Baro başkanı Özmen: Sürgün edilen öğretmenler istifaya zorlanmaktadır

Diyarbakır'da bulunan 6 sivil toplum örgütü adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, bölgede 1000'e yakın öğretmenin zorunlu görev yeri değişikliği ile başka yerlere gönderilmesine tepki göstererek, "Sürgün edilen birçok öğretmen bu uygulamalarla siyasi, ekonomik ve ailevi sebeplerle istifaya zorlanmaktadır" dedi.

Haberler 31.08.2017 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, nsan Haklar Dernei, Diyarbakr Tabip Odas, Diyarbakr Mali Müavirler Odas ve Türkiye nsan Haklar Vakf tarafndan, bölgede yaklak 1000 öretmenin zorunlu yer deiiklii kapsamnda baka illere göndeilmesi ile ilgili basn açklamas yapld.

SÜRGÜN EDLEN ÖRETMENLER

Diyarbakr Barosunda yaplan basn toplantsnda ortak açklamay Baro Bakan Ahmet Özmen okudu. Özmen, Eitim-Senin edindii bilgilere göre anlurfa, Diyarbakr, Mardin, Tunceli, Van, Elaz ve Gaziantepten yaklak bin öretmenin zorunlu yer deiiklii kapsamnda il dna sürgün edildiklerini belirterek öyle dedi:

NTELKL ETM HAKKI

Sürgün edilenlerin neredeyse tamam OHAL KHKs ile aça alnp, daha sonra görevlerine iade edilen öretmenlerdir. Söz konusu idari tasarruf ulusal ve uluslararas hukuka aykr olup, çalma özgürlüü, çalma hakk ve sendikal özgürlükleri yok saymtr. Öte yandan, aile birlii ve bütünlüü, nitelikli eitim hakk, toplumsal bar ve keyfi tutum nedeniyle kamu otoritesine olan güven zedelemitir. Sürgün, insan haklar ile badamayan bir ceza olup ceza hukukundan 1965 ylnda tamamen kaldrlmtr. Sürgün edilen birçok öretmen bu uygulamalarla siyasi, ekonomik ve ailevi sebeplerle istifaya zorlanmaktadr.

NDE VE AMASYA

Diyarbakrda öretmen elerden biri Nide, dieri Amasyaya sürgün edilmi, okul çandaki çocuklarn yanlarna alamamalar aile bütünlüünün bozulmasna sebep olacaktr. Öretmenlerin sürüldüü ehirlerin bilinçli seçildii de dikkatlerden kaçmamaktadr. Sürüldükleri yerlerde tehir edilerek mesleklerini sürdürmeleri dayatlmaktadr. Bu dayatma, sürgün edilen öretmenlerin üye olduklar sendika veya politik durular nazara alndnda bir tür cezalandrma ve ayn zamanda onlar gittikleri ehirlerde hedef haline getirip fileme amac gütmektedir.

Ana Sayfaya Git