Buram buram tarih kokan ilçe, Çınar

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Zerzevan Kalesi'nin yanı sıra "Lav Yolu" ve Karasu Çayı ile ilgi çekiyor

Haberler 04.01.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mezopotamyann altn üçgeni olarak adlandrlan turizm güzergahnn orta noktasnda bulunan Diyarbakrn çnar ilçesi, sahip olduu kültürel ve doal zenginlikleriyle ilgi çekiyor.

Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan ve yer alt tapna Mithrasn da bulunduu yaklak 3 bin yllk Zerzevan Kalesi, son faaliyetini binlerce yl önce gerçekletiren 1957 metre yüksekliindeki Karacadadan çkan lavlarn oluturduu ve yüzlerce volkanik maarann bulunduu Lav Yolu, Güzeleyh Kasr ve vadi yata boyunca aaçlarla çevrili irili ufakl onlarca elalenin yer ald Karasu çay, çnarn ziyaretçi çeken tarihi ve turistik mekanlarnn banda geliyor.

ALTIN ÜçGENN MERKEZNDEK LçE

lçenin daha fazla tantlmas ve turizmdeki payn artrmas için çalmalarn younlatran çnar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçac, yapt açklamada, ilçeye ilgiyi daha da arttrmak için farkl projeler yürüttüklerini dile getirdi. Büyüknalçac, öyle konutu:

çnar, Mezopotamyann altn üçgeni olarak nitelendirilen Diyarbakr, Mardin ve anlurfann orta noktasnda bulunan bir ilçe. Bu potansiyelini deerlendirerek ilçeyi turizmin gözdesi yapmak istiyoruz. Bölgenin en önemli kültürel miraslarndan olan Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapna burada bulunuyor. Yaklak 3 bin yllk bir geçmie sahip olan kiliseleriyle, snaklaryla, kaya sunaklaryla esiz bir bölge ama asl deerini Mithras Tapnann bulunmasyla kazand. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alyor. 2019da yaklak 69 bin yabanc turist, 350 bin civarnda yerli turist buray ziyaret etmek için ilçemize geldi.

Zerzevan yerlekesinin yan sra ilçede tarihi ve doal yaplarn da bulunduunu dile getiren Büyüknalçac, restore etmeye baladklar Güzeleyh Kasrn da en çok görülmesi gereken yerler arasna katacaklarn bildirdi.

lçelerinde at yarlarnn yapld hipodromun da olduunu ifade eden Büyüknalçac, Karacada eteklerinde volkanik püskürme sonucu oluan Lav Yolu olarak adlandrlan yer var. Bu alanmzn jeopark olarak UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer almasn salamak ve halkn gelir kaps olarak kullanabilecei bir alan oluturmak için çalmalarmz balad. diye konutu.

Kaymakam Büyüknalçac, Diyarbakr-Mardin kara yolunda bulunan, vadi yata boyunca aaçlarla çevrili irili ufakl onlarca elalenin yer ald Karasu çay ve vadisi ile Zerzevan Kalesi arasndaki 24 kilometrelik güzergahta doal yürüyü parkurunu da mart aynda yapacaklarn dile getirdi.

çalmalarnda kadnlar, çocuklar ve isizlii merkeze alarak projeler ortaya koyduklarn kaydeden Büyüknalçac, kadn giriimcilere yönelik kooperatifle kadnlara i imkan saladklarn ve kz çocuklarnn eitime katlmn yüzde 100e çkarmak için faaliyetlerde bulunduklarn aktard.

lçenin gastronomi alannda da tantmn yaptklarn ve Zerzevan Kalesine has bir tatl olan Globi için de çalma balattklarn aktaran Büyüknalçac, Biz bunu Zerzevan tatls olarak tescillettik ve kadn kooperatifimiz tarafndan üretimini saladk. Hem onlarn gündelik hayatta maddi ihtiyaçlarn karlyoruz hem de Zerzevann böyle bir tatls olduunu Diyarbakra ve Türkiyeye tantmn yapacaz. dedi.

Büyüknalçac, yöresel ürünlerden Karacada pirincini dünyaca ünlü eflere ve mutfaklara göndererek bu lezzete onlar da ortak edeceklerini söyledi.

Karacada bölgesinde 3 yl önce Tarm ve Orman Bakanlnca balatlan menengiç aaçlarna fstk as çalmalarnn da meyvelerini vermeye baladn belirten Büyüknalçac, yakn zamanda üretimi gerçekletireceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git