Bölge tabip odaları: Mesleki haklarımız elimizden alınıyor

Diyarbakır'da açıklama yapan bölge tabip odaları temsilcileri, mesleki haklarının ellerinden alındığını belirterek, meslektaşlarına verilen hapis cezalarına tepki gösterdi.

Haberler 13.12.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda açklama yapan bölge tabip odalar temsilcileri, mesleki haklarnn ellerinden alndn belirterek, meslektalarna verilen hapis cezalarna tepki gösterdi.

Türk Tabipleri Birlii (TTB) Merkez Konseyi ile bölgedeki tabip odalar, Kürt hekimler ve odalara yönelik basklara dair Diyarbakr Sur ilçesinde bulunan bir otelde açklama yapt. Açklamaya çok sayda tabip odas yöneticisi katld. Diyarbakr Tabip Odas Bakan Dr. Elif Turan, Salk, sadece klinik düzeyde tanmlanamaz. Salk ayn zamanda siyasaldr ve ekolojik bütünlükten ayr düünülemez. Yoksulluk, isizlik, eitim, sava, ekolojik felaket ve toplumsal özgürlük gibi konular saln asl belirleyicileridir dedi.

SALIIN OLMAZSA OLMAZLARI

Bar ve demokrasinin saln olmazsa olmazlar olduunu vurgulayan Turan, demokrasi ve bar ortamnn olmad yerlerde otoriter yönetim anlaylarnn salk için tehdit olduunu söyledi. Turan, Sal bozan, salkszlk yaratan etmenlerle mücadele etmek önleyici hekimliin temelini oluturur. Bunun için emek kart yöntemlere kar emekçinin yannda olmak, antidemokratik uygulamalara kar demokrasiyi savunmak, paral ve ulalamayan sala kar ücretsiz ve ulalabilir salk hakkn savunmak, sava ve ekolojik ykm politikalarna kar bar doay korumak bunun gereidir ifadelerini kulland.

SALIA ERMDE ETSZLK

Turan, bölge kentlerinde salkta yaanan olumsuzluklara deinerek, hekim açnn olduunu ve birçok bölümde hekim bulunmadn aktard. Bölgede anne ve bebek ölümlerinin fazla olduunu, sala eriim noktasnda sorunlar olduunu kaydeden Turan, alamada son sralarda yer alan illerin yine bölge illeri olduunu ifade etti. Turan, bu durumun bölgesel eitsizlii gözler önüne serdiine dikkat çekti.

Olaanüstü Halin (OHAL) fiili olarak devam ettii bölgede tüm eylem ve etkinliklerin yasakl olduunu kaydeden Turan, Mülki idarelerin, kolluun ve savclklarn bu saldrlar iktidarn politikalarnn izdüümüdür. çileri Bakannn ve Cumhurbakannn kurumlar ve kiileri açktan hedef gösterdii, liyakatsiz kiiliklere de bu hedeflere yönelmeleri ölçüsünde ödüllendirmeler sunduu düünüldüünde, Kürt hekimlere yönelik saldrlardaki pervaszlk daha iyi anlalacaktr eklinde konutu.

YARGILANAN KÜRT HEKMLER

Turan, bölge tabip odalarndan pek çok yöneticinin 5 ylda haksz ve hukuksuz biçimde yarglandn dile getirdi. Turan, unlar söyledi: yi hekimlik deerlerini savunan Dr. Selim Ölçer, Dr. Adnan Selçuk Mzrakl, Dr. emsettin Koç, Dr. Kemal Karada, Dr. Osman Salam ve Dr. Mehmet Demire kurgulanm mahkemeler ve yalanc tanklarla ar cezalar verilmitir. Suç unsuru içeren somut bir eylemleri olmamasna, Yargtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesi tarafndan bu tür tank beyanlarnn kant deeri tamadna ilikin kararlar bulunmasna karn hukuk d bir ekilde, soyut iftiralar kant saylarak hekimlik deerleri mücadelesine cezalar yadrlmtr. Arkadalarmzn mesleklerini yapma hakk ellerinden alnm, hastalaryla ilikileri kesilmitir.

Turan, natla ve kararllkla doru bildiimizi yapmaya, antidemokratik uygulamalar bata olmak üzere insan yaamn ve saln olumsuz etkileyen bütün süreçlerle mücadele etmeye devam edeceiz diye kaydetti. Turan, öyle devam etti: Cezalandrma tehditleri ve basklar, iyi hekimlik ve insan haklar deerlerini savunmamz engelleyemeyecektir. Akla manta smaz ekilde cezalar yadrlan, sürgüne gönderilen, cezaevine konulan arkadalarmzn davalarnn takipçisi olacaz.

Ana Sayfaya Git