Barış bebeği yaşatmak için mücadele ediyorlar

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 9 ay önce dünyaya gelen, nefes alamadığı için 6 ay yoğun bakımda kalan Barış bebek, hastalığının tespiti ve tedavisi için hava ambulansı ile götürüldüğü İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Kliniğinde yaşama tutunmaya çalışıyor.

Haberler 22.01.2017 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesinde dünyaya gelen, nefes alamad için 6 ay youn bakmda kalan 9 aylk Bar çetin, hava ambulans ile doktor eliinde götürüldüü zmir Tepecik Eitim ve Aratrma Hastanesinde hayata tutunmaya çalyor.

Osman ve Gurbe çetin, 3 yllk evliliklerinin ardndan 2016 ylnn Nisan aynda Diyarbakr çocuk Hastalklar Hastanesinde dünyaya gelen oullarna Bar adn verdi. Ailesi, taburcu edildikten sonra solunum ve yutma sknts çektii anlalan Bar bebei Ergani Devlet Hastanesine götürdü.

Diyarbakrdaki çocuk Hastalklar Hastanesine sevk edilen Barn kas hastalyla doduu tespit edildi ancak nadir rastlanan hastaln tam tans konulamad.

Doumundan sonra 6 ay youn bakmda yaam destek ünitesine bal kalan Bar, Salk Bakanlnn hava ambulans ile doktor eliinde Diyarbakrdan zmire götürüldü.

çocuk nöroloji, çocuk metobalizma, genetik gibi bölümlerin bulunduu Tepecik Eitim ve Aratrma Hastanesinde tedavi altna alnan minik Barn mitokondriyal miyopati ad verilen bir tür kas hastas olduu anlald.

- Umut aryoruz

Barn babas Osman çetin, Ergani ilçesinden Diyarbakrdaki hastanelere 3 kez olunu kaldrdklarn, aylarca youn bakm tedavisine ramen sonuç alamadklarn ve hastal bile tam olarak örenemediklerini anlatt.

Son olarak durumu Salk Bakanl letiim Merkezine (SABM) ilettiini ve bir hava ambulans ile olunun uluslararas standartlarda referans hastane kabul edilen Tepecik Eitim ve Aratrma Hastanesine sevk edildiini belirten çetin, öyle konutu:

Bata solunum ve yutma sknts vard. Maddi, manevi zor bir süreçten geçtik. Oluma bakabilmemiz için bir eitim verildi ama çocuumu sevk ettirmem gerektiini düünüyordum. Her seferinde önümüze engeller çkt. Doktorlar genel bir kas hastal olduunu söylediler. Yaamas konusunda çok da umutlu konumadlar. SABM çok yardmc oldu. Tepecik Hastanesi de olumlu yant verdi. Olumu uçakla buraya getirdiler, biz de 2-3 gün sonra geldik.

Hava ambulansyla 2 saatte zmire getirilen olunun yaatlmas için doktorlarn seferber olduunu ifade eden çetin, Bir umut aryoruz. Umutlu bir çocuk olsun diye adn da Bar koymutuk ama çok hastaland. Diyarbakrdan zmire getirdiler, gerekli tetkikler yapld. Biz de her gün banda dua ediyoruz. diye konutu.

- Tetkik yapmay sürdürüyoruz

Tepecik Eitim ve Aratrma Hastanesi çocuk Youn Bakm Eitim Görevlisi ve zmir Katip çelebi Üniversitesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Aye Berna Anl da çetin ailesinin zmire Bar yaatmak için geldiini ifade etti.

çocuk Youn Bakm Servisi saysnn snrl olduunu, bu servisin bulunduu hastanelerde yer bulmann da kolay olmadn kaydeden Anl, tedavi sürecini öyle özetledi:

112 sistemi üzerinden çocuk youn bakm ünitelerindeki bo yatak says tespit edilebiliyor. Salk Bakanl sistemi üzerinden doktorlar birbiriyle görüüp ilgili yerlere hasta sevki yaplabiliyor. Diyarbakrdan da bizimle balantya geçtiler ve Barn durumunu ilettiler. Uygun koullarda hastamz kabul ettik. Hastamz youn bakm ünitesi dnda birçok bölüme ihtiyaç duyuyor. çocuk nöroloji, çocuk metabolizma bölümleriyle ibirlii yapmak gerekiyor. Ayrca kas hastalklar konusunda deneyimli bir patoloji laboratuvar gerekiyor.

Bebek hastann u an solunum cihazna bal olduu bilgisini veren Doç. çetin, Barn mitokondriyal miyopati adl bir tür kas hastas olduunu biliyoruz. Enerji eksiklii ve kas güçsüzlüü ile kendini gösteriyor. Hastaln kesin tedavisi yok ancak destek tedaviler uygulanyor. Genetik anlamda elde ettiimiz verilerle hastaya daha çok yardmc olacaz. Tetkik yapmay sürdürüyoruz. Genel tans belli ancak bu hastalk türü birçok sistemi etkiliyor. Tansn netletirmek için çalmalarmz devam ediyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git