Başka Hevsel yok!

Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulanan Hevsel Bahçeleri'ne dökülen moloz ve hafriyatların kaldırılma işlemi devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, moloz ve hafriyatların döküldüğü yerleri eski haline getireceklerini belirterek, bunları yapanların en ağır şekilde cezalandırılması için idari ve adli işlemlerin başlatıldığını açıkladı.

Haberler 21.05.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, tarihi Sur ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Hevsel Bahçelerine dökülen hafriyata ilikin, Tedbirleri alacaz. Bir daha bu ekilde hafriyat dökümlerine müsaade edilmeyecek, dökenler en ar ekilde cezalandrlacak. dedi.

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, Hevsel Bahçelerine dökülen hafriyatn kaldrlmas için yürütülen çalmalar inceledi.

çiftçi, burada yapt açklamada, 2015ten bu yana Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesinde yer aldn, kentin tescilli alan olduunu belirterek, bahçelerin 700 hektarlk bir alanda olduunu söyledi.

Hevsel Bahçelerinin 7 bin yllk tarihinin bulunduunu, yaamn kesintisiz olarak devam ettii alanlar olduunu aktaran çiftçi, unlar belirtti:

Maalesef geçtiimiz dönemde zaman zaman bu bahçelerde bir hafriyat dökümleri olmu. çok büyük bir alan. Burada bir hafriyat dökümünün olduunu örendik. Arkadalarmz hemen çalma balatt. çevre ve ehircilik l Müdürlüünce de bir çalma balatld. Bunlar yapanlarn tespit edilmesi için çalma yürütülüyor. Bir i plan çerçevesinde burann temizlenmesi için bir gayret ortaya konuldu. 2 gündür Sur Belediyesi olarak çalyoruz. Bugün inallah önemli oranda bu alan temizleyeceiz.

Hevsel Bahçelerinin önemli bir habitat merkezi olduunu ve 180in üzerinde ku türünün bulunduunu vurgulayan çiftçi, kularn önemli göç konaklama merkezilerinden biri olduunu anlatt.

Alann hem tarmsal özgünlüünün hem de doal güzelliklerinin bu haliyle korunmas gerektiini ifade eden çiftçi, Valilik, Sur Kaymakaml ve Belediyesi ile çevre ve ehircilik l Müdürlüü olarak önlemleri yerine getireceklerini bildirdi. çiftçi, öyle dedi:

Tedbirleri alacaz. Bir daha bu ekilde hafriyat dökümlerine müsaade edilmeyecek en ar ekilde cezalandrlacak. Hafriyat dökümü yapanlarn tespiti noktasnda çalmalarmz devam ediyor.

çiftçi, alann dünya miras olduunu ve korunmas gerektiini vurgulad.

- Baka Diyarbakr, baka Hevsel Bahçeleri yok

Hevsel Bahçelerine ilikin bir sknt yaanmas durumunda vatandalarn bu durumu ilgili birimlere bildirmesini istediklerini dile getiren çiftçi, Beraber hareket edeceiz, beraber koruyacaz. Baka Diyarbakr, baka Hevsel Bahçeleri yok. Bu özel alann mutlaka korunmas gerekiyor. çalmamz yarn itibariyle tamamlam olacaz. Hafriyatn önemli bir ksm kaldrld. nallah eski ve doal haline kavuacak. Maalesef eskiden de bu ekilde tecavüzler yaplm ve yer kazanlm. Bundan sonra böyle bir dökümün olmasna izin verilmeyecek. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git