Bombalanan camide yükselen ezan sesi!

3 yıl önce kazılan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'de yıkılan veya hasar gören camilerden 120'si, yapılan restorasyon ve inşa çalışmaları ile yeniden ibadete açıldı.

Haberler 08.10.2018 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ezan sesinin yeniden yükseldii camilerde, vatandalar salanan huzurla ibadetlerini yerine getirmenin mutluluunu yayor. Örgüt üyelerinin ykt camilerin yerine yenilerinin yapm ile zarar gören dier camilerin de onarm çalmalar sürüyor

Sur lçe Müftüsü smail Fakirullah Bu olaylar bizi derinden etkiledii gibi vatanda da derinden etkilemitir. nallah bundan sonraki süreçte böyle bir ey olmayacaktr, buna artk vatanda müsaade etmeyecektir

PKKllarca yaklak 3 yl önce kazlan çukurlar, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayclar nedeniyle Diyarbakr, rnak ve Mardinde yklan veya hasar gören camilerden 120sinde yaplan restorasyon ve yapm çalmalar sayesinde yeniden ibadet yaplyor.

Krsaldaki saldrlarn ehir merkezlerine ve ilçelere tayan, çukur kazp barikat kuran, yollara, çukurlara ve barikatlara patlayc tuzaklayan PKKllar, yaklak 3 yl önce yaam hiçe sayan saldrlarnda ibadethaneleri de hedef ald.

Diyarbakrn Sur ilçesinde, rnak kent merkezi ile Cizre, dil ve Silopi ilçelerinde, Mardinin Nusaybin ve Dargeçit ilçesinde terör saldrlar sonucu tahrip olan 151 camiden büyük bir ksm, devletin imkanyla onarld.

Onarm ve yapm biten camilerden 120sinde yeniden ezan sesi yükselirken, vatandalar salanan huzurla camilerde tekrar ibadet yapmann mutluluunu yayor.

- 3 tarihi cami ibadete açld

Diyarbakrn Sur ilçesinde birçok ev ve tarihi yapnn yan sra zarar gören Nasuh Paa, Fatih Paa, Arap eyh, Hac Hamit, Hasrl, Hocaolu, brahim Bey, Kad, eyh Mutahhar camilerinden brahim Bey, Kad ve eyh Mutahhar Camisi yaplan restorasyon çalmalarndan sonra ibadete açld.

lçede, teröristlerce 2 kez atee verilen 1516-1520 yllarnda dönemin Vali Bykl Mehmet Paa tarafndan yaptrlan ve kubbelerinin kurunla kapl olmas dolaysyla Kurunlu diye de anlan, kentteki ilk Osmanl eseri Fatihpaa Camisi ve dier 4 caminin restorasyon çalmalar sürüyor.

- Bundan sonra inallah ezanlarmz susmayacak

Sur lçe Müftüsü smail Fakirullah, toplum tarafndan telin edilen ve karl bulunmayan çukur olaylarnda en çok etkilenen yerlerin banda camilerin yer aldn söyledi.

Vatandalar belki de kendi evlerinin zarar görmesini bir ekilde kabul ettiler ama ehadetin ve slamn sancaktarl olan alemin iareti olan camilerimizin ve minarelerimizin zarar görmesini bir türlü içlerine sindiremediler. diyen Fakirullah, onarm tamamlanan ve ibadete açlan camilerden ezan seslerinin yükseldiini belirtti.

Camiler açlnca gözyana hakim olamayan birçok vatanda gördüklerini dile getiren Fakirullah, öyle konutu:

Aladlar, camilerine sarldlar. Bu olaylar bizi derinden etkiledii gibi vatanda da derinden etkilemitir. nallah bundan sonraki süreçte böyle bir ey olmayacaktr, buna artk vatanda müsaade etmeyecektir. Bundan sonra inallah ezanlarmz da susmayacak, camilerimiz de kapanmayacak. Birliimizin ve ehadetlerimizin temeli olan bu ezanlar inallah ilelebet Surun minarelerinde, özelde Diyarbakrda, genelde ülkemizde inallah güzel müezzinlerimiz tarafndan okunarak dalga dalga her tarafa yaylacaktr.

Teröristlerin Kurunlu Camisini kamp olarak kullandklarn anmsatan Fakirullah, camide ciddi bir hasarn olduunu, sadece caminin deil yüreklerinin de yakldn dile getirdi.

Onlar aslnda yapm olduklar eylemin ne kadar ve hangi açdan tesir edeceini biliyorlard. Camilerimizi ele geçirerek bizi ele geçireceklerini düünüyorlard, Allaha çok ükürler olsun, Rabbim hiçbir zaman frsat vermemi, bundan sonra da frsat vermeyecek. diyen Fakirullah, restorasyon çalmas süren dier camilerin de 2020 ylnn banda ibadete açlacan bildirdi.

- 3 yl camimizden uzak kaldk

Kad Cami mam Süleyman Özdemir de çukur ve terör olaylarnda son derece üzüntülü bir ekilde görevli bulunduu camiden ayrlmak zorunda kaldn, bu ayrln kendisinde büyük bir yara braktn anlatt.

Özdemir, Yaklak 130 kurun darbesi alm. ç ksmna bir ey olmad için ükrediyoruz. Yaklak 3 yl camimizden uzak kaldk. Tadilatnn bitim aamasna yaklatn görünce çok sevindik. Ramazan ayndan itibaren burada görev yapma huzuru ve mutluluu içerisinde cemaatimize kavutuumuza ükrediyoruz. ifadelerini kulland.

