Bizleri mağdur edecekler mi?

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde başlatılacak olan kentsel dönüşüm projesi, mahalle sakinlerinde tedirginlik oluştururken yetkililerin yaptığı açıklamalar bir nebze de olsa endişeleri giderdi.

Haberler 02.11.2020 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan kararyla Diyarbakrn merkez Balar ilçesindeki riskli alan ilan edilen 53 dönümlük alann kentsel dönüüm kapsamna alnmas mahalle sakinlerinde maduriyet endiesi oluturdu.

Mahalle sakinleri, balatlacak olan kentsel dönüüm sürecinde ikamet ettikleri yaplara karlk düük meblalar verileceini, öngörülen konut bedelleriyle yeni yerleim alanlarnda skntlar yaayacaklarn, planlanan yeni binalarn neye göre imar edileceini , yaplacak konutlarn ne ekilde hak sahiplerine taksimlendirilecei konularnda endieli olduklarn dile getirdiler.

Kaynartepe Mahallesinde balatlacak olan kentsel dönüüm çalmalar kapsamnda kimsenin hiçbir ekilde madur edilmeyeceini belirten Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu ise, u anda toplum içerisinde bir bilgi kirliliinin olduunu, çevre ve ehircilik Bakanl bünyesinde görevlendirilen birimler tarafndan alanda yaplan fizibilite çalmalar neticesinde tüm sorularn yantlarnn belirginleeceini söyledi.

Kentsel dönüümdeki tek isteim halkn madur edilmemesidir

Kaynartepe Mahalle Muhtar lhami Altun, ahsm olarak, kentsel dönüüm projesini destekliyorum. Desteklememin tek gerekçesi de halkn madur edilmemesi yönünde. ayet halkn maduriyeti söz konusu olursa desteklemem. nsanlarmz muhakkak güzel bir yaam sürmek ister. Fakat burada yaplacak kentsel dönüüm kapsamnda konutlarn rayiç bedelleri ne olacak? TOKlerle ne tür bir anlama yaplacak? Bu konularda halk tedirgindir. dedi.

Mahalle sakinlerinin genel olarak kendi yerlerinde kalmak istediklerini dile getiren Altun, Bu halk, sosyal yardm alan insanlardr. Halk, elimize 40-50 bin lira verip yaplacak konutlar için yüksek miktarda para istenirse bizler buradan çkmak istemiyoruz. çünkü söz konusu taksitleri ödemeye gücümüz yok. diyor. u anda insanlarmz 2 odal evlerde bir ekilde hayatlarn sürdürebiliyorlar. Ama eer bu evlerde ellerinden giderse bir maduriyet oluacak. ifadelerini kulland.

Olabilecek anlamazlklar, ilerin gecikmesine ve sorunlarn yaanmasna neden olacak

Hak sahiplerinin haklarnn iadesi hususunda aksaklklarn yaanmas durumunda mahallelinin sergilemeyi hedefledikleri tutuma dikkati çeken Altun, Kaynartepe, göç alm büyük bir mahalledir. Buradaki insanlarmzn madur edilmemesi gerekir. Konutlar için güzel bir rayiç bedelinin çkmas yönünde ümit varz. Bu konuda çevre ve ehircilik Bakanmza da Valimize de Belediye Bakanmza da güveniyorum. nallah ortak bir karar alnacaktr. Tatmin edici bir bedelin çkmas durumunda mahalleli olumlu bir adm atacaklardr. Aksi takdirde mahalleli yarg yoluna bavuracaklarn söylüyorlar. Bu da ilerin gecikmesine ve sorunlarn yaanmasna neden olacak. eklinde konutu.

Altun, TOK ile anlama yaplrsa ve mahalle sakinleri TOKlere yerletirilirse çok iyi olur. Bu ekilde herhangi bir göç de söz konusu olmaz. Mahalleli adna yetkililerden ricamz herhangi bir maduriyete mahal verilmemesidir. diye belirtti.

Yaplacak yeni konutlar için istenecek mebla bu halk ödeyemez

Halk arasnda baz duyumlar karsnda endielerini aktaran mahalle sakinlerinden Saim Kaya, Ev sahipleri için metrekare bana bin lira verilecei söyleniyor. Kaynartepedeki evler ortalama 70-80 metrekaredir. Yani her bir aileye 70 veya 80 bin lira verilecek. Yerine yaplacak olan konutlarda 450-500 bin liraya onlara verilecek. Bu insanlar belirtilen mebla ödeyemezler. ifadelerini kulland.

