Besiciler: Sömürülüyoruz

Bayram öncesi yoğunluğun arttığı canlı hayvan borsalarında salgına karşı tedbirsizlikler göze çarparken, besiciler giderlerin kendilerini çok zorladığını belirterek, hayvancılıkla uğraşanların sürekli sömürüldüğünü söyledi.

Haberler 30.07.2020 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vatandalar bu ylki Kurban Bayramn koronavirüs (Kovid-19) salgn tehdidi altnda karlyor. Özellikle 1 Haziranda hayata geçirilen normalleme admlar sonras her geçen gün artan salgn vakalarnn, bayramdaki hareketlilikten kaynakl zirveye çkacana dair kimi uyarlar yaplyor. Kentlerde bulunan hayvan borsalarndaki tedbirsizlikler de vakalarn daha da artacana iaret ediyor. Ancak, canl hayvan borsalarn dolduran yurttalar ve besiciler, söz konusu riskten ziyade artan fiyat ve emeklerinin karln alamamay düünüyor.

SURDAK HAYVAN BORSASI

Diyarbakr Surda bulunan Canl Hayvan Borsas bu yerlerden birisi. Borsadaki kalabalk salgna davetiye çkaracak nitelikte. Geni bir alan üzerine kurulan borsada, hayvan, insan ve araç younluu sabah saat 04.00te balyor, ölen saatlerinde sona eriyor. Hayvan Borsasnda virüse kar her hangi bir önlem alnmazken, fiziki mesafe kuralna uyulmad, hijyen ve maske takmann da yok denecek kadar az olduu görülüyor.

BRçOK YERDEN GELP HAYVAN SATIYORLAR

Kars, Ar Van, Hakkari, Bingöl, Batman ve daha birçok yerden getirilen hayvanlar, ücretli olarak borsaya alnyor. Pandemiden önce hayvan ba 2 buçuk olan giri ücreti, yüzde yüzlük bir zam ile 5 TLye çkarlm durumda. Saman, yem, ilaç, mazot gibi giderleri sralayan besiciler, bayram olmasna ramen emeklerinin karln alamamaktan ikayetçi.

FYATLAR BN LE 20 BN ARALIINDA

Besicilerden Hac Büyükçay, geçen yllar oranla ilerinin kesat olduunu belirterek, virüsün hayvancl vurduunu söyledi. Hayvan fiyatlarnn bin ile 20 bin TL arasna deitiini kaydeden Büyükçay, mazot, ilaç, yem, saman parasna borsaya giri parasnn da eklendiini söyledi. Büyükçay, giri ücretinin yüzde yüz artrlarak 5 TLye çkarlmasna da tepkili.

Besicilik yapan Halis Ayhan, borsann ileyiinden ikayetçi. Girilerde oluan kuyruklarn kendilerini rahatsz ettiini ifade eden Ayhan, Burada hem hayvanlar hem de biz eziyet çekmi oluyoruz dedi.

BORSA POLS ABLUKASINDA

Besicilerinden hsan Bintepe, borsann temizlik koularnn çok kötü olduunu belirterek, yaptklar itirazlarn karlnda polis ve zabtann devreye konulduunu söyledi. Borsann 4 tarafnn polis ablukasnda bulunduunu kaydeden Bintepe, mecburiyetten dolay bu ii yaptklarn ve hayvan pazarndan zarar ederek ayrldklarn söyledi.

TOZ DUMAN çNDE HAYVAN SATIYORLAR

Yaadklar sorunlarn çok olduunu kaydeden Akyap, çok sorun var. Kolaylk yok. Kimi var 200 ba hayvan getiriyor, içeri koyuyor. Ben o mal eve götürdüm. Yarn yine getirdiimde tekrardan 500 TL vereceim. Ben diyorum ki bu fatura senin deil mi? Bu faturay kesmisin, ancak bu mal satmadm. Ama ertesi gün bu paray yine benden istiyor. Biz bu sistemi kabul etmiyoruz ifadelerini kulland.

Hayvan pazarna var olan kesim yerinin kayym tarafndan kapatldn hatrlatan Akyap, Bir hayvan pazar düünün ki kesim yeri yok. Bunu da belediye yapt. Ben hayvan aldm nerede keseceim? diye sordu. Borsaya 7 Milyon TLnin harcand bilgisinin kendilerine verildiini kaydeden Akyap, Nereye harcamlar. Biz bu parann nereye gittiini bilmek istiyoruz. Faturalar bize göstersinler. Toz duman içinde hayvanlar satyoruz. O zaman bu paralar nereye gitti diye konutu.

SÖMÜRÜLÜYORUZ

Besici Abdullah Koyuncu, 44 büyük ve küçükba hayvan ile geldii pazarda hayvanlarnn ellerinden kaldn belirterek, hayvanclk ile uraanlarn sürekli sömürüldüünü söyledi. çocukluumdan beri hayvanclk yapyorum. u an en kötü dönemini geçiriyoruz. Masraflar hayvandan daha pahal. Sürekli bir stok hali var. Saman, yem stoklayp pahal bir ekilde bize satlyor. Biz de mecburen alyoruz. çünkü hayvanlar arda açlktan ölecek diye belirtti.

KURU KALABALIK

Remzi Atan ise bir ton samann 600 yemin torbasnn 100 TL olduunu hatrlatarak, pazarda yaanan younluk için Kuru kalabalk dedi. Borsaya hayvan almak için gelen Kasm Ergül de bin TLye ald keçinin fiyatnn geçen sene 700 olduunu belirterek, hayvan fiyatlarndaki arttan ikayetçi. sizliin alm gücünü etkilediini kaydeden Ergül, ekonomik krizin yaamn her alanndan kendini gösterdiini söyledi.

CANLI ETN KLOSU 22 TL

Fadi Ayverdi adl alc ise canl hayvan kilosunun 22-22,5 TL arasna olduunu belirterek, unlar söyledi: Küçükba da büyükba da ayndr. Geçen sene kilo 20ydi, bu yl 22-23tür. Geçen seneye oranla 3 TL artt. Bu yl yem ve samana zam geldi. Ete 4-5 lira zam geldi. Kurban ii bitti.

Ana Sayfaya Git