Börü soruşturması skandala dönüştü!

Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesine ilişkin soruşturmada fail olarak gösterilen kişilerle ilgili skandal bir gelişme daha yaşandı. Olay günü cezaevinde olay sanıktan sonra 25 yaşındaki ersim Adıyaman'ın da olay günü Asker'de bulunduğu ortaya çıktı.

Haberler 17.04.2015 - 01:05 Son Güncelleme : 17.04.2015 - 01:05

DİYARBAKIR- Geçtiğimiz Ekim ayında Diyarbakırda yapılan Kobani eylemleri sırasında Yasin Börü, Riyat Güneş, Ahmet Dakak ve Hasan Gökoguzun öldürülmesiyle ilgili davada firari sanık olarak aranan 25 yaşındaki Ersin Adıyamanın olay günü İzmir Menemende askerlik yaptığı ortaya çıktı. İstanbulda yakalanan, 1 gün tutuklu kalan Adıyaman, Askerlik Şubesinin evrakları göndermesi üzerine tahliye edildi.

Geçen yıl 7 Ekimde Hüda- Par yanlıları Yasin Börü, Riyat Güneş, Ahmet Dakak ve Hasan Gökoğuzun öldürülmesine ilişkin 24ü tutuklu, 34 kişi hakkında 5inci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın firari sanığı Ersin Adıyaman, İstanbulda yakalandı. Sanıklardan M.A.nın teşhisi ile kimliği tespit edilen ve Canavarca hisle ve eziyet çektirerek adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle yargılanan Ersin Adıyaman, işlemlerinin ardından çağlayan Adliyesine çıkarıldı.

OLAYLAR SIRASINDA İZMİRDE ASKERDİM

İstanbuldan SEGBİS sistemi ile davanın görüldüğü Diyarbakır 5inci Ağır Ceza Mahkemesine ifade veren Ersin Adıyaman, 6-8 Ekim olayları sırasında İzmir Menemende bulunan 57nci Topçu Tugayında vatani görevini yaptığını ve 22 Ekim 2014 tarihinde terhis olduğunu söyledi. İstanbulda bir tekstil şirketinde çalıştığını belirten Adıyaman, Suçlamayı kabul etmiyorum. Beni teşhis ettiğini söyleyen sanığı tanımıyorum. 6-7 Ekim olayları sırasında Menemende 57nci Topçu Tugayında askerdim. Olaylarla bir ilgim yok. askerdeydim dedi.

Vatini görevini yapmaya 2010 yılı Aralık ayında gittiğini ve 3 kez firar ettiği için 22 Ekim 2014 tarihinde tezkere aldığını belirten Adıyaman, şöyle dedi:

Askere gittikten sonra 3 kez firar ettim. Her seferinde gidip teslim oldum. Son firarda kandırılarak PKKnın dağ kadrosuna katılmak için Iraka gittim. Sonra bizi dağa götürdüler. Eğitim aldıktan sonra ailemi özlemeye başladım ve fikrim değişti. Bir arkadaşla tuvalete gitme bahanesiyle kaçtık. Sonra peşimizden bir araba gelip bizi geri götürdü. El ve ayaklarımızı bağlayıp bizi hücreye koydular. İki hafta sonra biri gelerek burada kalıp kalmayacağımızı sordu. Kalmak istemediğimizi söyledik. Bizi bir yere götürüp, ellerimizi kelepçeleyip hücreye koydular. Burada uzun süre kaldık. Bizi soruşturmaya aldılar ve rapor istediler. Raporda evimize gitmek istediğimizi ve kandırılarak buraya getirildiğimizi yazdık. 20 gün sonra eve gönderilmemize karar verildi. Ailemizi telefonla aramamızı söylediler. Ağabeyim beni alarak peşmergeye teslim etti. Peşmerge de beni Irak topraklarında Türk polisine teslim etti. Silopide ifadem alındıktan sonra Diyarbakıra gönderildim. Asker kaçağı olduğum için beni jandarmaya teslim ettiler. İki gün içinde birliğime teslim olmam gerektiğini söyleyerek serbest bıraktılar. Hemen Menemene giderek birliğime teslim olduk. Teslim olduktan sonra da bir daha firar etmedim ve askerliğimi bitirdim. Ben askerdeyken Kobani olayları oldu. 22 Ekimde terhis oldum.

