Bölgede Çin protestosu

Doğu ve Güneydoğu'da Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikası protesto edildi

Haberler 02.04.2021 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Mardin, Bingöl ve Batmanda sivil toplum kurulular çinin Uygur Türklerine yönelik politikasn basn açklamalar ile protesto etti.

HH nsani Yardm Vakf Diyarbakr Gençlik Tekilat üyeleri, Sur ilçesindeki Nebi Camisi önünde topland.

HH Yönetim Kurulu Üyesi Zülküf Baskn, 4 yl önce 1 Nisanda Dou Türkistan bölgesindeki halkn kitleler halinde toplama kamplarna alnmaya balandn hatrlatarak, bu insanlk aybnn sona ermesi gerektiini belirtti.

çinin bask ve zulümleri neticesi bölgedeki Müslümanlarn maddi ve manevi travma yaadn ifade eden Baskn, dünyann son asrda yaanan soykrma kar sessiz kalmasn knad.

BMyi bata toplama kamplarnn kapatlmas olmak üzere çinin sürdürdüü basklarn sona ermesi için giriimde bulunmaya davet eden Baskn, unlar kaydetti:

Evlerinden, çocuk ve elerinden, anne ve babalarndan, akraba ve arkadalarndan, ilerinden, okullarndan, en sevdiklerinden kopartlan, dünyann en ar ikence ve mahrumiyetlerini yaayan Dou Türkistanl, çinin gönüllü mesleki eitim kamplarnda soykrma uruyor. Toplama kamplarnda keyfi güç kullanm, özgürlüün sistematik olarak kaldrlmas, kültür ve inançlarn tahkiri, ideolojik basklama, insanlktan çkarma, taciz, tecavüz, fiziki ve psikolojik ikence, cinayet ve soykrm suçlar ilenmektedir. Ksacas bu kamplar, tüm insan haklarnn ihlal edildii yerlerdir.

- Bingöl

Bingölde de slami Kardelik ve Dayanma Platformu öncülüünde Genç Caddesi Saat Kulesi önünde bir araya gelen sivil toplum kurulular üyeleri, çinin Uygur Türklerine yönelik insan haklar ihlallerine tepki gösterdi.

Özgür Düünce ve Eitim Haklar Dernei (Özgür-Der) Bingöl ube Bakan Yusuf Boatekin, 11 Eylül sonrasnda terörle mücadele bahanesiyle Dou Türkistana yönelik basklarn arttn, milyonlarca Uygur, Kazak, Krgzn demir parmaklklara mahkum edildiini belirtti.

Boatekin, 2. Dünya Savandan bu yana kitlesel olarak en büyük özgürlükten men etme operasyonu Dou Türkistanda yürütülmekte. 2017 ylnn nisan ayndan itibaren Dou Türkistan genelinde youn bir ekilde kurulmaya balayan ve saylarnn 1200ü geçtii belirtilen toplama kamplaryla bu bambaka bir noktaya tand. Sevdiklerinden kopartlan, dünyann en ar ikence ve mahrumiyetlerini yaayan 3-8 milyon Dou Türkistanl, çinin kamplarnda soykrma uruyor. dedi.

- Mardin

Kentte 54 dernek, vakf, oda ve sendikadan oluan Mardin Sivil Toplum Kurulular Platformunca MÜSAD ubesinde basn açklamas yapld.

Platform adna açklamay okuyan Mardin HH Tekilat Bakan zzeddin Ceylan, çinin BM nsan Haklar Evrensel Beyannamesinde ilan edilen tüm haklar gasp ettiini aktard.

Dünyann insanlk adna Dou Türkistan için söyleyecek bir sözü olmal. Dou Türkistandaki toplama kamplar kaytsz artsz bir an evvel kapatlmal, bölgede uygulanan tüm hak ihlallerine derhal son verilmelidir. ifadelerini kullanan Ceylan, öyle konutu:

BM, çinin insan haklarn ayaklar altna alan toplama kamplar vahetini derhal durduracak sahici admlar atmaldr. slam birlii Tekilat ya slam ülkelerini bu zulme kar mobilize etmeli ya da kendini lavetmelidir. Zira slam birlii Tekilatnn mevcut tutumu çini daha da cesaretlendirmektedir. Türkiye bu zulmün bitirilmesi için öncü olmaldr. çin bu zulmü sonlandrncaya kadar tüm dünya halklar çin mallarn boykot etmelidir.

- Batman

HH Batman nsani Yardm Dernei ile Batman Düünce ve nanç Platformu üyeleri, Gültepe Mahallesi Su Parknda bir araya geldi.

Grup adna açklama yapan atman HH Batman ube Bakan Mehmet Latif Kaya, çinin genel hukuk ilkesi olarak bilinen masumiyet karinesini hiçe sayarak, milyonlarca insan ayrmclk, arlk ve terör suçlamalaryla toplama kamplarna doldurduunu aktard.

Kaya, Burada kalabalk hücrelerde srt üstü yatabilecek kadar yer bile bulamayan insanlar youn beyin ykama faaliyetlerine ve ikencelere maruz kalyorlar. Bu kamplar, tüm insan haklarnn ihlal edildii yerlerdir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git