Kaya, Bu mahallenin yüzde 80i kiracdr ve ödedikleri kira bedeli aylk 300 liradr. Bu evler ykldnda kimse tanaca eve 800 lira kira ödeyemez. Daha önceleri Lice ilçesinde ikamet ediyordum. Oradaki basklar neticesinde buraya tandm. imdi ise tak isteim bu halkn madur edilmemesidir. diye konutu.

Balara Sur ilçesindeki gibi milyonluk evler mi yaplacak?

Kentsel dönüüm sürecinde zihinlerde oluan soru iaretlerini özetleyen Cengiz Bitkin, Kentsel dönüüm sürecinde ev sahiplerine veya kiraclara nasl bir destekte bulunulacak? Bu proje ne ekilde yaplacak? Yani bina m yoksa Sur ilçesindeki gibi milyonluk evler mi yaplacak? Bu kadar halk nereye gidecek? Biz bunlar merak ediyoruz. Bu konularda bizi bilgilendiren yok, sadece yklaca söyleniyor. eklinde konutu.

letmeciliini yapt iyerinde kirac olduunu söyleyen Bitkin, Burada kiracym. Ayba geldiinde zor bela ödüyorum. Buradan çktmda nereye gitsem 800-900 liralk kira bedelini nasl ödeyeceim? ifadelerini kulland.

Dier mahalle sakinleri gibi konut karl verilecek olan tutar yetersiz bulan Hüseyin Selçuk, Kentsel dönüüm hakknda herhangi bir yetkili bizimle henüz konumad. Kentsel dönüüm yaplaca, Cumhurbakan tarafndan imzalandndan dolay itiraz hakkmzn olmad söyleniyor. Yarn bana kiraya çkmam söylenecek. Karlnda 100 bin lira para verecekler. Bu paraya da ev alamayacam gibi evimin yerine yaplacak konut için 400 bin lira benden istenecek. Kira param veremezken bu tutar nasl ödeyeceim. diye konutu.

Selçuk, Buradan çkmam durumunda devlet nasl bir kira destei salayacak? Kira yardmn düzenli verecek mi? Bir ay verse 2nci ay ödenek yok, aksilikler yaand diyerek vermeyecekler. Ayrca buralarn yklmas durumunda villa m yapacak? Gökdelen mi dikecek? Ne zaman teslim edecek? Vatandaa nasl yardmc olacak? Biz bu endieleri yayoruz. dedi.

Esnaf olarak müteri açsndan kaybmz olur

Kaynartepe Mahallesi Nükhet Cokun Caddesi üzerindeki esnaflarna ayakkab maazas iletmecisi Aziz Torlak, semt esnaf olarak müteri kayb yaayacaklarnn altn çizerek Yerleim yeri deitiinde burada ikamet eden vatandalarn yerleri de deiir. 15 yla yakn bir süre içerisinde burada ikamet ediyorum. Kentsel dönüüm olursa birçok insan göç etmek zorunda kalacak. Ama bu ne zaman olur onu bilemem. Esnaf olarak müteri açsndan kaybmz olur. Yerleim yeri deitiinde tanacamz yere yeniden kendimizi tantp iyerimizi kurduumuzda buradaki müteri potansiyelini yakalayabilecek miyiz? eklinde endielerini paylat.

Kirac esnaflar olarak yetkililerden beklentilerini aktaran Torlak, yerimize uygun, tanabileceimiz bir yer için kira yardm yaplabilir. Buradaki aylk kiramz 700-800, gideceimiz yerde 3-4 bin lira olur. Gücümüzün yetmedii yerde kira yardm yaplrsa iyi olur. Ama eer 5 bin liralk bir yere gidersem altndan kalkamam zaten. diye belirtti.

Torlak, Nihayetinde bir i yeri açldnda 50 veya 100 bin lira bir yatrm yaplyor. Belli bir süre sonra kentsel dönüümden dolay iyerinin boaltlmas gerektii söylendiinde belirli bir destein sunulmas gerekir. Gerekli yardm destei sunulmadan yatrlan sermayenin kaybedilmesi durumunda kii kendini bir daha dorultamaz. Burada 25 yllk esnaflar var ve bir anda bu kadar emei yok oluyor. Her ne kadar tekrardan siz bu iyerlerine gireceksiniz denilse de acaba ne zaman? esnaf mevcut potansiyelini yakalayabilecek mi? veya mülk sahibi tekrardan o adam kirac olarak kabul edecek mi? Bu tür riskler var. dedi.