Caminin bulunduu çevrede evler ykldndan cemaatinin çounun çevreden gelen esnaftan olutuunu aktaran Özdemir, bu nedenle eskiden yer bulmakta güçlük çeken cemaatinin imdi olmadn kaydetti.

Özdemir, Eskiden öle ve ikindi namazlarnda cami dolup taard. Yer bulamayanlar darya serdikleri seccadelerde namazn klard. imdi ise 8-10 kiiyiz. Bunun üzüntüsünü hala yayoruz. Allah buna sebep olanlara hakkmz brakmasn. dedi.

Cami cemaatinden Özcan Asana ise çukur olaylarnda camilerin onarldn, camilerin çok güzel olduunu söyledi.

Camiye saldrmak da ne demek bu münafklktr. Buras Allahn evidir, buraya saldrlmaz. Bunun hesab ahirette sorulur. Saldry yapanlarn Allah hepsinin belasn versin, hepsini knyorum, lanetliyorum. imdi, namazmz klyoruz, gayet mutluyuz. Bir skntmz yok. çocukluumdan beri geldiim camimize, cemaatimize, mahallemize kavutuk. ifadelerini kullanan Asana, camileri yeniden ibadete açan yetkililere teekkür etti.

Recep Paçal ise camide ibadet etmenin mutluluunu dile getirerek, Camiye kavuma duygusunu anlatamam özellikle hocamzla bulumamz, ibadet yapmamz ve onunla sohbetlerimiz, bunlar özledik. çocukluum bu camide geçti, tekrar bulumamz ayr bir mutluluk veriyor. diye konutu.

- Yklan camilerin yerine yenileri yaplyor

rnak l Müftüsü Ramazan Tolan, terör örgütünün kent merkezi ve ilçelerde camileri karargah gibi kullandn, kent merkezindeki 11 caminin ykldn, 13 cami ve 3 Kuran kursunun hasar gördüünü hatrlatt.

Tolan, devletin balatt yapm ve onarm faaliyetleri kapsamnda 13 cami ve 3 Kuran kursunu tadilatn bitirerek ibadete açtklarn, yklan camilerin yerine de il genelinde 45 caminin yapmnn sürdüünü bildirdi.

Terör saldrlarnda teröristlerin barnma yeri olarak il genelinde 70 camiyi kullandn anmsatan Tolan, camilerin büyük ksmnn Diyanet leri Bakanl ile Türkiye Diyanet Vakf yardmyla ksa bir zamanda onarlarak faaliyete geçtiini dile getirdi.

- Huzur içinde namazlarmz cemaatle klyoruz

Vatandalardan Sait Akba, terör saldrlar sonucunda zarar gören Geylani Camisinin devlet tarafndan onarlarak tekrar ibadete açldn aktard.

Akba, Biz de huzur ve huu içinde farz namazlarmz cemaatle klyoruz. nallah yeni yaplan konutlarn bitmesiyle cami cemaatimize de kavuacaz. Camiyi onarmda emei geçen herkesten Allah raz olsun. diye konutu.

Silopi lçe Müftü Vekili Mehmet Bilgin, ilçede terör saldrlarndan 9 caminin zarar gördüünü, bunlarn Diyanet leri Bakanl ve Türkiye Diyanet Vakfnca onarlarak ibadete açldn, tamamen yklan 2 caminin yapmnn da sürdüünü ifade etti.

Cizre lçe Müftüsü Selahattin Ylmaz ise saldrlarda 14 caminin ykldn, 38 cami ve 4 Kuran kursunun zarar gördüünü aktararak, Zarar gören 38 camimizin tadilatlarn ksa sürede yapp ibadete açtk. Camilerimiz ve Kuran kurslarmzn yapl ve onarmn hem duyarl vatandalarmz hem de Diyanet Vakfmzca karland. dedi.

- Daha iyi ve güzel günler bizleri bekliyor

Mardinin Nusaybin ve Dargeçit ilçelerinde de bir yandan zarar gören camiler onarlrken dier taraftan da yeni camilerin yapm devam ediyor.

Nusaybinde Frat, Abdulkadir Paa ve Yeniehir mahallelerinde teröristlerin tamamen ykt camilerin yerine TOK tarafndan 5 cami yaptrld.

Dargeçit ilçesinde de çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan belediye ve vatandalarn da gönüllü desteiyle hasar gören 3 cami onarld.

Aslna uygun restore edilen Safa, Nur ve Hac brahim camileri yenilendi, zarar gören yerler onarld.

Nusaybin lçe Müftüsü Üsame Anlaan, devletin bütün imkanlarn kullanarak ilçeyi yeniden ina ettiini söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfnn 7 camiyi onardn aktaran Anlaan, TOKnin de çok güzel 5 cami yaptn bildirdi.

Anlaan, öyle konutu:

Hem cami hem Kuran kursu hizmetlerimizle halkmzn manevi destek ihtiyacn karlamaya gayret gösteriyoruz. Halkla iç içeyiz, hocalarmzn moralleri iyi durumda, motivasyonlarn en üst düzeyde tutmaya gayret gösteriyoruz. nallah daha iyi ve güzel günler bizleri bekliyor.

Ana Sayfaya Git