Böbrek tümörü

Karnından 5,5 kiloluk böbrek tümörü çıkarıldı.

Haberler 18.12.2021 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Koçeri Ayazn (40) karnndan 5,5 kilo arlnda böbrek tümörü çkarld. Ameliyat gerçekletiren Dicle Üniversitesi (DÜ) Üroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Onur Dede, Yaptmz görüntüleme ve kitleyi deerlendirdiimizde, dünyada bundan büyük iki tane daha böbrek tümörü olduunu, bunun ise 3üncü büyük kitle olduunu fark ettik dedi.

KARNINDAN BÖBREK TÜMÖRÜ çIKARILDI

Mardinin Savur ilçesinde yaayan Koçeri Ayaz, idrarda kanama ve karnnn yan bölgesindeki ar ikayetiyle DÜ Tp Fakültesi Hastanesine bavurdu. Ayaz muayene eden doktorlar, karnn kaplayan büyük bir kitle tespit etti. Yaplan tetkikler sonucunda kitlenin böbrek tümörü olduu anlalnca, Ayaz üroloji bölümünde ameliyata alnd. Baarl geçen ameliyatla Koçeri Ayazn böbreini çevreleyen 5,5 kilo arlnda tümör alnd. Tümörün büyüklüü, doktorlar da artt.
Hastann böbreinden alnan tümörün büyüklüünü aratran DÜ Üroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Onur Dede, dünyada u ana kadar tespit edilmi en büyük 3üncü tümör olduunu belirterek, Hastamz 40 yanda Mardinden geldi. Karnnn tümünü kaplayan büyük bir kitlesi vard. Kitlesi arsz olduu için son bir haftaya kadar bunu kendisi de yaknlar da fark etmemiti. Bize geldiinde muayene ettiimizde bir böbrek tümörü olduunu fark ettik. Hastann kanamas da olduu için acil olarak üroloji kliniimize yatrdk ve ameliyata aldk. 2 saatlik baarl bir ameliyatla kitleyi çkarttk. Yaptmz görüntüleme ve kitleyi deerlendirdiimizde, dünyada bundan büyük iki tane daha böbrek tümörü olduunu, bunun ise 3üncü büyük kitle olduunu fark ettik. 5 kilodan daha büyük bir böbrek tümörüyle karlatk dedi.

40 YAINDAN SONRA SIK GÖRÜLEN BR DURUM

Böbrek tümörünün özellikle 40 yandan sonra sk görülebilen bir durum olduuna vurgu yapan Doç. Dr. Dede, unlar söyledi:
40 yandan sonra ylda en az bir defa mutlaka batn ultrasonografisi yapmak önemli. Böbrek tümörü, özellikle 40 yandan sonra sk görülebilen bir durum. Böbrek tümörleri genelde erken dönemde tan koymas zor lezyonlar. leriki dönemlerde ise idrarda kanama ve yan ars gibi ikayetler yapabiliyor. Erken tan konulursa, bu hastalarda böbrein sadece tümör olan ksm alnarak hastalarn salna kavumas salanabiliyor. Ama geç kalnrsa maalesef böbrein tümü alnabiliyor. Bazen de hastada eer yaylma varsa yaplan cerrahi, hastann ömrünü uzatmaya yetmeyebiliyor. O yüzden burada en önemli söylemek istediimiz ey, 40 yandan sonra mutlaka karnla ilgili ultrasonlarmz çekelim, ayrca idrarda kanama ve yan ars gibi durumlar da böbrek tümörlerindendir aklda tutalm.

Ana Sayfaya Git