmetleri, 21 bin 710u aile ve toplum hizmetleri, 20 bin 600ü çar merkezi hakknda bilgi, 20 bin 400ü yal hizmetleri, 9 bin 851i erkee yönelik hizmetler, 1854ü ehit yaknlar ve gazilere yönelik hizmetler için geldi.

KORONAVRÜS ETKSYLE TALEP ARTTI

Bakanln Basn ve Halkla likiler Müavirliine bal olan Alo 183 hatt ile ilgili bilgi veren Basn ve Halkla likiler Müaviri Emre Enginertan, hattn ilk kurulduundan bugüne kadar toplam 14 milyon çarya karlk verildiini kaydetti. Enginertan, 2020 ylnda koronavirüsün etkileriyle bakanlmzn tüm hizmetlerinde olduu gibi Alo 183e de talep ciddi ekilde artt. 2019 ylnda 1 milyon çar gelmiken, 2020de bu 3,3 milyon çarya çkt. Bugün de ayn younlukta devam ediyoruz. En fazla çar gelen 3 il stanbul, Ankara, zmir. Popülasyonla doru orantl olarak çarlarmz yaylyor. En çok talep gelen balklarmz genelde destekler; sosyal ve ekonomik destek gibi evde bakm hizmeti gibi özellikle maddi desteklerimiz ön planda. 183ün bilinirlii özellikle hak sahipleri ve bizim muhataplarmzda var. Ama genel kamuoyunda bilinirliini artrmak için daha fazla çaba gösteriyoruz. Bunun için hem sosyal medya üzerinden hem dijital mecralar üstünden duyurmak hem de belki kamu spotlar ile bunun tantmn yapmak noktasnda baz planlamalarmz var dedi.

O AMCAMIZ HUZUREVNDE

Enginertan, Alo 183 hattnn bazen dier kamu hizmetlerinin hatlaryla kartrlarak enteresan taleplerin de geldiini ve bunlara da yardmc olduklarn anlatt. Enginertan, Örnein; doum yapmak üzere olan bir hanmefendi ambulans çarm fakat kocasna ulaamyor, kocama ulaamyorum, birazdan da ambulansa bineceim, bir daha da arayamayacam diye bizi aram. Biz de kocasna ulap doumdan önce kocasyla hastanede bulumalarn saladk. Böyle hattmzn hizmet alanna girmiyor denebilecek olan konularda da yardmc olmaya çalyoruz. Yine yal bir vatandamz Alo 183 hattmz aryor yalnzm, yalym, hastaym, bir su içmek istiyorum; fakat suyu alacak takatim yok diye bavuruyor. Bizim arkadalarmz da amcamzn tek yaadn, ihtiyaç sahibi olduunu tespit etmiler ve hemen kolluk kuvvetleri ile konuarak amcamzn kapsna su götürdük. O amcamz u anda bakanlmza bal bir huzurevinde rahatça yayor diye konutu.

Ana Sayfaya Git