Bölgede afet ilan edilsin

Kış ve bahar aylarında yeteri kadar yağış alamayan Mezopotamya Ovası kuraklıktan adeta kırılıyor. Ekinleri kuruyan çiftçiler, bölgede afet ilan edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberler 05.05.2021 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgn nedeniyle dünya ülkeleri mücadele verirken salgnn yannda ciddi kuraklk tehlikesi de günden güne kendisini göstermeye balad.

Diyarbakr, Mardin ve anlurfada yaanan ciddi kurakla dikkat çeken uzmanlar, bölgede afet ilan edilmesi gerektiini savunuyor. Mezopotamyann verimli ve bereketli topraklarn bünyesinde barndran Mardin Ovasnda da ktan sonra beklenen yalar bahar mevsiminde de gelmeyince kuru tarm arazilerinde ekinler baakta kurumaya balad.

Yalar geçen yla göre 3 kat azald

Tahl ambar Mardinde kasm, aralk ve ocak aynda yalarn normalin altnda seyretmesinin ardndan ubat ve marttan sonra nisan ay da kurak geçti. Uzmanlarn paylat verilere göre; Mardinde yalar geçen yla göre 3 kat azald.

Tarlada buday kuruyan çiftçiler, LKHA muhabirine, ekim zamannda tohum, gübre, ilaç, mazot gibi giderleri borçla aldklarn ve u an ödemelerinin derdine dütüklerini söylediler.

çiftçilerin sesini yetkililere duyurmaya çalan çiftçi temsilcileri de bir an önce madur olan çiftçiye destek olunmas için çarlar yapmaya devam ediyor.

Borçlarmz ödeyecek gücümüz kalmad

Bölgenin bir an önce afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiini vurgulayan çiftçi Humut Yalur, Kürtçe yapt konumasnda unlar söyledi:

Bizim tarlalarmz susuzdur ve u an hepsi kurumu. Yeteri kadar yamur yamad. Ekim zamannda tohum, gübre, ilaç, mazot gibi giderleri borçla almtk. imdi bizim bu borçlar ödeyecek gücümüz yok, ne yapacamz bilemiyoruz. Devletten yardm talep ediyoruz, destek bekliyoruz.

Ekinlerimiz tarlada kuruyup saman oldu

Kuraklk nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten çiftçi Hadi Artopar da yetkililerin bir an önce bölgede afet ilan ederek desteklemelerde bulunmas gerektiini ifade etti.

Artopar, Girdi maliyetleri çok yüksek. Bu yl gübre, tohum, ilaç çok pahalyd. Pahal olmasna ramen borçla almak zorunda kaldk. u an mevsimimiz gördüünüz gibi çok kötü geçti. Ekinlerimiz tarlada kurudu, saman oldu. çiftçiler olarak borçlarmz vardr, girdi maliyetleri belimizi büküyor. Bu yüzden devletten yardm bekliyoruz. diye konutu.

Tarla ile tarm ekipmanna haciz gelebilir

çiftçiler olarak madur olduklarn kaydeden Abdulvahap Akda ise öyle dedi:

Madur bir çiftçi olarak, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bata olmak üzere Tarm Bakanna sesleniyorum: Lütfen bize yardm edin! Bölgede afet ilan edilmelidir. u an durumumuz çok kötü, artk ne yapacamz bilemiyoruz. Bölgenin geneli bu ekildedir. Kimi çiftçiler kredi çekmi, kimi borçla traktör alm, kimi farkl ekipman alm, ama u an hepsi zor durumda. Tarlasna ve tarm ekipmanlarna haciz bile gelebilir. Böyle olursa çiftçiler, gelecek yllarda bile ekim yapamaz hale gelir. Hal böyle olunca hem bölge çiftçileri hem de ülke ekonomisi olumsuz etkilenir.

Son 20 yln en kurak iklimini yayoruz

Mardin Ovasnn son 20 yln en kurak iklimini yaadn belirten Kzltepe Hububatçlar Dernei Bakan Mehmet erif Öter, kuraklk nedeniyle bölgede afet ilan edilebileceini veya baka desteklerin verilebileceini aktard.

Öter, Özellikle daa yakn kesimlerde, tarlasnda su kuyusu bulunmayan çiftçilerin ürünleri tamamen telef olmu durumda. u an bulunduumuz tarlada buday ekilmiti, ancak u an saman olmu durumda. çiftçiler çok madur olmu ve destek çklmas lazm. Mardinin Kzltepe, Derik, Nusaybin ve Artuklu ilçelerimizde özellikle hububat ekimi yaplyor. Bu 4 ilçelerimizdeki tarlalarn yüzde 50sinin suyu yoktur. Buda u demek: Mardin çiftçisinin yüzde 50si madur durumdadr. Bizler hükümetimize bir kez daha yardm çarsnda bulunuyoruz. çiftçilerimiz tohumunu, gübresini, ilacn borçla almtr. Belki kimisi kredi çekerek alm ve u an ürünü telef olmu, gitmi. Bu telef olan buday saman bile olmuyor. Bu çiftçimiz gübre ve ilaç parasn ödeyecek gücü yoktur. Hükümet, sahada gerekli incelemeyi yaparak maduriyetin giderilmesi noktasnda adm atmas lazm. Afet bölgesi de ilan edilerek çiftçiye destek yaplabilir, lokal da destek yaplabilir. Bir ekilde bu çiftçinin desteklenmesi gerekir. Yardmc olunmad takdirde çiftçi bu borcu ödeyemez ve tarlasna haciz gelecek, zor durumda kalacak. çiftçilerimiz milli servet üretiyor, bu yüzden hükümetten üzerine düen görevi yerine getirmesini bekliyoruz. dedi.

Elektrikten kaynakl sorun oluursa bölge tamamen krlr ve milyonlarca ton hububat telef olur

Sulu arazilerde ürün kaybnn olacann altn çizen Öter, sulu tarlalarn kurumamas için elektrik kesintilerine kesinlikle gidilmemesi gerektiini anlatarak unlar söyledi:

u an görüldüü gibi yan yana olan iki tarla var. Birisi tohum, gübre, ilaç atlmasna ramen kurudu ve biçer girmeyecek. Yanndaki tarla ise u an sulanyor. çiftçi borca girerek tarlasna kuyu kazm ve u an sulamasn yapyor. Eer bu yl elektrikten kaynakl bir sorun veya sknt oluursa bölge tamamen krlr ve milyonlarca ton hububat tamamen telef olmu olur. Sadece bölge ekonomisi deil ülke ekonomisi de bundan olumsuz etkilenir. Bu yüzden elektrik kesintisine gidilmemesinin yannda vergilerden de arndrlmas lazm. Vergiler çiftçilerin belini büküyor.

Ana Sayfaya Git