Bu akşam Berat kandili

11 Ay'ın Sultanı Ramazan-ı şerif'in müjdecesi kabul edilen Berat Kandili bu akşam, idrak edilecek.

Haberler 19.04.2019 - 12:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Mübarek Ramazan-i erifin müjdecisi kabul edilen Berat Kandili bu akam idrak edilecek.

BERAT KANDL

Berat Kandili, 8 Martta balayan üç aylarn ikincisi aban aynn 15inci gecesine denk geliyor. Beraet kelimesinin ksaltlm ifadesi olan berat, slam inancna göre günahlardan arnma, temize çkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarna geliyor.

Peygamber Efendimiz

Ayrca hicretin ikinci senesi aban aynn 15inci günü, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) ziyaret için gittii Beni Seleme yurdundaki mescidde öle namaznn ikinci rekatn klarken, kblenin Mescid-i Aksadan Mescid-i Haram yönünde deitii hakknda ayet indi. Hazreti Muhammed ile cemaatin bu esnada yönünü Kabeye çevirmesiyle birliin sembolü olan bu tarihi olay, Berat gecesini deerli klan balca nedenlerden birini oluturuyor.

Berat Kandili mesj

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin, Berat Kandiline ilikin öyle buyurduu ifade ediliyor, aban aynn 15inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasna rahmetiyle tecelli eder ve Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rzk isteyen, rzk vereyim. Yok mu ifa isteyen, ifa vereyim. Yok mu baka istei olan ona da istediini vereyim buyurur.

Berat Gecesinin be ayr özellii vardr.

1. Bütün hikmetli ilerin ayrmna balanmas.

2. Bu gecede yaplacak ibadetlerin dier vakitlere nispetle kat kat sevapl olmas.

3. lhi rahmetin bütün lemi kuatmas.

4. Allahn af ve balamasnn comas.

5. Peygamber Efendimize (S.A.V) tam bir efaat yetkisinin verilmi olmas.

Berat Gecesi ibadeti

Gecenin manevi deeri dolaysyla namaz, Kurn tilaveti, zikir, tesbih ve istifarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardm ve benzeri hayrl amellere özel bir önem verilmesi müstehaptr.

mam- Gazali Hazretleri el-hyda, Berat Gecesinde yüz rekt namaz klnmas hakknda bir rivayete yer verse de, hadis limleri bu namazn sünnette yerinin olmadn, böyle bir namazn Hicretten 400 sene sonra Kudüste klnm olduu tesbitinde bulunurlar. Hatta mam Nevevi böyle bir namazn sünnette bulunmad için bidat bile olduunu ifade eder.

Bunun yerine kaza namaznn klnmas daha isabetli olacaktr. Bununla beraber klnd takdirde de sevabnn olmad anlamna gelmez. çünkü ibadet alkanlklarnn iyice azald zamanmzda, insanlarn bu vesileyle namaza yönelmelerini hogörü ile karlamak faydal olacaktr.

Berat Gecesi Duas

Peygamber Efendimiz Aleyhissaltü Vesselam bu gece Rabbine öyle dua etmitir: Allahm, azabndan affna, gazabndan rzana snrm, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gerei gibi hamd etmekten cizim. Sen Kendini sena ettiin gibi yücesin.11

Berat Duas

Baz mna büyüklerinin de öyle bir duas vardr: Allahm, ayet ismimi sadler defterine yazdysan, orada sabit kl. ayet ismimi akiler defterine yazdysan oradan sil. çünkü Sen buyurdun ki, Allah dilediini siler yok eder, dilediini de sabit brakr, Levh-i Mahfuz Onun katndadr.12

Bu idrak ve uur içinde ihya edeceimiz Berat Gecesinin hepimiz için hayrlara vesile olmasn Cenab- Hakktan niyaz edelim...

Ana Sayfaya Git