Baro eylemde!

Avukatların mesleki faaliyetlerinin engellendiğini belirten Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Barış Yiğit, hukuka aykırı olarak 18 meslektaşı hakkında başlatılan soruşturmanın son bulmasını istedi.

Haberler 13.03.2021 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Avukat Haklar Merkezi, Medeniyetler Beiinde Yaknlarn Kaybeden Ailelerle Yardmlama Dayanma Birlik ve Kültür Derneine (MEBYA DER) yönelik soruturmaya baz avukatlarn dahil edilmesine tepki gösterdi. Diyarbakr Adliyesi önünde yaplan ve Savunma susturulamaz, durdurulamaz yazl pankartn açld açklamaya, çok sayda avukat katld.

HUKUKA AYKIRIDIR

Diyarbakr Barosu Avukat Haklar Merkezi Bakan Bar Yiit, adaletin koruyucusu olan avukatlarn yeni bir saldr ile kar karya kaldklarn belirtti. MEBYA-DERde yaplan arama sonucu 18 meslektann, vekilliklerine dair vekaletnamelerden kaynakl dosyaya üpheli olarak eklendiini kaydeden Yiit, meslektalarna yönelik açlan soruturmann hukuka ve yasalara aykr olarak keyfi bir ekilde açldn söyledi.

ENGELLEND

Avukatlarn tehditlere maruz kaldn dile getiren Yiit, Avukatlar artk aldklar vekletname ile dahi suçlanmakta, soruturma ve kovuturma tehdidine maruz kalmaktadr. Gözaltna alnan kiilere yönelik keyfi ve hukuk d uygulamalara kar müvekkillerinin hakkn ve hukukunu koruyan meslektalarmz, bu hukuksuzluklara kar hukuksal mücadele yürüttükleri, hukuka aykrlklar engellemeye çaltklar ve bunlar tutanak altna aldklar için sindirilmeye çallm, mesleki faaliyetleri de bu kapsamda engellenmitir diye konutu.

DKKATE ALINMADI

Soruturmann sistematik saldr eklinde avukatlarn mesleki faaliyetlerini engellemeye yönelik olduuna dikkat çeken Yiit, Avukatlk Kanunundaki soruturma usulleri dahi dikkate alnmadan yürütülen bu soruturma, yalnz içerik olarak deil; usulen de bir hukuk garabetidir. Bu olay, Kasm 2020de evleri baslarak gözaltna alnan 34 meslektamza kar yürütülen soruturmann devam olarak deerlendiriyoruz. Savunmaya yönelen bu sistematik saldrlar ile avukatlarn mesleki faaliyetlerini sürdürmeleri engellenmek istenmektedir eklinde konutu.

KINIYORUZ

Meslektalarnn hakknda açlan soruturma neticesinde vekilliklerini üstlendikleri kiilerin ifade ve sorgu ilemlerine katlamadklarn, katlm yönündeki talepleri de soruturma savcs tarafndan reddedildiini belirten Yiit, Savcsnn usule aykr kararyla CMK 151inci madde kapsamnda hiçbir belge ve gerekçe gösterilmeden reddedilmesi, keyfiliin apaçk göstergesidir. Yasalarn bizzat yarg mensuplar eliyle ihlal edildii ve eilip büküldüü, hukuktan ve adaletten yoksun yarglama süreçleriyle toplumun sindirilmeye çalld bu dönemde, meslektalarmza yönelik bu saldry knyoruz dedi.

SON BULSUN

Hukuka aykr olarak meslektalar hakknda balatlan soruturmann bir an önce son bulmas çarsnda bulunan Yiit, unlar söyledi: Savunma hakknn temsilcisi avukatlar olmadan adalet olmaz, adalet olmadan da devlet olmaz. Mesleki faaliyetlerimizi yürütmeye yönelik bu tip saldrlara kar boyun emeyeceiz. Son olarak, araçsallaan yargya kar hukukun ve adaletin yannda saf tutacamz bir kez daha bildiriyoruz.

Ana Sayfaya Git