Buğday 940 lira

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: "(Buğday alım fiyatı) 2017 yılı için Anadolu ekmeklik kırmızı sert buğdayın alım fiyatı, ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5'e kadar da ilave artış uygulanacaktır"

Haberler 14.07.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik, 2017 yl için Anadolu ekmeklik krmz sert budayn alm fiyat, ton bana 940 lira olarak belirlenmitir. Açklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5e kadar da ilave art uygulanacaktr. dedi.

çelik, Tarm letmeleri Genel Müdürlüünce, Gözlü Tarm letmesinde düzenlenen 67. Geleneksel Hasat Bayramnda yapt konumada, geçen yla göre bereketli bir yl yaandn söyledi. Hububat üretimi için iki güzel gelimenin yaandna iaret eden çelik, üretimin ve kalitenin arttn dile getirdi.

çelik, geçen yla göre hububatta yüzde 4,5lik artla toplamda 37 milyon ton hububat üretimi beklediklerini belirterek, Bu yl kalitede yüzde 10luk bir art olduunu belirtmek istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) maysta balayan hasat dönemiyle beraber 6 Hazirandan itibaren üreticilere depolama ve finansman salamak amacyla emanet ürün almlarna balad. diye konutu.

TABAN FYAT AçIKLANDI

TMOnun düne kadar 400 bin ton emanet ürün alm gerçekletirdiini dile getiren çelik, çiftçilerin teslim etmek üzere randevu ald miktarn ise 1,2 milyon ton civarnda olduunu belirtti. çelik, hasat balangcndan bugüne kadar piyasalar yakndan takip ettiklerini vurgulayarak, öyle konutu: Hasadn younluuna ve yüksek rekolteye bal olarak piyasa fiyatlarnn gevemesi sonucu bugün itibaryla TMOnun müdahale fiyatn açklamas ihtiyaç. Bunu gidermek için açklamay yapma zarureti domutur. Baz bölgelerde ekmeklik buday 980 lirann üzerinde ilem görmektedir. Baz bölgelerde de 850 ila 900 lira arasnda ilem görmeye baladn müahade etmi bulunuyoruz. Bunu dikkate alarak Anadolu krmz sert ekmeklik budayn fiyat tabii ki bir taban fiyat. Bu taban fiyat üzerinde deer bulacak, buna inanyoruz. 2017 yl için Anadolu ekmeklik krmz sert budayn alm fiyat, ton bana 940 lira olarak belirlenmitir. Açklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 5e kadar da ilave art uygulanacaktr. Bu durumda üreticimiz kalitesine göre budaylarn 990 liraya kadar TMOya satabileceklerdir.

Gümrük vergisi düzenlemesi

çelik, öyle devam etti: Son gümrük vergisi düzenlemesinin yerli ürün fiyatlarna göre ithalat cazip klmas falan mümkün deildir. Bir psikolojik ortam oluturuluyor. thal budayda yüzde 45lik bir oran var. Bu yüzde 45lik oran bizim piyasada u anda cereyan eden rakamlarn çok çok üzerinde. Böyle bir ithallik söz konusu deil ama sektörün içinde olan birçok kii sanki ithal buday gelecekmi de yerli buday ve yerli üretici madur edilecekmi gibi bir yaklaam sergilemeye çalyor. Böyle bir eyin kesinlikle söz konusu olmadn belirtmek istiyorum. Kimse Türkiyenin ithal cenneti olacan falan beklemesin. Biz burada kale gibi bütün üreticilerle duruyoruz. Kesinlikle buna müsaade edilmeyeceini üzerine basa basa söylüyorum. Bizim görevimiz üreticiyi korumaktr.

- Düük vasfl budayn fiyat ton bana 800 lira

Açklad buday alm fiyatnn yüzde 12,5 protein deerindeki budayn fiyat olduuna deinen çelik, unlar kaydetti: Kalitede çok ciddi bir art var. Bu çerçevede 940 ila 990 lira arasnda bir fiyat alm TMO gerçekletirecektir. Bu yl aldmz yeni bir kararla da en düük vasfl buday fiyat ton bana 800 lira olarak belirlenmitir. Böylelikle en alt grup buday fiyatnda üreticilerimizin lehine yüzde 5lik art yaplm bulunmaktadr. Aldmz bir kararla TMOnun ürün almlarnda üreticiden ton bana kestii 6,5 liralk boaltma ücreti de bundan sonra alnmayacaktr. Açklanan fiyat ile üretici maliyetine göre prim ve destekler dahil yüzde 55lik bir art salandn da bu vesileyle belirtmek istiyorum. Arpa fiyatlar üreticiyi memnun edecek seviyede ilem gördüünden böyle bir eik, taban fiyat açklamaya gerek olmadn bu yl da ayn ekilde ifade etmek istiyorum.

Ana Sayfaya Git