MAHKEME TUTUKLAYARAK SORDU

Diyarbakır 5inci Ağır Ceza Mahkemesi ifade alınması ardından sanık Ersin Adıyamanın tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme sanığın memleketi olan Muşun Malazgirt İlçesi Askerlik Şubesine yazı göndererek Ersin Adıyamanın 6-8 Ekim tarihinde askerde olup- olmadığını sordu. Malazgirt Askerlik Şube Başkanlığı Adıyamanın olay tarihinde İzmir Menemende vatani görevini yaptığını ve 22 Ekim tarihinde terhis olduğunu bildirdi.

1 GÜN TUTUKLU KALDI

Askerlik Şubesinin sanık savunmasını doğrular nitelikte yazı göndermesi üzerine toplanan mahkeme heyeti, Ersin Adıyamanın tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme kararında sanık hakkında Canavarca Hisle ve eziyet çektirerek adam öldürme suçundan 28 Mart 2015 tarihinde yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi. Kararda Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalanan sanığın savunmasının alınarak, tutuklanmasına karar verildiği kaydedildi. Sanığın savunmasında olay tarihinde askerlik hizmetini yaptığını söylediği belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi;

Mahkememizce Malazgirt Askerlik Şube Başkanlığına yazılan müzekkerreye istinaden sanığın hizmet durum çizelgesinin gönderildiği, çizelgenin incelemesinde sanığın suç tarihinde fiilen askerlik hizmetini yaptığı görülmüştür. Bu nedenle sanık Ersin Adıyamanın suç tarihinde İzmir Menemen 57nci Topçu Tugay Komutan Yardımcılığı 2nci Tabur 3üncü Batarya Komutanlığında askerlik hizmetini fiilen yerine getirdiğine ilişkin yazı, mevcut delil durumu ve tutuklamanın koruma tedbiri olması gözetilerek tahliyesine karar verilmiştir.

A.A.YDE SUç TARİHİNDE CEZAEVİNDEYDİ

Olayla ilgili 18 Mart günü gözaltına alınarak Diyarbakır 3üncü Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan A.A.Y., suçlamaları kabul etmemesine rağmen tutuklanmıştı. İfadesi alınan A.A.Y., söz konusu olay tarihi olan 7 Ekimde daha önce işlediği bir suç nedeniyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunduğunu, 9 Ekimde cezaevinden çıktığını belirtmesi üzerine yapılan inceleme sonucunda cezaevinde bulunduğu tespit edilerek tahliye edilmişti.

İDDİANAME

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede 34 şüpheli hakkında Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, Terör örgütü propagandası yapma suçlarından ceza istenmişti. İddianamede şüpheliler H.O., A.B., A.G., H.U., M.K., A.T., S.ç., H.O., Y.D., U.D., A.T., A.P., Ü.D., A.T., H.A., C.Y., R.B., B.D., R.Ö., M.Ş.Y., A.K., M.A., E.F., M.ç., R.S., A.A.Y., B.A., C.T., A.T., İ.Ö., A.T., A.K., E.A. ve E.B.nin 2şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle cezalandırılmaları, bazı şüphelilerin ise Konut dokunulmazlığını ihlal etme suçundan yargılanmaları istenmişti. Ssanıklardan M.A.nın Ersin Adıyamanı teşhis ettiği ve olaylara katıldığını söylediği belirtilmişti. Sanık M.A. ifadesinde olaylar sırasında Ersin Adıyamanın elinde sopa olduğunu gördüğünü söylemişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır