Briket evlerde çocuk olmak

Suriye'de 10 yılı aşkın zamandır süren iç savaş, en acı yüzünü çocuklara yaşattı. Kimi savaşla büyüyen kimi bombardıman altında dünyaya gelen çocuklar, artık briket evlerinde hayata tutunuyor. Silahların gölgesinde okula gidip, sokakta oynayan çocuklar tüm yaşadıklarına rağmen gülmekten vazgeçmiyor.

Haberler 08.04.2021 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 Mart 2011de balayan ve 10 yl akn zamandr devam eden Suriyedeki iç sava, en çok çocuklar vurdu. Savan gölgesinde dünyaya gelen çocuklar, terör örgütleri ile rejim güçlerinin bombardmana tuttuu Hama, Humus ve Halepten kaçan aileleriyle birlikte dlip krsalndaki kampalar snd. Burada yaklak 3 yl çadrda yaayan çocuklardan 1200ü, aileleriyle birlikte Sarmada kentinde yaplan 2 odal briket evlere göç etti. Binden fazla briket evin yapld Sarmada sokaklar, imdi yeniden çocuk sesleriyle çnlyor. Tahrir el-am örgütünün kontrolündeki bölgede çocuklar, silahlarn gölgesinde okula gidip, oyun oynuyor.

SALINCAA BNEBLMEK çN YARIIYORLAR

Bölgede, Türk Kzlay 2 oyun park kurdu. Böylelikle de çocuklarn çounluu ilk kez oyun parkyla tant. Bugüne kadar briket evlerin inaatlarnda oynayan çocuklar, parklardaki salncaklarda sallanabilmek, kaydraktan kayabilmek için birbirleriyle yaryor.

GR KENTTE YAAM ZORLUU

Bombal saldrlarda evleri ile aile üyelerinin bir ksmn kaybeden, kendileri de yaralanan çocuklardan bazlar ise, savan izlerini yüzlerinde tayor. Halep ekmei, zeytinya, domates ve salatalk ile hazrlanan sandviçlerle karnlarn doyuran çocuklarn en sevdii yiyecekler ise yatlar gibi çikolata, bisküvi ve cips. Yardm kurulular tarafndan gönderilen çikolatalar kapan çocuklar, okullarna kamyonet kasalarnda gidiyor. Baz çocuklar ise, dakikalarca yürüyerek okuluna ulamak zorunda kalyor.

KORONAVRÜS YOK

Tüm olumsuzluklara ramen gülmeyi baaran çocuklar, bölgeye giri çk olmamas nedeniyle dünyay kasp kavuran korornavirüs salgnndan uzak kalyorlar.

RAKAMLARLA SURYEDE çOCUK

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF), Suriyede 10 ylda 12 bin çocuun öldüünü ya da yaralandn açklad. Açklamaya göre, ülkede yaklak 6 milyon çocuun ise insani yardma ihtiyac var. Suriye içinde 2,5 milyon çocuk, komu ülkelere kaçmak zorunda kalan yaklak 750 bin çocuk okula gidemiyor.

Yaklak 500 bin çocuk, kronik olarak yetersiz beslenirken, ebeveynlerin çocuklarn çaltrmak veya erken evlendirmekten baka seçenei bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git