Bunları tercih edin!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuklar için doğru oyuncak ve kitap seçme rehberi yayımladı

Haberler 23.05.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl, çocuklarn geliiminde önemli yeri bulunan kitaplar ile oyun ve oyuncaklarn seçimi konusunda ebeveynler için önerilerin yer ald rehber hazrlad.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüünce hazrlanan, çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler balkl rehberde kitaplarn, oyun ve oyuncaklarn çocuklar için yararlar, kitap ve oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar anlatlarak, önerilerde bulunuldu.

Rehberde, çocuun kitapla olumlu ba kurabilmesinin yana, geliim düzeyine, ilgi ve ihtiyaçlarna uygun özellikteki kitaplarla bulumasna bal olduu ifade edilerek, çocuklara kitap okuma alkanl kazandracak öneriler öyle sraland:

Kitap okuma konusunda çocuunuza rol model olun. çocuunuzun kendi harçlyla kitap almasn tevik edin. Erken çocukluktan balayarak çocuklara kitap okuyun. Okuma yazma bilmeyen çocuklar için kitaplarn resmine bakarak hikaye anlatmasn isteyin. Domadan önce çocuunuz için oda hazrlarken kitaplk bölümünü ihmal etmeyin. çocuunuzla birlikte kütüphaneye, kitabevlerine, kitap fuarlarna gidin. çocuunuzun ödünç kitap almasn tevik edin. Uyku öncesinde çocuun yana uygun ninni söyleyin veya masal anlatn. Televizyon, cep telefonu ve dier teknolojik aletleri günün belli bir saatinde kullanm d brakarak kitap okuma saatleri düzenleyin.

Rehberde, 0-6 ya grubundaki çocuklara yönelik kitaplarn içerik, biçim, dil ve resim yönünden hangi özellikleri tamas gerektiine dair bilgiler de verildi.

çocuk oyun oynarken sorunlarn çözebilir

Oyunun ve oyuncaklarn çocuklarn geliimindeki önemi de vurgulanan rehberde, pahal oyuncan her zaman uygun oyuncak olmayabilecei, oyuncan, çocuun olumlu geliimini destekler nitelikte ve çocuk için yararl olmasna ebeveynler tarafndan dikkat edilmesi istendi.

Rehberde, oyunun, çocuun çevresiyle iletiim kurma biçimi olduu vurgulanarak, u deerlendirmelere yer verildi:

Bir sorun yaad düünülen çocuklar sadece oyun oynarken izlemek bile sorunun kayna hakknda önemli bilgiler edinmemizi salar. çocuk, oyun oynarken hem yaad skntlar da vurur hem çevresiyle iliki kurmay örenir hem de bir birey olmann ilk admlarn atmaya balar. çocuk, oyun oynarken ayn zamanda toplum ve ahlak kurallarna uyum göstermeyi de örenir. Arkadalaryla beraber oynayan çocuklar; paylama, sabrl olma gibi duygularla, i birlii gibi sosyal hayatnda gerekli olan yetenekleri kazanr. Oyun oynamak, çocuun hayat tanmas için hiç kimseden örenemeyecei konular kendi deneyimleriyle örenmesidir.

Rehberde, oyuncak seçimi konusunda u öneri ve uyarlarda bulunuldu:

Oyuncaklar, korku, iddet, kötü davran gibi çocuun psikososyal geliimini olumsuz yönde etkileyici unsurlar içermemelidir. Doru oyuncan mutlaka pahal olmasna gerek yoktur. çocuk için en önemli nokta, onun hayal dünyasn harekete geçiren, bilisel süreçlerini aktive eden ve öretici özelliklere sahip oyuncaklarn seçimidir. Özellikle 0-3 ya döneminde çocuklar duyularyla örenir. Bundan dolay seçilen oyuncaklarn çocuun duyu organlarna hitap etmesine özen gösterilmelidir. Silah, bçak gibi iddet içerikli ya da iddete tevik edici nitelikteki oyuncaklar satn alnmamaldr. Satn alnan oyuncakta milli ve manevi deerlere, evrensel ahlak kurallarna aykr unsurlar bulunmadna dikkat edilmelidir. Oyuncaklar mümkün olduunca sade, kolay anlalr ekilde tasarlanm, ayrntsz ve köeleri yuvarlak olmaldr. Sivri ve keskin yüzeyleri bulunan oyuncaklar tercih edilmemelidir.

-Bebeklere asla balon verilmemeli

Oyuncak satn alrken cinsiyete göre oyuncak ayrm yaplmamas gerektiinin vurguland rehberde, oyuncaklarn çocuklarn benlik emalarnn ekillenmesine etki edebileceine dikkat çekilerek, kz çocuklara mutfak seti, erkek çocuklara doktor seti gibi ayrmlardan kaçnlmas kaydedildi.

Malzemesi kötü kokan oyuncaklarn kesinlikle satn alnmamas tavsiyesinde de bulunulan rehberde, unlara dikkat çekildi:

Oyuncan salam ve dayankl olmasna, boyasnn çabuk çkmamasna dikkat edilmelidir. Pille çalan oyuncaklarn pil kutusu kolayca açlmamal ve vidal olmaldr. Oyuncan üzerinde yer alan ya snrlamalarna dikkat edilmeli, özellikle bebekler tarafndan aza alnp yutulabilecek küçük parçalar içeren oyuncaklar tercih edilmemelidir. Oyuncan üzerinde salk, güvenlik ve çevre koruma standartlarna uygunluunu gösteren CE iaretinin bulunmasna dikkat edilmelidir. Oyuncan zararl kimyasallar içermemesi oldukça önemlidir. Pelü oyuncaklar bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle oynamas için bebeklere tüylü ve pelü oyuncak verilmemelidir. Patlama ve nefes borusunu tkama riski nedeniyle bebeklere asla balon verilmemelidir.

Ana Sayfaya Git