Burçlara restorasyon

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları'ndaki 6 burcun restorasyonunu yapacak.

Haberler 06.08.2020 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan tarihi surlarda restorasyon ve temizlik çalmalar devam ediyor. Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, Birinci etapta 19 burcu temizlemitik. imdi ikinci etapta 17 burcumuzun daha temizliini yapm olacaz. 6 burcun restorasyonunu kapsayan bir restorasyon ihalesi yaptk. Bugün sözlemesini imzaladk dedi.

Diyarbakrda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde bulunan 5 kilometre uzunluundaki tarihi surlarda Büyükehir Belediyesi ve Valilik tarafndan temizlik ve restorasyon çalmalar devam ediyor. Diyarbakr Müzesi görevlileri nezaretinde sürdürülen çalmalar yerinde inceleyen Vali Münir Karalolu, surlarn 2015 ylnda UNESCO Kültür Miras Listesine eklendiini anmsatarak, u anda dünyann da gözü üzerinde olduu önemli bir kültürel varlmz. Surlarda iki türlü çalma yapyoruz. Birinci çalmamz Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan burçlarda yaplan temizlik çalmalar. Birinci etapta 19 burcumuzun içini Diyarbakr Müzesi denetiminde temizledik. Burçlarn içinde yer yer 2 buçuk metreyi bulan dolgular var. Kazdmzda da o dolgularn içinde çkan, burcun yklan ksmna ait orijinal talar var. Bir taraftan burçlarn içini temizlerken, dier taraftan çkan talarn molozlarn da ayklayarak bundan sonra yapacamz restorasyon çalmalarnda ana malzeme olarak kullanacaz dedi.

BURçLARIN çNDEK YÜKÜ HAFFLETM OLACAIZ

kinci etapta 17 burcu daha temizlemeyi hedeflediklerini belirten Vali Karalolu, unlar kaydetti:

Burçlarn içindeki gereksiz olan yükü alm olacaz. Yaplar hafifletmi olacaz. Bundan sonra yapacamz hem rölöve almlarnda hem restorasyon çalmalarnda hzmz artrm, iimizi kolaylatrm olacaz. Maliyetlerimizi de çok aa çekmi olacaz. kinci müjdemiz olarak da Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak bütçesi Diyarbakr Valilii Yatrm zleme Koordinasyon Bakanl Kültür Varlklar Fonu tarafndan karlanan Urfakapdan 7 Kardeler Burcuna kadar olan 6 burcun restorasyonunu kapsayan bir restorasyon ihalesi yaptk. Bugün sözlemesini imzaladk. hale süreleri tamamland. Bugün müteahhit ile sözleme imzaladk. nallah en ksa zamanda yer teslimi yaparak Urfakapdan balayarak restorasyon iine balayacaz. Bu çok önemli.

Ana Sayfaya Git