Bireysel önleminizi alın

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kışla birlikte 'kusursuz fırtına' olarak adlandırdıkları tehlikeye karşı herkesi bireysel önlemlerini almaya çağırdı.

Haberler 27.11.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan, Coronavirus (Covid-19) vaka saysnn yüksek seyrettii kentte, vatandalardan kendi bireysel tedbirlerini almasn istedi.

KENTTE GÜNLÜK 800 VAKA

Pandemi kaynakl vaka saysnda ciddi bir art olduunu, ülkede pik seviyesinin en fazla olduu dönemler olan Temmuz ve Austos ayndaki younluk ile ayn younluun yaandn dile getiren Tabip Odas Bakan Turan, saysal verilerin paylalmamasndan dolay younluun verilerini ortaya koyamadklarn aktard.

Salk Bakanlnn hasta ve vaka verilerini ayrmas sonrasnda salgna dair tablonun kartn dile getiren Turan, kentte günde 2 bin ile 2 bin 500 arasnda testin yapldn, bunlarn da yaklak 800ünün pozitif çkt bilgisini paylat.

Son dönemde stanbul, Ankara, zmir ve Diyarbakr gibi büyükehirlerde vaka saysndaki artlarn hat safhaya ulatn ifade eden Turan, bu kentlerdeki hastanelerin youn bakm ünitelerinin tamamen dolu olduunu kaydetti.

YETERL TEDBR ALINMIYOR

Turan, bu artn nedenleri olarak ise etkisini gösteren k mevsimi ve yeterli tedbirlerin alnmamasn gösterdi. Turan, Özellikle Ekim ay sonu itibariyle tekrar art yaand. Bunun nedeni de k mevsiminin kendisini göstermesi sonras açk ortamlardan kapal ortamlara geçi olmasdr. Kapal ve kalabalk ortamlarda virüsün yaylma hz artyor. Evde kal çarlar yaplyor hatta hafta sonlar baz saatlerde sokaa çkma yasaklar dahi uygulanyor ama bu saatler toplumsal hareketliliin olduu saatlerde uygulanmyor. Oysa virüsün yaylma orann azaltmak için toplumsal hareketlilii azaltmak gerekiyordu diye belirtti.

KUSURSUZ FIRTINA

K mevsimi ile beraber grip salgnn ortaya çktn, hem grip hem de Coronavirus salgnnn birleimiyle ise kusursuz frtna dedikleri tehlikeli bir durumla kar karya kalacaklar konusunda önceki aylarda uyarda bulunduklarn ifade eden Turan, unlar söyledi:

Dünya Salk Örgütü, pandemiden kaynakl grip asnn yaplmasn önermiti. Geçen seneler grip an gidip eczanelerden alabiliyorduk ama bu sene a yetersizliinden dolay alamadk. Biz alarn bütün yurttalara ücretsiz bir ekilde datlmas gerektiini söylemitik. A koruyucu salk hizmetidir ve bir haktr. Ann olunmas gerekiyor, yoksa daha kötü sonuçlarla kar karya kalrz. Zaten dünyada yaklak 600 bin insan gripten ölebilmektedir. Yani her ikisiyle uramak kötü sonuçlar dourur.

EVDE KAL DENLEN VATANDAA SOSYAL DESTEK SALANMADI

Hükümetten yaplan evde kal çarlar ile kstl alnan sokaa çkma yasaklarna da deinen Diyarbakr Tabip Odas Bakan Turan, hükümetin yurttalara onlara sokaa çkmaktan uzak tutacak gerekli sosyal destek mekanizmalarn salamad eletirisinde bulundu. Turan, nsanlarn ekonomik kayglar var. nsanlar; bugün ie gitmezsem açlktan, darya çkarsam salgndan öleceim diyor. Oysa koruyucu salk hizmetlerine önem verirsek çok rahat bir ekilde salgn önleyebiliriz. En az 2 ile 4 hafta arasnda yaplacak olan kstlamayla virüsün yaylmasn engelleyebiliriz ifadelerini kulland.

BREYSEL ÖNLEMLERNZ ALIN

Tehlikeye kar yurttalardan bireysel önlemlere daha fazla önem vermesini isteyen Turan, özellikle maske ve hijyen kurallarna kesinlikle dikkat edilmesi gerektiinin altn çizdi. Turan, Vücudumuzun virüsle savaabilmesi için baklmzn güçlü olmas gerekiyor. Bunun için ise yeme ve içmeye dikkat edilmelidir. Bunlar da meyve sebzelerle salayabiliriz. Ek vitaminler de alnabilir dedi.

Ana Sayfaya Git