Bilmece köyü karantinada!

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Bilmece köyünde bir kişiye ait köpeğin kuduz çıkması sonucu köy, 6 ay boyunca karantinaya alındı.

Haberler 14.06.2019 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde kuduz olan bir tilki çoban köpeini, çoban köpei de sahibinin olunu srd. mha edilen köpekte kuduz ortaya çknca köy 6 ay boyunca karantinaya alnd.

Olay geçtiimiz günlerde yaand. Edinilen bilgilere göre, arazide gezen ve kuduz olduu deerlendirilen bir tilki, M.V.Y.nin köpeini srd. Birkaç gün sonra srlan köpek, M.V.Y.nin ilkokul 4. snfa giden olu M.A.Y.yi srd. M.A.Y. hastaneye kaldrlp tedavi altna alnrken, köylülerin haber vermesi üzerine bölgeye lçe Tarm ve Orman Müdürlüünde görevli veteriner hekimler sevk edildi. Veterinerler köpei dezenfekte edip kireçledikten sonra gömerken, alnan numuneleri de incelenmek üzere Elaza gönderdi. Yaplan incelemelerin ardndan köpein kuduz çkmas üzerine köy 6 ay boyunca karantinaya alnd.

KÖY KARANTNAYA ALINDI

Kuduz vakasnn çkt Bilmece Köyü Muhtar Mehmet Sait Ylmaz, tilkinin köpei, köpein de baka bir köpei srdktan sonra sahibinin çocuuna saldrdn söyledi. Ylmaz, Isrlan köpek bir hafta 15 gün sonra sahibinin çocuunu sryor. M.V.Y.nin çocuu M.A.Y.yi sryor. Hastaneye götürdük, gereken alarn yaptk. Salk kontrollerini yaptk. çocuun durumu u anda stabil, herhangi bir sorun yok. Sonra köpei öldürüp lçe Tarm ve Orman Müdürlüüne haber verdik. Oradan veteriner arkadalar geldi. Veteriner arkadalar köpei dezenfekte edip kireçleyerek köpei gömdü. Gereken numuneler alnd Elaza gönderildi. Gelen tahlillerde köpein kuduz olduu anlald. Anlaldktan sonra köy karantinaya alnd. 6 ay boyunca karantinada olacak, gereken tedbirler alnd. Bu giri çklarn tamamyla yasak olduu anlamna gelmiyor. Veterinerler gelip besili olan hayvanlarmz var. Bunlarn kuduz olmad raporlarn alp o ekilde sata veya giri çklarna izin verilecek. nsanlar, araziye çkmayacak, bo dolamayacak. Anladmz kadaryla arazide birkaç tilkinin de kuduz olduu söyleniyor. Bunlarn da tilkilerden çoban köpeklerine ondan da çocua geçiyor dedi.

Görevlilerin kuduz olduu öne sürülen tilkileri bulma çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git