Bu ne perhiz, bu ne turşu!

Diyarbakır’da günlerdir TCDD’nin kent içinden geçen demiryolu güzergahına çitle çevrilmesini kampanyalarla engellemeye çalışan sivil toplum kuruluşlarının tutumları pes dedirtti.

Haberler 03.09.2020 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Diyarbakrda kent merkezinde meydana gelen kazalarn önlenmesi amacyla demir yolu ann etrafna panel çit yaplyor.

Son günlerde baz basn yayn organlarnda ve sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD) Genel Müdürlüünün Diyarbakrda uygulamaya geçirdii ray çevresine panel çit yapmna ilikin ehrin duvar ile ikiye bölünecei, yaya geçiinin engellenecei eklinde iddialara neden olan projenin detaylar ortaya çkt.

ddialarn aksine uygulamaya konulan projeyle il merkezinden geçen 10 kilometrelik demiryolu ann özellikle 2-3 kilometrelik bölümünde geliigüzel ekilde ray üzerinde yaya ve araç geçii sona erecek. Yaplacak 7 üst geçit ile yaya geçii güvenli hale getirilerek, kazalar önlenecek.

- 12 ylda 53 kaza oldu

TCDD bir süre önce ray üzerinden yaya ve araç geçiinin güvensiz ekilde yaplmas dolaysyla son 12 ylda 7 kiinin ölümüne, 32 kiinin de yaralanmasna neden olan 53 kazann yaand yerlerde önlem almak için çalma balatt.

Bu kapsamda Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakanlnn 8 Austos 2019da can ve mal kayb olmamas için demir yoluna ihata yaplmasna yönelik yazl bavurusunu da deerlendiren TCDD, söz konusu mevkilerde ray çevresinin panel çit yaplmasn içeren projeyi hazrlad.

- DTSOda sivil toplum kurulular temsilcilerine bilgi verildi

TCDD 5. Bölge Müdürlüü yetkilileri, 28 Temmuz 2020de Büyükehir Belediyesi, Karayollar Bölge Müdürlüü ile yatrm mahallinde bulunan esnaf temsilcilerinin katlmyla DTSOda düzenlenen toplantda proje hakknda katlmclara bilgilendirme yapt.

Ardndan 10 Austos 2020de DTSO Bakan Mehmet Kaya ile dier sivil toplum kuruluu temsilcileri ve mahaldeki esnafa, demir yolu arac ile ihata yaplacak bölge yerinde gezilerek proje anlatld.

- 7 üst geçit yaplacak

Yaklak 7 milyon 700 bin lira tutarndaki iki ihalenin ardndan 20-30 santimetre yüksekliinde dökülen betonun üzerine panel çitin kurulumuna baland.

Proje kapsamnda kent sakinlerinin ulam konusunda herhangi bir maduriyet yaamamas için 6 hemzemin ile 7 alt ve üst geçidin bulunduu bölgeye ayrca 7 üst geçit yaplacak.

- Diyarbakrllardan projeye destek

Esnaf Mehmet Ali Turan, Huzurevleri mahallesindeki i yerinin bulunduu mevkinin demir yoluna yakn olduunu söyledi.

Demir yolunda zaman zaman ölümlü ve yaralamal kazalarn meydana geldiini belirten Turan, ray çevresinin çitle çevrilmesini desteklediklerini kaydetti.

Bulunduklar bölgede biri hemzemin olmak üzere 4 geçit bulunduunu dile getiren Turan, Can ve mal güvenlii için buraya tel örgünün yaplmasn istiyoruz. Ayrca geçiler için hemzemin geçit yaplmal. ifadelerini kulland.

Esnaf Kasm Kaya da rayn üzerinden gelii güzel yaya geçiinin yaplmas dolaysyla zaman zaman kazalarn yaandna iaret ederek, Demir yolunun etrafnn kapatlmas güvenlik açsndan iyi olacak. Raylarn etraf kapatlrsa insanlar daha güvenli bir ekilde geçer. Üst veya alt geçit olursa daha iyi olur. dedi.

Ana Sayfaya Git