Bismil’de mısır hasadından sonra tarlalar temizlenecek

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bismil ilçesinde mısır hasadı sonrası tarlaların temizleneceğini ve çiftçilerin bu konuda giderinin olmayacağını belirterek bu şekilde anız yangınlarının da önüne geçeceklerini söyledi.

Haberler 05.09.2020 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bismilde msr hasad sonras tarlada kalan anzn her yl bilinçsiz bir ekilde yaklmas hem topraa hem de çevreye geri dönüü olmayan ciddi zararlar veriyordu. Bismil lçe Tarm ve Orman Müdürü Remzi çekiçin çabalar sonuç verdi. Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bölgede msr hasadndan sonra tarlalarn temizleneceini çiftçilerin bu konuda giderlerinin olmayacan ve ilçesinin de temiz, dumansz hava sahasna kavuacan söyledi. Atalar, limizde yaklak 5 gündür, tane msr hasad balam durumda. Tane msr hasadnda müdürlük olarak hem tane kaybnn olumamas için hem de msr hasat edildikten sonra anzlarn yaklmamasyla ilgili gerekli tedbirleri almaya çalyoruz. Her gün sahada bir ekibimiz düzenli olarak hasat yapan bütün biçerdöverleri kontrol etmektedir. Bata Valimiz olmak üzere tüm kurum kurulular anzlarn yanmamas için çalyor. Derikte enerji firmasnn genel müdürü bizi ziyaret etti. Bismil ve çnar bölgesinde 20 adet balya makinas ile trmkl bir traktör anzlarn balyalamayla ilgili bir çalma içerisine girecekler. Tarlalarmzn hemen hepsinde böyle bir toplama ii olacan beklemekteyiz. nallah bu balya ile artk anz yangnlarmz da olmayacak. Hem tarlalar temizlenecek ve Anz yangnlarndan kurtulmu olacaz dedi.

HEM çFTç KAZANACAK HEM DE DOAL DENGE BOZULMAYACAK

Bismilde özellikle msr hasad sonrasnda anzlarnn yaklmas nedeniyle hem Bismil ve hem de Batmann duman ve is altnda kaldn, insanlarn nefes alamaz hale geldiini vurgulayan Bismil lçe Tarm ve Orman Müdürü Remzi çekiç de çevre felaketine yol açan, topraa ve içindeki yararl canllara zarar veren, nefes almay dahi güçletiren bu sorun, her yl tekrarlanyor ama yaplan uyar ve denetimlere, kesilen cezalara ramen bir türlü çözülemiyordu. Bu konuda üreticilerin bilinçlenmesi çok önemlidir. Mardin Derik ilçesinde kurulan enerji firmas geri dönüümde kullanlmas için talebi oldu. Bismilde yaklak 200 bin dönüm msr tarlas temizlenecek. Artk Bismil anz yangnlarndan kurtaracaktr. Bir kere tarladaki msr sap uygun bir ekilde uzaklatrlacak. Bu çiftçilerimiz için ciddi bir sorundu. Ayrca anz yakm önlenecek. Biliyorsunuz her yl anz yaklmamas için çalmalar yapyoruz. çiftçiler anz yakarak tasarruf ettiklerini düünüyor ama kendilerinin neden olduu bu sorunlar amak için çiftçimiz anz yakp çevreye ve topraa zarar verdii gibi ekonomik olarak aslnda kendisini de madur ediyor. Enerji firmas tarafndan 20 saman toplama makine ve ekipmanlar ile Bismilde sahada olacak. Bugün 5 tane saman toplama makinesi Tepe tarafna gönderiyoruz. Hedefimiz hem çiftçi kazanmas ve hem doal denge bozulmamasdr. Ayrca bu saman makineleri Bismil çiftçilere örnek olacak. Anza dorudan ekim yaplmasn mümkün klan tarm makinalarnn da çiftçilerimiz tarafndan yaygn ekilde kullanlmas için tevik edilmi olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git