Borcunu ödemeyene elektrik verilmeyecek

Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay çiftçileri uyardı: “Borcunu ödemeyen çiftçilere elektrik vermeyeceğiz, ekin ekmeyin”

Haberler 03.11.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Siirt, Batman ve rnaka enerji datan Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Atalay, bölgede borcunu ödemeyen çiftçilere artk elektrik vermeyeceklerini belirterek, Borcunu ödemeyen çiftçilerimizi uyaryoruz imdiden ekin ekmeyin, bizim size elektrik verecek gücümüz artk yok dedi.

Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Atalay, Genel Müdür Yaar Arvas ve Dicle Elektrik Perakende Sat A.. (DEPSA) Genel müdürü Murat Karagüzel, çevrimiçi toplantda basn mensuplarnn sorularn yantlad.

Yüzde 76 olan kayp-kaçak orann yüzde 46ya düürdük

Atalay bölgedeki alt ilde, 6 milyon insan ve 2 milyon 100 bin aboneye enerji datan Türkiyedeki 21 irketten biri olduklarn ve nüfus oranna göre enerji tedariki yapan ikinci büyük irket olduklarn söyledi.

Geçen yl 6 ila 21,5 milyar kilowat saat enerji tedariki yaptklarn, bu yl bu orann 24 milyar kilowat saat olduunu söyleyen Atalay, öyle konutu: Biz özelletirme ile alrken bölgedeki kayp-kaçak oran yüzde 76 idi, imdi bunu yüzde 46ya düürdük. Türkiyede toplam yaklak 12 milyar kilowat saat enerji tarmsal alanda kullanlrken, bunun yars bizim bölgemizde kullanlyor. Diyarbakr, anlurfa ve Mardinde bu yl ciddi kuraklk yaand. Enerji çekiminde yüzde 31 orannda bir art söz konusu oldu. 2 bin 800 olan çalan saymz biz, 7 bin 500e çkardk. çalanlarmzn yüzde 98i bölge insanndan oluuyor. Bölgedeki elektrik tüketimi Türkiye ortalamasnn 2,4 katndan fazla. Türkiyenin ortalama kayp-kaçak oran yüzde 11 iken bölgede bu oran maalesef yüzde 46dr. Biz, önümüzdeki yldan itibaren yllk ortalama 1 milyarlk yatrm yapacaz. Türkiye genelinde tahsilat oran yüzde 99 iken bölgede ancak tahsilatn yüzde 91ini alabiliyoruz. Bölgede 900 bin aboneyi dönütürdük ve yüzde 15 civarnda kaçak kayp yakaladk.

Bölgenin kayp-kaçak ile anlmasndan biz de rahatsz oluyoruz

Atalay, bölgenin elektrikte kayp-kaçak ile anlmasndan kendilerinin de rahatsz olduunu, bölgedeki herkesin elektrii kaçak kullanmadn belirterek, Enerji fiyatlarnda ciddi artlar söz konusu. Petrol, doalgaz ve kömürdeki artlar biliyorsunuz. Bunlardaki artn enerjiye fiyat art olarak yansmas doal. Bunun vatandalara yansmamas için gayret sarf ediyoruz. Ülkemizin artlar ortadadr. Datm irketleri olarak çok zorlama olmasa elektrik fiyatlarnda art olmas istenmez. Kaçak enerji, daha çok krsal kesimlerde kullanlyor. Krsalda 4 bin köy var ve maalesef yüzde 90 kaçak kullanyor. Köylerde ve tarmsal sulamada ciddi kaçak kullanm var diye konutu.

Borcu olan çiftçiye elektrik vermeyeceiz

Atalay, bölgede enerjinin yüzde 35inin tarmsal sulamada kullanldn, Mardinde 6 bin 500 çiftçinin bulunduunu ve 2019dan beri sadece 600-700 çiftçinin elektrik borcunu ödediini vurgulayarak, Yüzde 90 kulland elektriin bedelini ödememitir. Msr eken bir çiftçi günde ortalama 20 saat elektrik kullanyor. 90 günde 270 bin kilowat saat enerji tüketiyor. Buradan çiftçilere sesleniyorum, borcunu ödemeyen çiftçilere elektrik vermeyeceiz. Borcunu ödemeyen çiftçi imdi bouna eken ekmesin. Damlama sulama ile enerjinin yars kadar tasarruf edilebilirken ve haslatta yüzde 40 art yaanrken, çiftçilerimizin vahi ve sallama sulama yöntemlerinden vazgeçmesi gerek dedi.

Ana Sayfaya Git