Benzerlik taşıyor

D.Ü. Öğretim Üyesi Yılmaz: Griple, covid-19 semptomları benzerlik taşıyor

Haberler 23.09.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tp Fakültesi çocuk Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim üyesi Uzman Doktor Kamil Ylmaz, sonbahar ile birlikte çocuklarda ortaya çkan gribin covid-19la benzerlik gösterebileceini belirterek, Alama oranlarnn artmasyla birlikte okullarda ya da kapal ortamlarda pandemi konusunda uyulmas gereken kurallarda geveme görülmekte. Bu nedenle çocuklarda covid ile birlikte grip vakalarn da görebilmekteyiz dedi.

Havalarn soumasyla birlikte çocuklarda görülen gribin covid-19la benzerlik gösterebilecei belirtildi. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi çocuk Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Uzman Doktor Kamil Ylmaz, griple covid-19 semptomlarnn benzerlik tadn söyledi. Ylmaz, Gribin ayn zamanda Covid-19la benzerlik gösterdii bir dönem. Özellikle okullarn açlmasyla ve havalarn soumasyla kapal ortamlarda daha çok vakit geçirilmemesi, alama oranlarnn artmasyla insanlarda kurallara uyma konusundaki rehavet nedeniyle erikinlerde olabilecei gibi çocuklarda da Covid 19 ile birlikte grip vakalarnda art görebilmekteyiz diye konutu.

GRPLE COVD SEMPTOMLARI AYNI

Grip ile covid semptomlarnn birbirine benzer olduuna dikkat çeken Ylmaz, unlar söyledi:

Ate, halsizlik, kas ars, boaz ars, burun aknts gibi ikayetleri grip vakalarnda görebiliyoruz. Ayn zamanda bunu covid 19 hastalnda da görebilmekteyiz. Bunlarn ayrtrlmas uzman bir hekime bavurarak olabilecek bir ey. Ama burada dikkat etmemiz gereken konu, covid 19 ve grip hastalinda aslnda bulaclk yollar ayn. Damlack yoluyla bulat için korunma yöntemlerimizde ayn. Bu nedenle maske, mesafe ve hijyen kurallarna riayetimiz ayn zamanda grip vakalarnn da azalmasna sebep olacak. Nitekim geçen yl biz neredeyse grip vakas görmez durumdaydk. Bununda en önemli sebebi maske, mesafe ve hijyen kurallarna toplumun genel olarak uyum gostermi olmasyd. Yani elimizdeki en büyük koruyuculuun hala alarla birlikte pandemi kurallarn unutmamak gerekir.

Covid-19 mücadelede ann önemine deinen Ylmaz, Gribinde alamas var. Kronik hastal olanlarda, immun yetmezlii olan hastalarda ve hekimin uygun gördüü durumlarda alama mutlaka yaplmal. 6 aydan önceki çocuklara grip as önermiyoruz. Ama 6 ay 8 ya arasnda 2 doz, 8 yandan sonra ise tek doz a yapmak gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git