Sadece kira destei sunmak buradaki maduriyeti gidermez

Muradiye Mahalle esnaflarndan Ferit Kamal, kentsel dönüüm sürecinde oluacak inaat atmosferinden kendilerinin olumsuz yönde etkileneceini dile getirdi.

çevrede bir bilgi kirlilii olmakla beraber esnaflarnda gündeminde de ne yapacaz-ne edeceiz sorusunun olduuna vurgu yapan Kamal, Devletin buradaki madur olacak esnafa kira bedelinin verilecei söyleniyor. Tabi ki verilecek kira bedelinin esnaf ne derece tatmin edecek? meçhul. Sadece kira destei sunmak buradaki maduriyeti gidermez. ifadelerini kulland.

Kamal, Bizim bulunduumuz alan Muradiye mahallesi. Yklacak olan Kaynartepe mahallesiyle aramzda bir cadde mesafesi kadar yaknlk var. Ykm baland andan itibaren bizde en az 3-4 ay madur olacaz. Ykm esnasnda yaya geçidi olmayacak, güvenlik eridi çekilecektir. Dolaysyla buradaki müteri oranmz da düü olacaktr. Buradaki iyerimi yaptm i potansiyeline göre dizayn ettim. u anki dükknm 800 metrekaredir. Ben buradan baka bir yere tanrsam iflas ederim. dedi.

Buradaki kira ile baka bir semtte vereceim kira asla kyaslanamaz

Bölge esnaf olarak endielerini aktarmaya devam eden Kamal, Buradaki esnafa sadece kira yardmnda bulunmak çözüm deildir ve kentsel dönüümün faydas sadece iyeri sahiplerine ve ev sahiplerine yarayacaktr. Kiraclar olarak madur olacaz ve kentsel dönüümden bahsedildiinden beri sürekli panik halindeyiz. Burada 32 yldr esnafm ve neredeyse 2 kuaa ürün satyorum. O yüzden buradaki kira ile baka bir semtte vereceim kira asla kyaslanamaz. Baka bir yerde 800 metre karelik bir iyerini bulup yeniden dizayn etmem mümkün deildir. dedi.

Gürsel Caddesi esnaflarndan Serdar çatalaaç ise, 1979dan beri esnaflk yapyoruz. Burada eski kökenli esnaf olduumuz için kentsel dönüümün gelmesiyle bir tedirginlik içerisindeyiz. Kentsel dönüüm için arsa ölçümü yapan yetkili arkadalardan aldmz bilgiye göre 4-5 bin lira kira yardm verilecek. Ama biz esnaflarn 4-5 bin liralk bir kira yardmyla herhangi bir yere gitmemiz mümkün deil. çünkü buras eski bir yerleim yeri. Her ne kadar zorlanyorsakta bir ekilde geçimimizi salayabiliyoruz. eklinde konutu.

çatalaaç, Buradaki i yerim 300 metrekare ve az ilerde ayn metrekareye sahip bir dükknn kirasn dahi verebilecek durumda deiliz. Eer buradan gidersek yeni adresimizdeki kira miktarn nasl ödeyeceiz? orada i yapabilecek miyiz? Eer orada i yapamasak geçinemeyiz. Devlet kira yardm yapacak ama i yapmasak ne olacak? Kira dnda masraflarmz var ve verilecek yardmla sorunlarmzn giderilmez. ifadelerini kulland.

çalmalarmzda ilgili muhataplarmzn görüleri alnacak

Gerek mahalle sakinleri ve gerekse çevre esnafnda oluan tedirginlik ve endielere ilikin açklamalarda bulunan Balar Belediye Bakan Hüseyin Beyolu, hiçbir ekilde kimsenin madur edilmeyeceine ve mevcut durumdaki söylentilerin tamamen bilgi kirlilii olduuna vurgu yaparak tüm sorunlarnn yantlarnn alanda tamamlanacak olan fizibilite çalmalar sonrasnda netleeceini söyledi.

Kentsel dönüüm projesi hakknda genel bilgileri aktaran Beyolu, Balar ilçemizin Kaynartepe Mahallesinde kentsel dönüüm Cumhurbakanmzn onayyla resmen balamtr. u anda 53 bin 700 metrekarelik bir alanda bin 357 yapnn bulunduu yaklak 7 bin insann yaad bir yerden balayacaz. çevre ve ehircilik Bakanlmzdan ekipler alana gelerek saha çalmasn balattlar. u anda ilgili kurumlara yazlar yazld ve orada ikamet eden vatandalarmzla, muhtarlarmzla, kanaat önderlerimizle ve emlakçlarmzla görümeler yaplacak. dedi.

