Bu mesaja dikkat

İstanbul'da yaşayan Fevzi S., telefonuna gelen 'Utanmıyor musun bu resmi çekmeye' ifadelerinin yer aldığı SMS'e tıklayınca başına gelmeyen kalmadı. Rehberindeki 900 kişiye aynı mesaj iletildi. Mesaja tıklayanların da telefonları bir süre kapandı. Siber Güvenlik Uzmanı Yavuz Selim Yüksel, "Size gelen mesajda bir problem olduğunu ve bunu çözmenizi istiyorlar. Hakkınızda birtakım müstehcen fotoğrafların internette dağıldığını hesabınızdan birilerinin para istediğini söylüyorlar. Mesajlarda bir netlik yoksa ve şüpheleniyorsak kesinlikle o linke tıklamamak lazım" diye uyardı.

Haberler 05.02.2022 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Büyükçekmecede yaayan 60 yandaki terzi Fevzi S.nin cep telefonuna, 31 Ocakta Utanmyor musun bu resmi çekmeye ifadelerinin yer ald SMS geldi. SMSe tklayan Fevzi S.nin telefonu annda kapand. Telefonunun bozulduundan üphelenen Fevzi S., hemen tamirciye gitti. Tamirden sonra açlan telefonuna gelen mesajlar okuyan Fevzi S., iin asln örenince büyük ok geçirdi. Fevzi S., rehberindeki 900 kiiye de, Dolandrclk yöntemi olarak kullanlan bu SMS mesajnn iletildiini gördü. SMS mesajna tklayanlarn ayn sorunu yaadn örenen Fevzi S., rehberindeki kiileri arayarak nanmayn o SMSleri ben atmadm diye uyarmaya çalt. Dolandrclarn bu yöntem ile SMS giden kiilerin hem dijital banka hesaplarn hem de sosyal medya hesaplarn ele geçirmeye çalt ortaya çkt.

SMS REHBERMDEK 900 KYE GTM

Yaad maduriyeti anlatan Fevzi S., Telefonuma link geldiinde bilmeden üzerine tkladm. Telefon bloke oldu, tamirciye götürdüm. Meer ben linke tkladktan sonra ayn SMS, rehberimdeki 900 kiiye de gitmi. Benimle birlikte SMSe tklayanlarn da telefonlar kilitlendi. Telefonum açldktan ksa bir süre sonra mesajlar yamaya balad. Olum arad ve neden böyle bir mesaj gönderdiimi sordu. Mesajlar görünce çok ardm zaten eker hastasym. Hemen sosyal medya hesaplarm ve internet bankaclm bloke ettirdim. çok kötü bir olay, inallah bakasnn bana gelmez, çok madur oldum ifadelerini kulland.

Telefona gelen SMSe tklad, hayatnn okunu yaad Bu mesaja dikkat

EN çOK KULLANDIIMIZ PLATFORMLARDAN VURMAYA çALIIYORLAR

Özellikle pandemi döneminde dijital bir dönüüm sürecinin yaanldn belirten Biliim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Dernei Bakan Yavuz Selim Yüksel ise, Dikkat ederseniz telefonlarmza ya da maillerimize bir ahlakszlk yaptmz ya da bir terör örgütüyle balantl olduumuza dair mesajlar gelmeye balad. Bu durumda hakknzda iddia edilen soruturmay görmek için sizi linklere yönlendiriyorlar. Sürekli problemli durumlar olduunu belirterek, bizi en çok vakit geçirdiimiz dijital platformlardan vurmaya çalyorlar diye konutu.

Haberin Devam

MESAJLARDA NETLK YOKSA SAKIN TIKLAMAYIN

Bu tür dolandrlma yöntemlerinin online avclk olduunu dile getiren Yüksel, Bu linklerle sizi tuzaa düürmeye çalyorlar. Size gelen mesajda bir problem olduunu ve bunu çözmenizi istiyorlar. Hakknzda birtakm müstehcen fotoraflarn internette daldn hesabnzdan birilerinin para istediini söylüyorlar. Bu linke tkladnzda saldrgann kurmu olduu tuzaa düüyorsunuz. Sizden aldklar bilgilerle ya bir hesabnz çalnyor ya da internet bankaclnz ele geçirilmek için size uygulama yükletmeye çallyor dedi. Yüksel, Fevzi S.ye gönderilen mesajda açk bir ifade olmadn aktararak, u uyarlarda bulundu: Mesajlarda bir netlik yoksa ve üpheleniyorsak kesinlikle o linke tklamamak lazm. Tklamadan önce düünmek kuraln ihmal etmeyelim. Eer bilinçli bir kullanc deilseniz, bilgilerinizi oraya girip saldrgana gönderiyorsunuz.

GENELLKLE HEDYE KAZANDINIZ MESAJLARI GELYOR

Daha önce Instagram hesabnn çalnmaya çalldn söyleyen Neval Turgut isimli vatanda, Önce hesabnz çalnd diye bir mesaj geldi, ekstra bilgiler talep ettiler. Tklamadmda bir sorun olmad. Biraz bilgi aldmda inanmamam gerektiine karar verdim dedi. Gamze çakmak ise, Link gönderiyorlar ama kabul etmiyorum. çünkü daha önce bama geldi. Tkladm ve hesabm çalnd. Yeni hesap açmak zorunda kaldm diye konutu. Ece Sayar ise, sosyal medya hesabna gelen linklere tklamamaya dikkat ettiini vurgulayarak, Genellikle Hediye kazandnz diye mesaj atyorlar. Korkmuyorum ama yine bir dolandrclk yöntemi olduunu bildiim için açmyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git