Bankalardan kredi alamayan esnaf tefecilerin eline düştü

Döviz kurundaki dalgalanma Diyarbakır'da esnafı vurdu. Bankaların kredi vermediği esnaf tefecilerin eline düşüyor.

Haberler 29.08.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, bankalardan kredi alma konusunda sorunlar yaayan Diyarbakr esnafnn, döviz kurundaki hareketlilik gerekçesiyle hak edilmi kredilerinin de dondurulduunu ifade ederek, esnaflarn tefecilerin eline dütüünü bildirdi.

ESNAF TEFECLERN PEçESNE DÜÜYOR

Diyarbakrda nakit ihtiyac yaayan, dolardaki yükseli nedeni ile yüksek miktarda para kaybeden ve ticaret yapabilmek için bankalardan kredi alamayan birçok esnaf kepenk kapatmak üzere. Bankalarn kredi vermedii esnaf ise nakit ihtiyaçlarn tefecilerden karlamak zorunda kalyor. Diyarbakr Suriçinde bulunan tarihi çariya ewitde bir esnaf, Ellerinde para çantalar ile dolaan tefeciler kol geziyor. çaresiz kalan esnaf yüksek faiz oranlarna ramen tefecilerin pençesine düüyor dedi.

BANKALAR KREDLER DONDURDU

Art Gerçeke konuan Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, esnafn bankalardan kredi alamad için tefecilere bulatn söyledi. Bankalarn sadece yeni kredi konusunda deil, hak edilmi kredilerde bile sorun yarattn ifade eden Kaya, Bankalar esnafn ve tüccarn, mevcut kredisini, yani hakkettii ve kullanmad krediyi kullandrtmyor. Bunu kullandrtma için esnaf küçük ödemeleri bile yapamyor. Bankadaki kendi kredibilitesini kullanamad için acil paraya ihtiyac var. ki seçenei var; Ya ödemesini yapmayacak, oda ticaretini etkiler Ya da onu bir ekilde ödeyecek kaynak bulacak. Banka tamamen kapal olduu için bavuraca dier alan tefecilik kalyor dedi.

TEFECLER YÜKSEK FAZLE NAKT PARA VERYOR

Esnafn, bankalarn bu günlerde kredileri kapatmas nedeniyle tefecilere gitmek zorunda kaldn anlatan Kaya, Evet bir realitedir. Tefecilik var maalesef. Bir de bu frsattan faydalanan tefeciler, aylk yüzde 15 gibi yüksek faizle para veriyor. Bu tam da döviz dalgalanmalar döneminde, bankalarn mevcut kredilerini kapatmalarndan kaynaklanyor. Yani bankalar mevcut mudilerinin kredilerini kapatt, kullandrtmad. Esnaf da nakit ihtiyacn karlamak için tefecilere gitmek zorunda kald eklinde konutu

BANKALAR KREDLER BR AN ÖNCE AçMALI

Diyarbakrda yaanan bu sorunun giderek büyüdüünü, esnaf açsndan büyük risk tadn anlatan Kaya, sorunun çözümü için giriimde bulunduklarn söyledi. Bu konu ile ilgili bayram öncesi hükümete çarda bulunduklarn hatrlatan Kaya, Hemen acilen tekrar kredilerin hzl bir ekilde bankalar denetlenerek açlmas yönünde talebimiz oldu. Hükümet yetkililerinin bayram öncesi kredilerin hemen açlmas yönünde açklamas oldu. Yeniden kredi kapatma, kredi vermeme uygulamalarnn kesinlikle yaplmamas yönünde açklamas oldu. Bankalarn nasl bir tutum alacan önümüzdeki günlerde göreceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git