Bilgisizlik ve Denetimsizlik

Diyarbakır'da bir kişinin öldüğü, 4'ü ağır 9 kişinin yaralandığı patlamaya tanık olan sanayi esnafı, esnafın oksijen tüpü konusunda yeterince bir bilgiye sahip olmadığını, yetkililerin de gereken denetimleri yapmadığını savunuyor.

Haberler 29.03.2022 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir kiinin öldüü, 4ü ar 9 kiinin yaraland patlamaya tank olan sanayi esnaf, esnafn oksijen tüpü konusunda yeterince bir bilgiye sahip olmadn, yetkililerin de gereken denetimleri yapmadn savunuyor.

Üçüncü Sanayi Sitesindeki bir i yerinde 24 Mart sabah oksijen tüpü kaynakl bir patlama meydana gelmi, 5 ar 10 kii yaralanmt. Yarallardan durumu ar olan bir kii de geçtiimiz gün tedavi gördüü hastaneye hayatn kaybetmiti.

Patlamann ardndan sanayi esnafnn genel olarak kulland oksijen tüpünün güvenlii de sorgulanmaya baland. Sanayi esnafnn çou, patlamann ardndan oksijen tüpüne güvenemedii için tüplerini sata çkarmaya balad.

Sanayi esnaf, oksijen tüpü konusunda yeterince bir bilgiye sahip olmadklarn, bu nedenle yetkililerinin denetimleri sklatrmas gerektiine dikkat çekiyor.

Sanayi esnafndan Aziz Kandemir, oksijen tüplerin bakmnn zamannda yaplmas ve ustasndan baka kimse tarafndan kullanlmas gerektiini belirtti.

En ufak bir szmayla birlikte oluan skmaya oksijen tüpünün patlayabileceini söyleyen Kandemir, Tüplerin, son kullanmyla belli bir tarihi var. 2-3 ylda bir o tüp kullanlamaz. çinde deforme oluyor, tüpün deitirilmesi gerekiyor. Tüp deiimi olmazsa çürür, patlama ve szma yapar. eklinde konutu.

TÜP SAATLERNN BAKIMI

Gda sektörleri gibi yerlerde denetimlerin olduunu ancak benzer denetimlerin sanayide yaplmadn belirten Kandemir, Denetim de olmad için sanayi esnaf gereken önlemini almyor. Gerekli kontrol ve denetimler yaplsayd esnaf da önlemini alabilirdi. Yetkililer tüp saatlerinin bakmn ve barlarn ölçümlerini yapmas lazm. Yeni çkan saatler farkldr, szma olduunda kendini kilitliyor. Kilitli saatlerinin kullanlmas lazmdr. dedi.

TÜPLER SATILIA çIKARILDI

Oksijen tüpünü kullanmay bildiini ancak yannda çaltrd çraklarn kullanmnn risk tadna dikkat çeken efik Güzelgün de yetkililerden gerekli denetimleri yapmalarn istedi.

Güzelgün, Oksijen tüpümüzün gaz bittiinde deitiririz. Sadece bundan anlyoruz. Tüpü söküp götürdüümüz zaman, satc dolu olan hangi tüpü verirse burada onu kullanyoruz. Oksijen alamas atei bazen içine alabiliyor ve böylece tüp patlayabiliyor. Ayrca oksijen tüpünün hortumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Patlamadan sonra baz esnaf, oksijen tüplerini satla çkartm durumda. eklinde konutu.

24 Marttaki patlamann büyüklüüne dikkat çeken Güzelgün, olayda baz çalanlarnn kol ve bacaklarnn koptuunu, camekann metrelerce frladn belirtti.

Güzelgün, imdiye kadar denetimleri görmedik, duymadk. Bu saatten sonra yaanan patlama olay herkese ibret olmaldr. Gereken tedbirler nelerse devlet tarafndan admlar atlsn ve denetimler artrlsn, biz bunu istiyoruz. Biz de tüpümüzü satacaz, kullanmayacaz. dedi.

Esnaf Muhittin Ylmaz, oksijen tüplerinin patlamaya hazr bomba gibi olduunu söyleyerek sanayi esnaf olarak gereken önlemi almadklarn ifade etti.

DENETMSZLK VE BLGSZLK

Esnafn, bu eksikliinin yan sra yetkililerin de gereken denetimleri yapmadn belirten Ylmaz, Yetkililer Güvenlii elamanlarnn atamasn yapyor. Güvenlii uzmanlar her ay gelip denetim yapm olsaydlar patlamada olmayabilir arkadalarmz da u an aramzda olabilirdi. Sanayi esnaf olarak çou eyi göz ard ediyoruz. çünkü hiç kimse gelip bizi denetlemiyor, oksijen tüplerini kontrol etmiyor. Mecburen oksijen tüpünü kullanyoruz çünkü her türlü iimizi onunla görüyoruz. Her içi bu oksijen tüpünü kullanabilecek seviyede deil. Herkesin bunu kullanabilmesi için i güvenlii uzmanlarndan yardm almalar gerekir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git