Bu Gece Kadir Gecesi

İslam dininde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi,19 Mayıs'ta yani bu akşam, tüm İslam dünyasında olduğu gibi Türkiye'de de kutlanacak.

Haberler 13.07.2015 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynn son on gününde gizli olduuna inanlan Kadir Gecesi, bu sene ramazann 26nc gecesi olan 13 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor.

KADR GECES

slam dininde Kuran- Kerimin indirilmeye baland Kadir Gecesi, sema kaplarnn açld, dua ve tövbelerin kabul edildii kutlu gece olarak kabul ediliyor. Kuran- Kerimde Kadir Suresinde bu gece öyle anlatlyor:

üphesiz, biz onu (Kuran) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayrldr. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü i için iner de iner. O gece, tan yerinin aarmasna kadar bir esenliktir.

GÖRMEZDEN MESAJ

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kadir Gecesi dolaysyla mesaj yaymlad. Görmez mesajnda, ramazan ayn on bir ayn sultan klan Allahn Kadir Gecesini de ramazann kalbi ve kymetlisi kldn belirtti.

Bu gecenin deerinin anlatld Kadir suresinin Müslümanlara üç mesaj verdiini kaydeden Görmez, Birincisi, Kadir Gecesinin, hidayet kaynamz Kuran- Kerimin, ümmeti olmakla müftehir olduumuz Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafann kalbine inmeye ve slam güneinin yeryüzünü aydnlatmaya balad gece olmasdr ifadesini kulland.

Kadir suresinin ikinci mesajn ise Müminlere ömre bedel imkan ve frsat sunulmu olmas diye tanmlayan Görmez, öyle devam etti: Bunun anlam udur: Ey ömür sermayesini bo ve beyhude geçiren insan, her yl bir ömre bedel bir gece sana lütfedilmitir. Öyleyse yeni bir hayata balayabilirsin. u halde Kadir Gecesini ihya etmenin yolu, Bir daha dönmemek üzere tövbe ederek Kurann hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine ne ölçüde sarlyoruz?, Biz Kuranda ne kadar varz? Kuran bizde ne kadar var? sorularnn cevabn nefsimizde, ailemizde, toplumumuzda ve slam toplumlarnda aramaktan geçer.

Üçüncü mesaj, Vahiy melei Cebrail aleyhisselam ile Allahn meleklerinin Kadir Gecesinde yeryüzüne selam ve esenlik getirmek üzere her türlü i için inmeleri diye açklayan Görmez, Kurann nüzulü hürmetine bir kez yaanan bu hadisenin Allahn müminlere çok büyük bir ikram, ihsan ve lütfu olarak her sene tekerrür ettiinin altn çizdi.

Kadir Gecesini ihya etmenin yolunun Kurann bar ve esenlik mesajlarna kulak vermekten, yeryüzünde bar ve esenliin egemen olmas için çaba göstermekten geçtiini vurgulayan Görmez, Ancak o zaman Allahn meleklerinin yeryüzüne bar ve esenlik getirmek üzere indiklerini idrak edebiliriz deerlendirmesinde bulundu.

Görmez, bata Suriye ve Irak olmak üzere dünyann farkl yerlerinde Müslümanlarn yaad iddet ve çatmalar ile Filistin, Kudüs, Gazze, Msr, Dou Türkistan ve Myanmarn Arakan eyaletindeki mazlumiyet ve maduriyetlerin, bu ramazann da buruk bir ekilde geçirilmesine neden olduunu belirtti.

ÜMMET- MUHAMED FTNE HASTALII

Görmez, Müslümanlardan Kadir Gecesinde u duada bulunulmasn istedi:

Ya Rabbel-Alemin. Ümmet-i Muhammede rahmetinle muamele eyle. Ümmet-i Muhammedi cehalet, tefrika ve fitne hastalndan kurtar. Ümmet-i Muhammedi iki cihanda aziz eyle. Ümmet-i Muhammedi tevhid ve vahdette birletir. Bizleri Müminler ancak kardetirler ilahi fermannca zihinleri bir, yürekleri bir, gayeleri bir, sevgileri bir, hüzünleri bir, aclar bir kardeler topluluu eyle. Bizleri, bütün insanln özlemi olan bar ve huzur ortamn tesis edenlerden eyle. Bizleri Kadir Gecesinin feyz ve bereketinden mahrum eyleme.

Ana Sayfaya Git