Bölgeye gizem kattı!

Diyarbakır'da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevince eylül ayında gerçekleştirilen, astronomların yanı sıra yurt içi ve dışından yaklaşık 1500 gök bilimi meraklısını buluşturan etkinlik sonrası Zerzevan Kalesi'nde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

Haberler 06.10.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesindeki, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde eylül aynda gerçekletirilen Gökyüzü Gözlem Etkinlii tarihi kaleye ziyaretçi ilgisini artrd.

Kültür ve Turizm Bakanl koordinesinde 2014ten bu yana kaz çalmas devam eden UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki kale, 2-4 Eylülde TÜBTAK Ulusal Gözlemevince (TUG) gerçekletirilen Uluslararas Gökyüzü Gözlem Etkinliine ev sahiplii yapt.

Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, TÜBTAK, Türkiye Uzay Ajans, Diyarbakr Valilii, Büyükehir Belediye Bakanl ile Karacada Kalknma Ajans tarafndan desteklenen, profesyonel ve amatör astronomlarn yan sra yurt içi ve dndan yaklak 1500 gök bilimi meraklsn buluturan etkinlik sonras tarihi kalede ziyaretçi younluu yaanyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) denetimleri kapsamnda kademeli ve belirli saylarla kaz sahasna alnan ziyaretçiler, uzmanlar eliinde gezdikleri alanda adeta tarihe yolculuk yapyor.

GÖKYÜZÜNÜN ZLENEBLD TÜRKYEDEK EN Y 10 NOKTADAN BR

Dicle Üniversitesi Öretim Üyesi ve kaz ekibi bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, Türkiyedeki en genç kaz çalmalarndan biri olan Zerzevan Kalesinde 2014 ylnda baladklar kazlarn ardndan ksa sürede büyük gelime kat ettiklerini söyledi.

Kalenin 3 bin yl öncesine tarihlendiini fakat Roma döneminde kesintisiz 400 yl askeri yerleim yeri olarak aktif kullanldn ifade eden Cokun, Dünyann en iyi korunmu Roma garnizonu ve snrlar içerisinde dünyann en iyi korunmu Mithras tapnana sahip. Burada dönemin askeri ve sivil yaantsna dair her ey mevcut. Yani 1700 yl boyunca zamann durduu bir yerden bahsediyoruz. dedi.

Cokun, çalmalarla tarihin yeniden gün yüzüne çkarldn dile getirerek, 2017de tapnan gün na çkarlmas ile kaleye hem yurt içi hem de yurt dnda büyük ilgi gösterildiini aktard.

Mithras tapnaklarnn dünyada çok az bulunduunu, en son çkarlann da Zerzevanda olduunu anlatan Cokun, unlar kaydetti:

Zerzevan Kalesi gökyüzünün izlenebildii Türkiyedeki en iyi 10 noktadan biri. Bu nedenle burada Uluslararas Gökyüzü Gözlem etkinlii düzenlendi. Dünyann ve Türkiyenin farkl yerlerinden gökyüzü gözlemcileri geldi. Bu oldukça önemli bir proje. Etkinliin Diyarbakrn ve bölgenin tantm açsndan muazzam bir etkisi oldu. Ziyaretçi says önceki yllarn ayn dönemine göre üç katna çkt. Bu da Zerzevan Kalesinin hem bilinirlii hem de ziyaretçi ilgisi açsndan önemli.

SALGIN SONRASI HEDEF YILDA 1 MLYON ZYARETç

Cokun, salgna ramen ziyaretçi saysnda eylül itibaryla 200 bini geçtiklerine iaret ederek, yl sonuna kadar 500 bin kiinin gelmesini hedeflediklerini bildirdi.

Salgn sonras ylda en az 1 milyon ziyaretçi Zerevan Kalesine gelecek. Bunun hazrlklarn yapyoruz. diyen Cokun, Gökyüzü Gözlem Etkinlii sayesinde kalenin ziyaret edilme orannda büyük art salandn belirtti.

ZERZEVAN KALES LG ODAI OLDU

stanbulda tur organizatörü Tülay Zeybek Özcan da tarihi alann tannrlnn artrlmasnda uluslararas etkinliin büyük faydas olduunu söyledi.

Bölgedeki bu deerleri tantmak için ellerinden gelen çabay sarf ettiklerini dile getiren Özcan, Zerzevan Kalesi ilgi oda oldu. nsanlarn buraya ilgisi çok artt. Bizler de burada ön çalmalarmz yapyoruz. Nasl Göbeklitepe bir marka haline geldiyse Zerzevan Kalesi de bir marka olma yolunda hzla ilerliyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git