Kentsel dönüümden ziyade yerinde dönüümü hedef alyoruz

Maduriyetlerin olumamas adna alanda ciddi bir fiyat aratrmasnn yapldnn altn çizen Beyolu, Fiyat ortaya çktktan sonra hak sahipleri tek tek çarlarak haklar verilecektir. Ancak bizim oradaki hedefimiz kentsel dönüümde ilk etapta yerinde dönüümdür. Biz, mümkün derecede orada yaayan vatandalarmzn tekrar kendi yerinde kalmak suretiyle bu kentsel dönüümü tamamlamak istiyoruz. Orada yaayan vatandamz, talepleri dorultusunda daha geni cadde ve sokaklaryla, modern okullaryla, çocuklarn oyun alanlaryla ayn yerde yaamalar bizim temennimiz ve arzumuzdur. ifadelerini kulland.

Beyolu, Vatandamz, yapsnn parasn almak isteyenlere konutlarnn karl, mevcut TOK evlerini isteyenelere de oraya yerleim imkan sunulacak. Tüm admlar, vatandamzn istei ve memnuniyetleri dikkate alnarak atlacaktr. Burada vatandalarmz müsterih olsunlar. Hiçbir vatandamz madur olmayacak. Oradaki bin 357 yapmzdan bin 354ünün ruhsatlar yok ve u anda arsa gözüküyor. Geriye kalan 3 ruhsatl yap da resm kurumlardr. eklinde konutu.

Konutlarn bedelleri fazlasyla verilecek

Hak sahiplerinin haklarnn taksimatlandrmasn örneklendiren Beyolu, öyle devam etti: Diyelim adamn orada 100 metrekarelik bir arsas var ve onun üzerinde 3 katl bir evi var. Metrekare üzeri hesaplanarak yaplacak piyasa aratrmalar neticesinde 3 katnn paras fazlasyla verilir. Yeter ki vatandamz madur olmasn. Bunun yannda orada yaayan vatandalarmza TOKde tahsis edilmi konutlarmz için 24 ay süresince kira destei salanacak. Dolaysyla aklmzdan geçenlerinin tümü düünülmü, en güzel ekilde planlamas yaplm.

Ykklacak konutlar için hak sahiplerine metrekare birim fiyat olarak bin lirann verilecei iddialarn gerçek d beyanlar olarak nitelendiren Beyolu, u anda fiyat konusunda hiçbir çalma yaplmamtr. Bunlar tamamen afaki konumalar, gerçek dii beyanlardr. Daha fiyat tespit komisyonu çalmalara balamam. Bu yönde çalmalar balad zaman belirlenecek fiyatlarn karar için; öncelikle orada yaayan vatandalar, muhtarlarmzla, kanaat önderlerimizle, emlakçlarla konuulacak ve konutun gerçek deeri neyse o verilecektir. Fiyat konusunda hiçbir ekilde rakam telaffuz edilmemi. Fiyatlar belirlendikten sonra halkmza bildirilecek ve ondan sonra ilem yaplacaktr. ifadelerini kulland.

Balar halk hiçbir ekilde madur edilmeyecek

Kaynartepe Mahallesinde yaplmas planlanan yaplarn imari durumuna da deinen Beyolu, Orada yaplacak yaplar yatay yapamayz. Yaplar dikey, cadde ve sokaklar geni parklaryla, okullaryla, çocuklarn oyun ve spor alanlaryla en ince detayna kadar düünülerek imar edilecek. eklinde konutu.

Yaplacak olan yeni konutlarn ev sahiplerine iadesinin detaylarn paylaan Beyolu son olarak unlar söyledi: u anda yaplan çalmalar kapsamnda, oturulamayacak durumdaki 100 metrekarelik bir eve karlk ayn ölçüde fark ücreti alnmayacak ekilde yeni konutlarn hak sahiplerine verilmesi planlanyor. Hükümetimiz, Balar halkmzn madur ve maddi imkn biraz kstl olduunun farkndadr. Bu proje vatandamzn madur olmayaca, bütçesinden ayrca bir ücret ödemeyecei ekilde tamamlanacak inallah.

Ana Sayfaya Git